Un aparat vechi, uzat “moral si fizic”, dupa cum avertizeaza specialistii asigura zilnic baza de investigatii si tratament pentru zeci de pacienti diagnosticati cu infarct miocardic. In vara lui 2014 acesta s-a defectat, a fost reparat si inca functioneaza, desi ar fi trebuit sa fie casat. Ministrul Sanatatii a promis public fonduri pentru unul nou, insa intr-un raspuns la o intrebare adresata de senatorul Alin Tise precizeaza ca nu sunt fonduri pentru acest aparat, mai ales ca unitatea a primit anul trecut bani pentru o masa chirurgicala. Totodata, acesta a sugerat sa se apeleze la bani de la autoritatile locale.
Angiograful deserveste Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, sectia Cardiologie 2, are peste 10 ani si se afla in Laboratorul de Angiografie din cladirea Medicala 1 de pe strada Clinicilor.
“Aparatul este util la investigatii ale aparatului circulator, mai precis ale inimii si vaselor de sange. Este un element de baza in diagnosticul si tratamentul diverselor forme de infarct miocardic. In vara anului trecut s-a defectat, concomitent cu angiograful de la Institutul Inimii. Intre timp au fost reparate ambele. Despre al nostru pot spune ca e vechi, are cativa ani bun, e uzat fizic si moral. Oricum o intoarcem, nu e bine ca suntem nevoiti sa il folosim inca”, a declarat Monica Costin, director de ingrijiri al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj.
Unitatea a comunicat situatia Minsterului Sanatatii si a solicitat fonduri pentru inlocuirea aparatului, “atat in nume propriu, cat si prin Consiliul Judetean (CJ) Cluj”, insa nu li s-a trimis nici un raspuns.
Ministrul Nicolae Banicioiu a declarat in septembrie 2014 ca “nu s-au gasit resurse în perioada de guvernare a lui Emil Boc pentru a se aduce un angiograf, insa in 6-7 luni maxim va veni unul nou”, potrivit citynews.ro.
Problema a fost semnalata si de catre senatorul Alin Tise intr-o intrebare adresata aceluiasi minister in 16 septembrie.
“Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, unitate medicala aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, este una dintre cele mai mari unitati sanitare cu paturi din Romania avand peste 1.700 de paturi in aproape toate specialitatile medico-chirurgicale inclusiv cardiologie si deservind toata zona Transilvaniei de N-V ca “spital regional de urgenta IA. De mai bine de o luna, aparatul angiograf care ar putea salva vietile pacientilor care sufera diverse forme de infarcturi este defect. Pana acum, la nivelul MS nu s-au alocat in aceasta perioada banii necesari repararii sau achizitionarii unuia nu (data fiind oricum vechimea foarte mare a acestuia). Pe de alta parte, pacientii SCJU Cluj-Napoca sunt redirectionati catre singurul aparat angiograf functional de al Institutul Inimii, care, avand de asemenea o vechime de peste 13 ani si multiple reparatii nu face fata tuturor solicitarilor, ba mai mult, risca sa se defecteze”, atrage atentia senatorul.
Raspunsul de la Cabinetul ministrului Sanatatii a venit abia in 17 noiembrie si nu suna deloc incurajator. Se vorbeste despre strategii si prioritati, precum si despre faptul ca unitatea a transmis situatia necesarului de fonduri si cheltuieli.
“Necesarul de fonduri pentru dotarea cu echipamente medicale a spitalului mai sus enuntat a fost centralizat si se afla in baza noastra de date, iar functie de evolutia procesului bugetar si de posibilitatea de sustinere financiara a costurilor acestea ar putea fi avute in vedere”, se arata in raspuns.
Oficialii ministerului mai subliniaza ca in 2014 a fost alocata suma de 120.000 de lei pentru achizitionarea unei mese chirurgicale.
“Totodata, mentionam ca in conformitate cu art. 190 din cadrul Legii 95/2005 privind reforma in domeniul sanatatii, autoritatile publice locale si judetene pot participa la finantarea unor cheltuieli de investitii, reparatii capitale, consolidare, extindere si modernizare, dotari cu echipamentre medicale ale spitalelor judetene, in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie in bugetele judetene si in bugetele locale”, au recomandat acestia.
Intre timp, aparatul a fost reparat si este folosit pentru zeci de cazuri in fiecare zi, desi in mod normal ar trebui sa fie dus la casare, conform normelor Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare.
“Una-i una si alta-i alta. Faptul ca am primit masa chirurgicala nu face mai usoara situatia cu aparatul vechi si reparat. Daca in 2014 am cerut de la Ministerul Sanatatii bani pentru un aparat, in 23 ianuarie am trimis cerere pentru doua angiografe: unul pentru sectia de Chirurgie Interventionala si celalalt pentru laborator. Ambele ar costa 7.200.000 de lei, pretul unuia ar fi de 3.600.000 de lei cu TVA”, a precizat Monica Costin.
Foto: adevarul.ro