In vizor

ANL-urile, cu dedicatie de la politicieni pentru iubite si prieteni. Saracii sa stea la coada!

Ca locuintele ANL se dau si primesc, dupa caz, in functie de preferintele alesilor din Primaria Cluj-Napoca, a deputatilor de Cluj si de legaturile pe care pretendentii le au cu acestia nu mai e un secret pentru nimeni. Fosta iubita a fostului primar al Clujului, Radu Moisin, a primit o locuinta ANL in 2011, in timp ce era secretara deputatului Daniel Buda, fara sa indeplineasca cele mai elementare conditii pentru acordarea apartamentelor: sa fie casatorita si sa aiba copii. Un alt apropiat al deputatului, membru in cadrul aceluiasi ONG, s-a ales cu apartament de la stat fara sa aiba un loc de munca valabil. Sunt nenumarati prieteni apropiati, rude sau cunostinte ale politicienilor, oameni instariti, cu salarii de mii de lei pe luna, care stau in ANL-uri fara sa se gandeasca macar la saracii care chiar ar avea nevoie de ele. Iar cei care lupta pentru un apartament de la stat, pentru ca li se cuvine, stau ca prostii pe listele de asteptare infinite, pentru ca intr-un final sa li se spuna ca nu sunt eligibili.

In aceasta situatie sunt si Dan si Cosmina, tinerii despre care Ziar de Cluj a scris zilele trecute. Ei nu pot primi un apartament ANL pentru ca nu au un serviciu stabil si nu au un serviciu stabil pentru ca sufera de un handicap grav, pe viata.

Sunt orbi amandoi, iar asta nu ii ajuta deloc in incercarea lor de a-si gasi o slujba. Nimeni nu vrea sa angajeze un nevazator, incearca asta de mult timp. Nici macar Primaria Cluj-Napoca, prin programul derulat in institutie – de gasire de slujbe pentru persoanele cu dizabilitati – , nu a reusit sa le gaseasca un job.

“Macar un membru al familiei, aplicantul respectiv trebuie sa aiba un venit permanent, in cazul acesta – contract de munca pe perioada nedeterminata. Peste asta nu ai cum sa treci. La locuintele ANL nu se poate acorda punctaj de niciun fel pentru aceasta stare de fapt – pentru faptul ca ei sunt un caz special, ca au deficienta de vedere. Locuinte sociale pot primi, pentru ca se afla intr-o stare de handicap permanent”, spune Anna Horvath, viceprimarul Clujului.

Fara contract de munca, prieten cu cine trebuie 

Cu toate acestea, un consilier local PDL din Floresti a reusit sa isi procure un apartament ANL pe vremea mandatului primarului Ioachim Vancea (PDL), scrie Gazeta de Cluj. Cristian Ovidiu Coroian nu si-a depus o carte de munca valida, dar a fost suficient sa fie vicepresedinte la un ONG ca sa primeasca apartamentul, incalcand, astfel, legea. Faptul ca PDL detinea puterea si ca deputatul Daniel Buda era in cadrul aceluiasi ONG parea sa fie de ajuns pentru ca legea sa nu fie respectata. Ci sa se tocmeasca…

Consilierul local PDL Cristian Ovidiu Coroian a primit o locuinta ANL in cartierul florestean Cetatea Fetei. Consilierul a declarat ca este angajat la “Asociatia Crescatorilor de Ovine de Carne Ovicarnis”, insa nu apare cu niciun contract inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Acest fapt constituie un posibil fals in declaratii, mai ales ca atat consilierul, cat si presedintele asociatiei, au semnat ca sa dovedeasca faptul ca acesta lucreaza in cadrul asociatiei. In schimb, ori munca sa nu este declarata la ITM, fapt ce ar insemna ca este pasibil de munca la negru, fie ca a facut fals in inscrisuri pentru a obtine anumite foloase necuvenite.

In legislatia ANL se stipuleaza negru pe alb ca ai nevoie de un contract de munca in localitatea unde doresti o locuinta. Ori a fi vicepresedinte la o asociatie non-guvernamentala nu este incadrat tocmai in loc de munca, Coroian nedepunandu-si nici o copie dupa cartea de munca, el nefiind angajat cu carte de munca.

Culmea este ca in cadrul aceleiasi asociatii membru este presedintele PDL Cluj, Daniel Buda. Asociatia a fost infiintata in 16 decembrie 2009.

Asadar, legea e lege si nu face abateri nici macar pentru tinerii orbi pe viata, ci doar pentru iubitele si prietenii politicienilor. Iar daca lucrati pentru sau il cunoasteti pe Daniel Buda, s-ar putea sa fie de ajuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *