Din oras

Ansamblul “Icoane” a fermecat sute de spectatori la Muzeul Satului cu un spectacol de muzica banateana

Un recital de exceptie al Ansamblului de Muzica Traditionala Romaneasca ”Icoane” s-a desfasurat saptamana trecuta la Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Sectia in aer liber din Hoia, in prezenta a sute de spectatori. Repertoriul abordat a cuprins cele mai reprezentative cantece rituale de mireasa, de catanie, funebre, cantece lirice si o suita instrumentala. Prin interpretarea de catre studenti si aducerea lor in fata publicului, acestor piese li s-a dat o noua sansa la viata.

In cadrul Academiei de Muzica ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca functioneaza Modulul de Muzica vocala traditionala romaneasca, condus de catre prof. univ. dr. Ioan Bocsa, alaturi de lect. univ. dr. Alina Stan unde este studiat, in fiecare an, un teritoriu dialectal (Alba – Hunedoara, Bistrita Nasaud, Maramures, Sibiu, etc). In acest an universitar a fost studiata zona Banat fiind selectat si restaurat sonor un material documentar de peste 500 de piese folclorice, din culegeri de referinta, unele realizate cu peste 100 de ani inainte: B. Bartok, S. Dragoi, T. Brediceanu, N. Ursu, N. Lighezan. Recitalul din Hoia a marcat incheierea acestui studiu. 

Alaturi de Ansamblul ”Icoane” au fost invitati interpretul Traian Jurchela si Formatia de dansuri vechi din Bozovici, care au constituit un model de abordare a folclorului, acolo, ”la el acasa”.

Toate acestea au fost posibile datorita proiectului Restituiri, elaborat si implementat de Fundatia Culturala TerrArmonia, prin realizarea unui parteneriat public-privat de exceptie: Academia de Muzica ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Consiliul Judetean Timis, Primaria Timisoara, Cluburile Rotary din Banat, S.C. Mepano, Seronitrans, Agrocomert Holding SA Timisoara si Compania Transilvana de Tipar, alaturi de prietenii care au sustinut cu cele necesare momentele de dupa spectacol. 

Vremea – superba, spectacolul – absolut de exceptie, serbarea campeneasca – imbelsugata, motiv de bucurie nestavilita pentru spectatori si artisti, deopotriva, au contribuit la realizarea la Cluj a unei adevarate sarbatori a spiritualitatii traditionale banatene.

Proiectul va continua cu un turneu al Ansamblului de Muzica Traditionala Romaneasca ”Icoane” in Banat, in perioada 27 iunie-1 iulie.

Foto: romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version