Din oras

Angajatii Primariei, supraoameni cu abilitati uimitoare de fentat sistemul

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca, intamplator sau nu, colegi de birou cu Ioachim Radu Garbovan la Directia de Administratie Spatii, Terenuri, au constatat astazi cu stupoare ca suprafata de curte care ar trebui sa fie a colegului lor e vaduvita de 20 de metri patrati. Un gard construit gresit ii “fura” lui Garbovan 1,6 metri pe toata lungimea laturii unde se invecineaza cu omul de afaceri Gheorghe Terhes. Numai ca acel gard nu e construit nici de Terhes, nici de Garbovan, nici de primarie, care e proprietara terenului. Reprezentantii municipalitatii habar nu au cine a ridicat gardul si daca a fost construit sau nu cu autorizatie. Prin urmare, nu s-au sinchisit niciodata, desi era datoria lor, sa verifice legalitatea constructiei.

“Da, e vina sistemului”, mormaie, printre dinti, Petru Banca, angajatul primariei trimis pe teren sa constate faradelegea.

Dupa ce colegul lor, la 9 ani dupa ce s-a mutat in casa respectiva, a constatat brusc ca nu mai poate sa traiasca fara cei 20 de metri de curte, angajatii municipalitatii s-au mobilizat exemplar. Cererea lui Garbovan, dupa cum au spus angajatii statului, a fost inregistrata la Primarie in luna martie. Spre surprinderea tuturor celorlalti cetateni care asteapta cu lunile un raspuns de la municipalitate, problema lui a fost rapid rezolvata. Omul insarcinat sa masoare curtea in patru puncte fixe spune ca i s-a spus sa mearga pe teren in urma cu (sic!) fix o luna.

“Pe mine m-au trimis sa fac masuratorile, eu am executat”, spune omul insarcinat cu calculele.

Cu alte cuvinte, daca esti angajat al statului, statul lucreaza pentru tine la viteza maxima. Si tot statul, pentru greseala lui din trecut, pune la plata cetatenii care au inchiriat sau concesionat de la el, pe buna credinta, terenuri. Pentru ca in urma cu 8 ani, atunci cand omul de afaceri Gheorghe Terhes a cumparat casa de pe strada Vulcan 13, gardul era deja acolo, iar primaria i-a incredintat spatiul curtii fara niciun fel de problema. Nimeni nu i-a spus atunci ca, desi curtea figureaza cu 290 de metri patrati, la fata locului sunt, de fapt, peste 300, si nici vecinul lui, angajat la primarie, nu s-a plans de vreo neregula. Acum, cand acolo s-a anuntat deschiderea unui restaurant de lux, brusc, cei 20 de metri de curte sunt vitali.

Vecinii nu stiu ce vor 

Luminita Garbovan, sotia funtionarului public, ridica din umeri; nu stie daca vrea sa se darame gardul, nici daca vrea sa i se plateasca darile pentru cei 20 de metri de curte si pagubele suferite de-a lungul timpului, desi i s-a propus asta.

“Eu doar am facut sesizarea. Nu stiu cum sa procedam mai departe”, raspunde, sec, femeia, in momentul in care e intrebata cum vrea sa procedeze pe viitor.

Nu vrea nici sa plateasca pentru daramarea gardului, nici pentru construirea unui gard nou, pentru ca, in mod normal, vecinii ar trebui sa se inteleaga si sa plateasca, in mod egal, daramarea constructiei pe care niciunul dintre ei nu a ridicat-o. De fapt, in ultima perioada se gandeste sa vanda casa, spune ea.  

Primaria silenzio stampa

Reprezentantii Directiei Patrimoniului din cadrul Primariei Cluj-Napoca, desi au semnat hartia care ii permitea lui Garbovan sa treaca cu viteza luminii prin lunga birocratie a administratiei municipale, nu mai vor acum sa vorbeasca despre subiectul gardului buclucas de pe strada Vulcan. 

„Nu, imi pare rau, nu vorbesc. Acum sunt intr-o sedinta si, mai tarziu, nu”, a spus Raluca Ferezan, sefa de serviciu la Patrimoniu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version