Reportaj

Andrei Mihalca, cercetătorul clujean care călătorește în țări tropicale pentru a face noi descoperiri

Andrei Mihalca este profesor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, prorector în cadrul aceleiași facultăți și cercetător. Împreună cu echipa sa, își petrece zeci de ore căutând ce încă nu a fost găsit pentru a face viața mai ușoară oamenilor. Astfel au făcut de-a lungul timpului numeroase descoperiri importante în domeniul bolilor parazitare.  

Nenumăratele informații pe care le găsim pe internet ne-ar putea face să credem că pe planeta noastră nu mai există niciun secret, nimic misterios, nimic de mai poate fi descoperit. Însă ne înșelăm amarnic. Cercetătorul Andrei Mihalca din cadrul USAMV Cluj călătorește în țări tropicale tocmai pentru a face noi descoperiri în special în domeniul paraziților și bolilor pe care animalele sălbatice le poartă. Acestea, în timp, pot deveni factori de risc pentru oameni. 

„Noi aici la universitate facem în permanență descoperiri. Nu sunt nici primul nici ultimul care face descoperiri și se poate spune că intră în fișa postului oricărui om care lucrează în mediul academic să facă și cercetare și, implicit să descopere diverse lucruri. Noi, ca echipă, întotdeauna vorbesc la plural fiindcă lucrez cu o echipă pe care o coordonez și cu care deja lucrăm deja de foarte mult timp în domeniul bolilor parazitare, al paraziților, bolilor animalelor sălbatice și alt gen de preocupări conexe. Lucrăm foarte mult în zone tropicale, unde acest gen de paraziți sunt mai puțin studiați și atunci am avut șansa să descoperim specii noi”, a explicat Andrei Mihalca. 

Cercetătorul clujean împreună cu echipa lui își fac bagajele, se pregătesc sufletește și pornesc în noi expediții care se pot întinde și până la o lună și jumătate. Ar putea considera că își riscă viața, locuind în zone în care nimic nu este sigur, însă știința merită orice sacrificiu și preferă să considere că riscurile există la tot pasul, nu doar în țările tropicale. 

„Noi în zone tropicale stăm cam o lună, o lună și jumătate, fiindcă costurile care țin de transport și formalități se reduc foarte mult. Nu poți să mergi pe o săptămână în contextul în care zborul durează o zi, o zi și jumătate. Noi de obicei lucrăm în zone mai retrase, în parcuri naționale, rezervații, zone locuite de triburi nomade. Este periculos și în Cluj și când mă duc la București cu mașina. Este poate mai periculos decât să locuiești în junglă. Există tot felul de riscuri și nu ne gândim niciodată la ce riscuri ar putea exista dacă merge în zonele tropicale”, a povestit cercetătorul. 

Pe lângă descoperirile pe care le-au făcut în aceste țări care au fost mai puțin explorate, profesorul de la USAMV împreună cu echipa lui au descoperit și noi boli care pot să le poarte animalele noastre de companie, cu care interacționăm zi de zi. 

Multe dintre descoperirile pe care le facem sunt destul de greu de explicat publicului larg. Noi lucrăm de obicei cu bolile vectoriale sau transmise prin diferite insecte hematoface sau prin căpușe. Lucrăm mai ales asupra ecologiei lor, epidemiologiei lor, identificăm factorii de risc. Lucrăm foarte mult cu boli transmise prin vectori transmise la animale de companie, la câini, la pisici. Am descoperit recent foarte multe boli noi pentru România, despre care nu se știa că există la noi în țară. Automat medicii veterinari care lucrează cu animale de companie află despre esența acestor boli la care nici nu s-au gândit. Dacă au avut un cățel sau o pisică cu niște simptome, nu includeau pe lista diagnosticelor și aceste boli pe care noi le-am semnalat în premieră pentru țara noastră și sunt destule la număr”, a spus Andrei Mihalca. 

Acestea sunt cele mai recente descoperiri pe care le-au făcut cercetătorii și care pot fi explicate pe înțelesul publicului larg. Însă, Andrei Mihalca și echipa lui au numeroase studii care au fost publicate în reviste de specialitate prin care și-au adus o imensă contribuție la înțelegerea lumii în care trăim. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *