Sanatate

Anorexie versus bulimie

Anorexia nervoasa apare ca o perturbare a comportamentului alimentar, care se manifesta prin preocuparea excesiva privind dietele si slabirea si care duce la scaderea excesiva in greutate, insa fara a pierde pofta de mancare. Ocupatia zilnica predominanta devine controlul greutatii! Completarea “nervoasa” indica tocmai cauzele psihice care stau la baza acestei perturbari.

Luand in considerare intreaga populatie, anorexia este o boala extrem de rara. Peroanele cu varsta aflata intre 15 si 25 de ani reprezinta categoria cu risc maxim de imbolnavire. De mentionat ca doar 5% din anorexici sunt barbati!
De ce am pomenit de varsta aceasta atat de tanara? Pentru ca parerea proasta despre sine se instaleaza mai ales la adolescentele grasute, cu o contributie importanta din partea parintilor, care exagereaza cu ideile despre dieta si restrictiile alimentare. Tinerele ajung sa le fie frica sa manance normal, deoarece cred ca o data ce incep sa manance, n-or sa se mai poata opri.

Anorexia se instaleaza mai ales la tinerii care isi aleg o ocupatie tip balerin, dansator, model, gimnast sau patinator, unde se pune accentul pe o suplete deosebita a corpului. Ei sunt presati inca de la inceputul performantei sa tina regim si sa-si controleze permanent greutatea. Aspectul general al corpului, care nu-l asculta, devine un dusman pe care vor sa-l distruga. Asta pentru ca sunt persoane care tind excesiv spre perfectionism, nu sunt prea multumiti cu viata lor si nu recunosc cand sunt furiosi sau depasiti emotional.

O persoana anorexica scade foarte mult in greutate si se considera grasa oricare ar fi greutatea ei reala. Uneori nici nu observa ca are deja o greutate mult sub limitele normalitatii. Consuma doar alimente cu continut foarte mic de calorii, “taie” intotdeauna din start jumatate din portie si nu se sperie atunci cand apar semne de boala. Anorexicii ajung chiar sa gaseasca placere in starea de infometare si declara ca isi au corpul sub control, iar scaderea in greutate o vad ca o rasplata a acestei activitati.

In unele situatii, diferenta dintre anorexie si alte dereglari ale comportamentului alimentar (de exemplu bulimie) este destul de greu observabila. In anorexie apare scaderea masiva in greutate, nu si in cazul bulimiei, cu toate ca in acest caz exista o forma exacerbata de control al aportului alimentar. Cu toate ca acestea doua au caracteristici tipice diferite, trecerea de la anorexie la bulimie poate avea loc foarte repede si pe neobservate.

Ca sa fie clar, bulimia (provine din grecesul “bulimos”, tradus prin “foame de lup”) este tulburarea de comportament alimentar care consta intr-o preocupare intensa privind greutatea si forma corpului, cu episoade regulate de supraalimentatie necontrolata, asociata cu folosirea unor metode care sa combata efectele nedorite tip ingrasare. Este mai dificil de depistat pentru ca persoanele afectate nu dau de banuit asupra obiceiului lor de supraalimentare pentru ca … nu slabesc. Dar folosesc foarte des laxative sau iesiri la toaleta la sfarsitul unor mese copioase, provocandu-si  reflex voma pentru a-si goli complet stomacul.

Cum “decurge” anorexia? Dieta foarte stricta este mai intotdeauna insotita de autoadministrarea unor pastille de slabit, laxative si ore de sport excesiv. De obicei, o persoana anorexica ajunge sa slabeasca cu pana 40-50 % din greutatea pe care a avut-o inaintea imbolnavirii. “Cifra” de 35 de kilograme in greutate vi se pare ireala pentru un adult? Ei bine, cam asta e valoarea la care se “opresc” uneori anorexicele.

Apar insa treptat o multime de probleme. Din cauza dereglarilor hormonale consecutive carentei de vitamine si proteine, menstruatia intarzie si chiar ajunge sa absenteze. Apar palpitatiile, scaderi ale tensiunii, slabiciune musculara si crampe, caderea parului si retinerea apei in tesut. Este stadiul in care revenirea la alimentatie normala are mari sanse de succes in remedierea tulburarilor organismului, fara sa lase mari sechele.

Daca anorexica nu renunta si se ambitioneaza, apar descuamarile accentuate ale pielii, scaderea temperaturii corporale, intarzieri ale desfasurarii activitatii psihice, depresii si crize de irascibilitate, mergand pana la tentative de sinucidere.


  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *