Uncategorized

Andrei Kelemen de la UBB incaseaza mii de euro, in timp ce bursierii mor de foame

Neplata burselor catre studentii si doctoranzii Universitatii Babes-Bolyai finantate prin proiectele POSDRU sunt deja de notorietate. De cateva zile, un grup de doctoranzi mai curajosi protesteaza in fata sediului central al UBB Cluj, cerandu-si restantele de sase luni. Intre timp, managerul de proiect, Andrei Kelemen, cel care ar trebui sa vegheze la bunul mers al proiectului, sta in biroul sau caldut, platit – la timp! – cu mii de euro.

Averea functionarului UBB este impresionanta: patru case, doua terenuri si depozite de mii de euro.  

Sunt cativa tineri cu degetele inghetate si tin cateva pancarte improvizate. “Doctoranzi muritori de foame” – scrie pe bucata alba de cearceaf. O alta tanara si-a lipit pe picior o hartie cu mesajul “POSDRU reinventeaza stahanovismul”, facand referire la  metoda sovietica de munca extenuanta, pentru a putea fi evidentiat ca “fruntas in productie”, adoptata si in fosta Republica Socialista Romania.

Sunt doctoranzi platiti doar teoretic din bani europeni, prin programul POSDRU. Sunt elita Universitatii Babes-Bolyai, intotdeauna scosi in fata prin lucrarile publicate si conferintele la care participa, pe spatele carora UBB Cluj obtine titluri de universitate fruntasa in cercetare. Pe spatele carora „baietii destepti” din UBB incaseaza milioane de euro in fiecare an.

Nu au fost platiti de sase luni, iar cativa dintre cei 230 de doctoranzi protesteaza, de patru zile incoace, in fata Universitatii Babes-Bolyai.

Din cand in cand, cate un trecator ii intreaba de ce sunt atat de putini. “Asta e problema si cu voi, nu aveti curaj sa iesiti in fata”. Tinerii recunosc, nu sunt uniti si le este frica.

Simion Cosma vine a patra zi consecutiv la protest. Este doctorand la Istorie si lucreaza la o lucrare de cercetare cu tema “Imaginea preotului in lumea taraneasca transilvaneana”. Claudiu Taglea, coleg cu el, are o lucrare de cercetare in Studii Internationale. Au venit sa ceara explicatii, s-au saturat de vorbe. De ce nu sunt platiti, conform contractului semnat? De ce de trei ani, de la inceputul proiectului, au fost mereu intarzieri cu platile?

De ce suma de 20 de milioane de lei cat este valoarea proiectului , nu este gestionata cum trebuie?

“Cercetarile noastre contribuie la ratingul universitatii”, spune Simion Cosma. Tanarul a fost plecat, conform contractului de finantare, la studii in strainatate timp de 6 luni, si numai el stie cum s-a autosustinut in tot acest timp.

Portret de manager de proiect: lucreaza pe contract, e platit la timp

La o strada distanta, intr-un birou caldut aflat la etajul al treilea a Facultatii de Drept, managerul de proiect Andrei Kelemen a si uitat de protestele doctoranzilor. A fost in prima zi la discutii cu ei, le-a explicat, pe scurt, ca banii trebuiesc dati de Guvern, si mai trebuie sa astepte.

Nu isi face prea multe griji, deoarece el a fost platit, si inca foarte bine.

“A avut o atitudine foarte aroganta fata de noi. Ne recomanda sa asteptam, ca la un moment dat se rezolva problema”, comenteaza, intre timp, doctoranzii despre el.

Andrei Kelemen a fost angajat de UBB drept manager de proiect in 2010, pentru a gestiona proiectul de finantare a burselor doctorale.

Salariul il tine la secret, spune ca nu este obligat sa depuna nicio declaratie de avere, chiar daca este angajat al universitatii.

“Eu am un contract de munca incheiat cu universitatea, pe o perioada determinata. Universitatea nu isi poate permite sa nu plateasca acel contract de munca, pentru ca ar intra in alta zona. Lucrurile trebuie vazute separat.  In schimb, doctoranzii nu au contract de munca, au un contract de studii doctorale, burse POSDRU. Nu li s-a garantat plata lunara a bursei, din start. Daca mie nu mi se garanta plata lunara a salariului, in momentul in care mi se sisteaza plata – daca doresc pot sa plec sau pot sa dau in judecata universitatea. Contractual, studentii nu au la indemana aceste parghii”, este explicatia managerului de proiect Andrei Kelemen cu privire la tratamentul diferentiat care se aplica pentru beneficiarii proiectului european.

Proiectul POSDRU de studii doctorale, semnat in 2010 pentru cei 230 de studenti ai UBB Cluj, are un buget de aproximativ 20 de milioane de lei. 90%  inseamna burse si deconturi pentru doctoranzi, iar 3%, sunt cheltuielile administrative ale universitatii.  7% din bugetul proiectului merge, insa, pe cheltuielile efective de management si pe partenerii proiectului. La un simplu calcul, e vorba de o suma de 1,4 milioane de lei, impartita intre cei sapte oameni care sunt pontati pentru proiect.

Potrivit unor grile de salarizare publicate pana acum in media, un manager de proiect POSDRU poate castiga intre 3 si 5.000 de euro pe luna.

Avere de functionar UBB: patru case si  doua terenuri

Inainte de a fi angajat al UBB pe postul de manager de proiect, Andrei Kelemen a fost inspector asistent al OIRPOSDRU, Regiunea Nord-Vest. Adica exact organismul intermediar prin care se fac platite catre beneficiarii proiectelor POSDRU.

Din postura de angajat la OIRPOSDRU, Andrei Kelemen si-a depus declaratia de avere, ultima in 2010. Potrivit acesteia, Kelemen are trei apartamente in Cluj-Napoca si o casa de vacanta in Cojocna. De asemenea, acesta detine si doua terenuri in Valea Chintaului si Cojocna.

Sotia acestuia, Mihaela Aluas, este tot angajata a Universitatii Babes-Bolyai si este manager de proiect pentru “Program doctoral performant pentru formarea resursei umane inalt calificate in cercetarea stiintifica interdisciplinara” din cadrul universitatii.

Cei doi soti si-au deschis, in 2010, patru depozite de economii, in valoare de 21.700 de euro si 10.500 de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version