Din oras

Angajații Direcției Județene pentru Sport și Tineret în grevă de avertisment la Cluj

O nouă grevă de avertisment este organizată astăzi de către reprezentanții Sindicatului Național Sport și Tineret împotriva disfuncționalității create de Legea salarizării 153/2017, prin care 70% din personal, indiferent de vechime, studii sau funcţie, este plătit cu 1.300 lei net/lună. O acțiune de protest va fi organizată și la nivelul Direcției Județene de Sport și Tineret Cluj. În fața Ministerului Tineretului și Sportului va fi organizat un miting de protest, unde vor participa 400 de persoane din Bucureşti şi din ţară. Protestul va fi urmat de un marş spre Camera Deputaţilor şi Guvern. O parte dintre protestatari vor pleca spre Parlament, iar alţii vor merge la Guvern, unde vor depune revendicările. În acest interval, salariaţii din teritoriu protestează în faţa propriilor instituţii.
 
Este a doua zi de grevă de avertisment. Prima a avut loc în data de 27 iulie. Dacă nu se reglementează nimic după acțiunea de astăzi, în data de 8 august se va intra în grevă generală la nivel național. Astăzi are loc și un miting la București, cu membri din partea direcțiilor județene, ai Cluburilor Sportive și a Caselor de Cultură. Se va face o comisie care va intra la Guvern pentru a discuta pe baza revendicărilor legate de salarizare, de zilele libere sau de plata orelor suplimentare. Dar una dintre cele mai importante solicitări, după cum spuneam, se referă la egalizarea salariului cu instituțiile de același tip din țară. 
 
Noi vom face o acțiune de amploare în fața Direcției Județene pentru Sport și Tineret Cluj, la care i-am invitat și pe membri ai Clubului Sportiv Municipal și pe cei de la Casa de Cultură. Acțiunea are loc în intervalul orar 10-12. În jurul orei 10.30 ne vom întâlni și cu alți colegi de-ai noștri, de la alte structuri de profil, pentru a protesta împreună”, a declarat liderul SNST Cluj, Marius Oltean.
 
În cazul în care nu se va ajunge la un consens în urma discuțiilor de la Guvern, va urma greva generală la nivelul tuturor Direcțiilor Județene de Sport și Tineret.
 
Pe perioada grevei, angajaţii vor respecta legislaţia în vigoare şi vor asigura serviciile esenţiale aflate în sarcina instituţiei, reprezentând cel puţin o treime din activitatea normală.
 
Încetarea activității va însemna blocarea tuturor acțiunilor legate de sport și tineret, adică a competițiilor sportive, care vor fi boicotate. Din partea angajaților DJST Cluj nu se va asigura nici un fel de suport pentru activitățile programate în incinta Sălii Sporturilor ”Horia Demian” Cluj-Napoca.
 
 
”Mitingul celor mai nedreptatiti bugetari – sport si tineret”
 
 
Sindicatul National Sport si Tineret SNST structura majoritara si reprezentativa totalizand 2000 de membri din 3500 de salariati, organizeaza miting de protest urmat de un mars spre Guvern, in data de 2 August 2018 incepand cu ora 10,00 la sediul Ministerului Tineretului si Sportului. 
 
La nivelul Direcției Județene Cluj, acțiunea de protest va fi organozată în fața instituției de pe Bulevardul Eroilor.
 

Calendarul integral de actiuni decise de SNST:

 
1. Joi, 2 august 2018 – Greva de avertisment, ziua a II-a
 
incetarea activitatii intre orele 10.00-12.00 in Sport si Tineret
in intervalul mentionat, salariatii vor protesta in fata propriilor institutii
 
2. Joi, 2 august 2018, intre orele 10.00 – 12.00 MITING DE PROTEST la MTS
 
vor participa 400 de persoane din Bucuresti si din tara,
mitingul va fi urmat de un mars spre Guvern – unde se vor depune revendicari
 
3. Miercuri, 8 august 2018, GREVA GENERALA
 
incetarea totala a activitatii in Sport si Tineret pana la solutionarea revendicarilor.

 

Revendicări
 
1. În cadrul subordonatelor MTS sunt salarii diferite pentru functii similare; solicitam egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat in plata pentru functii similare.
 
2. lipsa de personal si supraincarcarea cu sarcini a angajatilor existenti; administratorul este si mecanic si fochist si instalator si sofer etc; cumulul de functii este dus la extrem, fara beneficii salariale dar cu toata raspunderea presupusa de gama integrala de atributii.
 
3. MTS este imun la orice propunere de corectare a situatiei salariatilor si respinge dialogul constructiv; putinele intalniri se produc cu greu si fara finalizare concreta.
 
4. 70% dintre salarariati au venituri de 1.300 de lei net fara diferentiere in functie de studii, functii, raspundere sau complexitatea muncii.
 
5. functiile specifice (medic, asistent medical, kinetoterapeut, psiholog, maseur, sofer, receptioner, cameriste, profesor – antrenor) sunt incadrate incorect si neunitar; marea majoritate a salariilor sunt aproape de minimul brut pe economie;
 
6. nu se acorda sporul/gradatia de vechime; sunt platiti la fel si angajatii cu 1 an si cei cu 35 de ani vechime; desi exista hotarari judecatoresti care spun ca gradatia de vechime se acorda la salariul de baza minim brut si nu este inclus in acesta, MTS refuza aplicarea acordarea gradatiei de vechime.
 
7. exista situatii de inechitate salariala in care noul angajat are salariu mai mare decat cel cu vechime.
 
8. nu este platita munca in zilelele de sambata, duminica si sarbatoare legala si nici munca suplimentara.
 
9. pontajele nu reflecta situatia reala iar MTS refuza sa intervina in aceasta problema; daca s-ar efectua pontarea corecta conform Codului muncii, ar fi evidentiate sute de mii de ore suplimentare prestate anual.
 
10. nu se mai acorda sporul de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul national.
 
11. incepand cu 1 ianuarie 2018 antrenorilor cu sportivi la lotul national le-au scazut veniturile.
 
12. in MTS in afara salariului de baza nu se acorda nici un spor prevazut de lege.
 
13. nu se aplica noul regulament de sporuri pentru conditii de munca la nivelul MTS si al unitatilor subordonate, din motive bugetare; MTS nu confirma solicitarea fonduriolor necesare la rectificarea bugetara.
 
14. MTS impune o salarizare inechitabila in federatiile sportive nationale, respectiv salariul minim pe economie, fara diferentiere dupa functie, studii, vechime etc.
 
15. Nu se acorda voucherele de vacanta in toate structurile subordonate MTS, iar impozitarea a fost realizata neunitar.
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *