In vizor

ANI: Stare de incompatibilitate în Consiliul local al municipiului Cîmpia Turzii

Scris de 252

”NICOARĂ EMIL, consilier local PNL în cadrul Consiliului local al Municipiului Câmpia Turzii, Județul Cluj, se află în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatelor de consilier local (2016 – 2020 respectiv 2020 – 2024), societatea comercială în cadrul căreia atât persoana evaluată cât și soția și fiul acestora au deținut sau dețin funcții și calități, a prestat servicii către o societate comercială înființată de consiliul local în valoare totală de 14.634 Lei și a furnizat o serie de produse către o altă societate comercială înființată de consiliul local, în valoare totală de 161.587 lei” – anunță Agenția Națională de Integritate.

Firma în care Nicoară Emil este asociat cu soția sa, a încheiat mai multe contracte cu SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local (100% acționariat public, prin Municipiul Câmpia Turzii). Nicoară Emil deține 50% din firmă, în timp ce cealaltă jumătate este deținută de soția sa, Nicoară Simona Camelia. Soția sa are calitatea de administrator al firmei.

Societatea R NIC SRL din Câmpia Turzii a încheiat mai multe contracte cu SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local din care face parte și Emil Nicooară.

În total, de la începutul lunii martie 2020, până în prezent, sunt înregistrate 28 de achiziții, în valoare totală de 272.986,41 lei.

Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003.

Art. 90 din Legea nr. 161/200:  „(1) Consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul în care funcțiile sau calitățile respective sunt deținute de soțul sau rudele de gradul I ale alesului local.”;

Acuzația adusă: ”De când e consilier local PNL afacerile sale înfloresc: și-a construit un nou punct de lucru pe un teren luat în concesiune în timpul guvernării PNL, punct de lucru lipit de Domeniul Public Câmpia Turzii S.A., companie de stat deținută de municipalitate”.

Datele financiare ale societății sunt următoarele:

JOACA DE-A JUSTIȚIA: Agenția Națională de Integritate, creată pentru depistarea marilor cazuri de incompatibilitate și conflict de interese, ”prinde” de ani de zile doar primari și consilieri de comune

De ani buni, cazurile depistate de ANI sunt aleși locali de la nivel de comune. Agenția a fost creată în 2005-2006, înainte de aderarea României la UE, de către fostul ministru al Justiției Monica Macovei, tocmai pentru depistarea marilor cazuri de incompatibilitate și conflict de interese.

Comisia Europeană, prin rapoartele MCV, a atras atenția asupra modificărilor legislative din perioada Dragnea prin care ANI a fost slăbită:

”O serie de amendamente de modificare a legilor în materie de integritate, în special din perioada 2017-2019, au avut ca efect slăbirea capacității ANI de a­-și desfășura activitatea. Două propuneri care au intrat în vigoare în 2019 au sporit și mai mult insecuritatea juridică în ceea ce privește regimul de integritate aplicabil”, arăta CE în raportul MCV din 2019.

În fapt Agenția, activă pe vremea fostului președinte Horia Georgescu, când erau raportate cazuri de miniștri, parlamentari, șefi de consilii județene sau oficiali cu funcții importante, nu și-a mai revenit niciodată după arestarea acestuia, în 2015, într-un dosar DNA legat de retrocedări ANRP.

Horia Georgescu a fost achitat însă definitiv în 2019, deși în 2015 a fost ținut câteva luni în arest preventiv, iar în prima instanță a fost condamnat la 4 ani de detenție cu executare.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  ACUM SE VA VEDEA DACĂ PRIMEAZĂ ”BLIDUL” ÎN FAȚA VOCAȚIEI: Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe. Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Cât a durat ”asfaltarea” ”înainte de termen” a străzii Dragalina? Ei, bine, se sparge la loc. ”Nu e vina lor”, ci a celor care au lăsat niște țeavă pe dinafară
 • Acum 5 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 6 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 7 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 8 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 8 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 9 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 10 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 10 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 11 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 12 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 22 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE