Reportaj

Andrei Timen, cel mai iubit doctor al necuvantatoarelor

In urma cu 12 ani, a pus bazele celei mai moderne clinici veterinare din Cluj-Napoca, Trivet. Andrei Timen a ajuns, in timp, sa fie cel mai iubit si cel mai cautat medic veterinar din Cluj-Napoca. Prin cabinetul sau trec, an de an, peste 6.000 de animale de companie, care sunt tratate aici cu cea mai mare responsabilitate. Dincolo de seriozitatea cu care profeseaza, dr. Timen este, in viata personala, un mare iubitor de animale. Putini stiu ca medicul a fost printre primii crescatori de Golden Retriever din tara noastra, iar catelusele nascute in casa lui au fost botezate dupa fiecare continent al Terrei.

Bunatatea, fidelitatea si modul sincer de a se bucura sunt lucruri pe care orice om le poate invata de la un catel.
“De multe ori uitam sa ne mai bucuram de lucrurile marunte, iar cainii ne invata sa facem acest lucru. Si noi putem, din bucurii mici, sa ne facem viata mult mai frumoasa”. Este principiul dupa care dr. Timen se ghideaza in viata. Andrei Timen este cel mai iubit veterinar clujean, insa atunci cand inchide usa clinicii sale de pe Brancusi, ajunge acasa, la “copiii lui”: un Golden Retriever, un Ciobanesc de Asia Centrala si o pisica.  

Din biroul sau de la etaj, medicul povesteste cum a ajuns sa fie veterinar, iar apoi sa puna bazele celei mai moderne clinici veterinare din Cluj-Napoca. Povestea lui incepe in copilarie, cand locuia la bloc si avea un acvariu cu pesti.
In scurt timp, in viata lui a aparut un pui de catel nevinovat, pe care a vrut cu tot dinadinsul sa il creasca. Numai ca vecinii cu conceptiile limitate despre cresterea animalelor in apartament l-au determinat sa renunte la el. S-a asigurat ca va fi crescut bine, la o curte, insa de atunci i-a ramas in suflet dorinta de a creste animale de companie.

“Imi amintesc ca am avut foarte multe probleme cu vecinii si a trebuit sa dau catelul in adoptie, la curte. Atunci mi-am jurat si mi-am dorit sa fac medicina pentru animale de companie si mi-am spus ca atunci cand voi avea posibilitatea, voi ingriji mai multi caini”.

Asa a ajuns, in 1996, ca in paralel cu facultatea, sa puna bazele Clinicii Trivet, impreuna cu inca doi asociati. Prin ’99, Timen avea trei cabinete veterinare in oras, insa a decis ca este mai bine sa-si concentreze activitatea intr-o singura clinica.  Dupa un an, una dintre colege a plecat in Toronto, iar in urma cu 12 ani a ramas singur in firma.  Asa s-a nascut Clinica Trivet, care are acum sase medici veterinari angajati.

“Incercam sa oferim medicina de calitate si noi toti avem, la randul nostru, animale de companie. Este mai usor in acest fel sa te pui in situatia stapanului, stii ce asteapta de la un medic veterinar”, spune Andrei Timen.

Clinica Trivet este cea mai moderna din Cluj-Napoca, iar multi stapani de animale vin din alte judete pentru a-si trata aici patrupedele. Doctorul Andrei Timen s-a specializat pe partea de Ortopedie, astfel ca foarte multi pacienti vin aici din Constanta, Craiova, Targu-Jiu, Ramnicu Valcea. “Vin aici strict pentru anumite proceduri ortopedice, ii trimit colegii veterinari de acolo”, spune el.

“Facem anestezie gazoasa de cativa ani, iar fara acest tip de anestezie nu se poate realiza operatia pe torace, spre exemplu. Avem tot ce inseamna imagistica ecografica, facem si analize de sange si de urina tot aici”, spune veterinarul.

In prezent, clinica este deschisa intre 8.00 – 22.00, 14 ore pe zi.

“Am fost cinci ani cu program non-stop si a fost un efort foarte mare, foarte greu cu o echipa de sase medici. Am realizat apoi o statistica si am obsevat ca am avut 15-20 urgente serioase pe an. Atunci am decis sa intervenim de urgenta doar la solicitarea pacientilor”.

La Trivet se realizeaza, anual, 6.000 de consultatii, dintre care 60% sunt pentru caini si 35% pentru pisici. O noua moda in randul crescatorilor de animale domestice sunt, in ultima perioada, iepurii.

“Cei care locuiesc in apartamente mai mici, foarte multi tineri accepta si adopta un iepuras si vin la tratamente de deparazitare, la tratamente dentare”, spune clujeanul.

Chiar daca multi stapani de animale isi lasa patrupedele in mainile medicului, putini stiu ca dr. Timen are o mare pasiune pentru rasa Golden Retriever, cainele lui de suflet. Si-a dorit foarte mult un caine din aceasta rasa, inca de acum 20 de ani.

“In 1994 era un singur exemplar in tara. Era o catelusa foarte tanara, de-a unui medic veterinar foarte bun. Am vrut pui de la ea, dar trebuia sa mai astept peste un an. Atunci, am mers in Ungaria si mi-am luat de acolo o catelusa, pe care am botezat-o Kia. In istoria Romaniei, al patrulea Golden a fost al meu. Acum sunt peste 6.000. Este o rasa foarte populara si am de atunci caini din aceasta rasa”, povesteste medicul.

Dupa Kia, au urmat alte cateluse din aceeasi rasa, iar medicul si-a facut un obicei personal de a le boteza pe fiecare dupa numele unui continent: Africa, America, Asia….

Acum, are acasa o catelusa din aceeasi rasa, adusa din Irlanda, pe nume Iris. In caminul doctorului Timen mai creste si un Ciobanesc de Asia Centrala si un motan persan.

Andrei Timen nu are, deocamdata, copii, insa spune ca vede fiecare caine crescut de el ca pe un copil.

“Sotia mea este tot medic veterinar, ne dorim copii, dar pana cand vor veni, ei sunt copiii nostri. La un moment dat, am avut 23 de pui de Golden Retriever in curte. Era o mare galbena pe un fond verde, era spectaculos!”

Doctorul Timen crede ca mentalitatea negativa privind animalele de companie ar trebui schimbata, in primul rand, prin educatia din scoala primara. De-a lungul timpului, medicul a salvat zeci de animale de pe strada. In prezent, curtea socrului sau este populata de doi caini si sapte pisici, care au trait inainte pe strada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *