In vizor

Andreea Esca vrea să construiască în centrul Clujului. Așa își cumpără Boc publicitate la PRO TV?

Andreea Esca și soțul său Alexandre Douglas Eram vor să dezvolte un proiect imobiliar în zona istorică a municipiului. Cel două parcele de teren pe care le dețin împreună cu alți coproprietari se află pe strazile Fortăreței și Napoca. 

Familia Esca-Eram intenționează să reabiliteze și să extindă una dintre clădiri cu scopul de a construi alte trei apartamente. Proiectul va fi discutat în cadrul ședinței Comisiei de Urbanism și Amenajarea Teritoriului ce va avea loc azi. 

Proprietarii doresc demolarea corpului de clădire construit de-a lungul limitei de proprietate din est și care parazitează zidul de împrejmuire, eliberând astfel o porțiune de teren care va asigura iluminat, aerisire și o impresie generală mai bună pentru restul dezvoltării. Pe calcanul de pe latura vest se va construi un etaj nou și mansardă peste corpul subsol și parter existent, într-o manieră care va păstra intacte bolțile de cărămidă ale încăperilor existente. Pe latura din sud se va construi un corp îngust și înalt pentru scara principală de acces la noul etaj. De aici o altă scară dedicată va urca la mansardă. La fiecare nivel se va amenaja un apartament (3 apartamente în total), iar la subsol boxe de depozitare. În cadrul lucrărilor clădirea propusă va căpăta o înfățișare nouă, goluri de la parter vor fi păstrate sau închise, iar golurile părților noi vor fi într-o compoziție armonioasă cu acestea. În mare se va respecta arhitectura zonei și imaginea clasică. 

În mod convenabil, aceștia beneficiază de prevederea Consiliului Local prin care proiectele imobiliare din zona ultra centrală a Clujului nu mai au nevoie de locuri de parcare. 

 “Având în vedere strategia de dezvoltare a municipiului, precum și conceptele naționale și internaționale privid calitatea vieții, calitatea spațiului urban și încurajarea mijloacelor de transport în comun și alternative, asigurarea locurilor de parcare nu este obligatorie. La nevoie, locuri de parcare se pot asigura prin contract de închiriere, cel mai apropiat parking public fiind parking-ul de la Primăria Cluj-Napoca”, se arată în documentația proiectului.

Parcelele studiate sunt amplasate în zona centrală suprapusă peste incinta fortificată, parte a zonei centrale a municipiului suprapusă peste orașul istoric, delimitată de traseul fortificațiilor celei de a doua incinte medievale și sunt componentă a Ansamblului Urban Centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca clasat în Lista Monumentelor Istorice.

Cum se construiește de fapt în zona centrală a Clujului?

Ziar de Cluj a atras atenția asupra unui alt proiect imobiliar din zona centrală care trebuia să fie o „consolidare” a unei clădiri și care s-a transformat până la urmă într-un bloc. Primarul Boc pare străin de aceste derapaje, așa cum a fost și de hotelul de pe strada Avram Iancu. Deși este prezent constant la ședințele de urbanism, Boc încă susține că el nu este la curent cu modul haotic în care se construiește în oraș. Putem înțelege că este greu să urmărească proiectele imobiliare de la periferie, însă cele care se ridică la doi pași de Primărie sunt mult mai greu de ignorat. Este cazul casei „consolidate” de pe strada Gheorghe Șincai care s-a transformat în clădire de birouri. 

Dacă peste doi ani, va răsări un bloc sau o clădire de birouri și pe strada Fortăreței, cel mai probabil Boc va susține din nou că „el e mic și nu știe nimic”, ca și cum în acest oraș se poate construi ceva fără aprobarea sa. Este însă folositor să faci pe neștiutorul în timp ce îți urmărești propriul interes. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *