PORTRET

Andreea Borbel – avocat, mămică și sfătuitoare de mămici în problemele juridice pe care le pot întâmpina acestea la aducerea pe lume a unui copil

Andreea Borbel este avocat, mămică și sfătuitoare de mămici în toate problemele juridice pe care le întâmpină acestea atunci când aduc pe lume un copil. Prin intermediul Cuibului Berzelor, o organizație care vine în sprijinul tinerelor mame prin cursuri și informații vitale pentru perioada pre și postnatală, ea ține cursuri de legislație pentru părinții pe care îi învață cum să își apere drepturile. 

În cadrul acestui grup unit de mămici, Andreea Borbel a identificat nevoia părinților de informații și de consiliere juridică în ceea ce privește obținerea concediului de maternitate, a concediului și indemnizației de creștere a copilului și a drepturilor proaspetelor mămici în relația lor cu angajatorii la locul de muncă. Prin workshop-urile și prin cursurile sale, Andreea Borbel îi ajută pe părinți să beneficieze de drepturile legale în raporturile lor cu angajatorul și cu statul. 

O avocată înnăscută, în sprijinul mamelor cu nou-născuți

Andreea Borbel s-a născut în județul Bistrița-Năsăud, iar primul contact cu Clujul l-a avut atunci când a venit aici ca studentă la Facultatea de Drept. A fost convinsă dintotdeauna că profesia de avocat este cea care i se potrivește cel mai bine, încă din copilărie a fost un copil „foarte energic și justițiar” și de mică părinții și profesorii i-au insuflat ideea că are aptitudinile necesare și că trebuie să devină avocat:

„Am urmat Dreptul în cadrul UBB, așa cum mi-am dorit, iar facultatea mi-a plăcut foarte mult, mi-a confirmat că vreau să fac asta și că sunt potrivită pentru această profesie.”

În anul IV de facultate, Andreea Borbel și-a început stagiul de practică în cadrul unei societăți de avocatură din Cluj-Napoca. Pentru că a fost apreciată, tânăra a continuat colaborarea cu biroul respectiv de avocatură, până în anul 2013. După absolvirea facultății a intrat în Baroul Cluj și, în paralel, a urmat și studiile masterale. La începutul anului 2014, și-a deschis propriul cabinet de avocatură.

În perioada de stagiatură, Andreea Borbel s-a ocupat de aproape toate domeniile juridice, mai puțin de zona de penal, de care nu s-a simțit atrasă. Acum activitatea sa este axată pe consultanță de legal business, pe contencios fiscal, iar partea de contencios administrativ și fiscal cuprinde și ramura de concedii și indemnizații, în combinație cu dreptul muncii:

„E un mic hibrid, trebuie să știi și din una și din alta foarte bine și, din păcate, aceasta este o zonă foarte puțin acoperită. Angajatorii nu au neapărat un interes să investească în asta pentru că nu e interesul lor ca părinții sau femeia însărcinată să beneficieze de niște drepturi, iar statul face ce poate din punctul de vedere al efortului logistic pe care îl poate pune la dispoziția părinților, dar de cele mai multe ori nu e suficient. Am avut parte la consultanță de părinți care s-au plâns că au primit informații trunchiate, incomplete, că au fost expediați, că au primit chiar informații greșite, ceea ce s-a dovedit ulterior prin emiterea deciziilor de concedii.”

Cuibul Berzelor, un grup de mămici foarte bine consiliate

Andreea Borbel are o fetiță de 3 ani și 4 luni, Olivia, despre care spune cu entuziasm că: „E perfectă!” În perioada de sarcină, împreună cu soțul ei, a urmat un curs Lamaze în cadrul Cuibului Berzelor, în cadrul căruia ceilalți participanți au ridicat diferite probleme, chiar de natură legală („legate inclusiv de drepturile pacienților în spitale, vechea discuție despre posibilitatea mamei de a fi asistată la naștere de soțul ei – spitalele nu prea acceptă asta”), și astfel tânăra avocată a înțeles nevoia părinților de a primi sfaturi și îndrumări, de a beneficia de asistență profesională în toate problemele de natură legală pe care le întâmpină în această perioadă frumoasă a vieții lor – aducerea pe lume a unui copil:

„S-au discutat la cursuri tot felul de aspecte legale privitoare la aceste drepturi, iar nevoia cea mai acută a acestor workshop-uri de legislație și a acestei părți de consultanță am resimțit-o în momentul în care chiar eu am trecut prin aceste proceduri. 

Atunci chiar a fost momentul revelator când am văzut că de la teorie la practică e o mică-mare distanță și, punându-mă puțin și în pielea oamenilor care nu au studii de specialitate și, combinat cu toate problemele sarcinii, cu lipsa de timp, lipsa unei persoane cu care să îți lași copilul ca să poți umbla de la o ușă la alta la instituțiile statului, mi-am dat seama că sunt aspecte stresante, mai ales pentru o persoană fără pregătire în domeniul juridic, care nu pricepe ce vrea funcționarul de la ghișeu. E foarte greu și foarte stresant de traversat anumite proceduri și nu ar trebui să fie așa!

În plus, Cuibul Berzelor, pe lângă cursurile de Lamaze și celelalte cursuri specifice zonei de parenting pe care le organizează, are și un grup de Facebook unde au acces părinții care au urmat cursul Lamaze. Grupul respectiv reprezintă o comunitate extraordinară, cuprinde peste 1200 de familii și discuțiile sunt foarte decente, sunt puse întrebări pertinente, de la problemele legate de naștere până la cele de mers la grădiniță cu copilul și inclusiv problemele de concedii și indemnizații. 

Pe acest grup au început să apară foarte multe întrebări legate de concedii și indemnizații, la care apucam sau nu să răspund, și atunci a venit ideea de constituire a acestor ore de consultanță în care să se concentreze informația, să ajungă la cât mai mulți părinți și cât mai concret posibil. Pot participa și persoane care nu fac parte din grup, mai vine lumea la consultanță și prin recomandare. La Cuibul Berzelor nu avem o frecvență prestabilită, în funcție de solicitări stabilim o întâlnire și există și varianta de consultanță unu-la-unu pentru cei care au o problemă punctuală și urgentă – în acest caz ne întâlnim la birou și discutăm problema, ca o consultanță juridică obișnuită.”

Problemele cu care se confruntă cel mai frecvent părinții sunt cele care vizează raporturile de muncă, relația cu angajatorul, atât în perioada de sarcină, dar mai ales după revenirea la muncă după concediul de creștere a copilului:

„Am avut situații de concedieri produse chiar din prima zi după întoarcerea la muncă, contrar dispozițiilor legale care impun angajatorului obligația de a nu concedia femeia întoarsă pe parcursul unei perioade de până la 6 luni. Avem chiar o hotărâre judecătorească recentă, din luna ianuarie a acestui an, când s-a anulat decizia de concediere, iar angajatorul a fost obligat să o preia din nou pe acea femeie pe postul de pe care a fost concediată și să îi plătească retroactiv toate drepturile salariale, o sumă importantă, dacă stăm să ne gândim că procesul a durat un an și jumătate.

Eu fac foarte multă consultanță pe zona de business pentru societăți comerciale – asta înseamnă toate aspectele de natură juridică cu care se confruntă o societate, începând de la partea de contracte, de raporturi cu partenerii sau cu autoritățile. Sunt specializată pe zona de contencios administrativ și fiscal și foarte multe întrebări pe care le primesc sunt legate de dreptul muncii, de raporturile cu angajații. Se pare că aceasta este o zonă de mare interes, deja încep să fie tot mai multe hotărâri judecătorești de anulare a unor decizii de concediere, decizii luate fără parcurgerea întocmai a procedurilor legale.”

„Dacă părinții sunt informați au șanse reale să își obțină drepturile”

Andreea Borbel și-a reprezentat clienții în cadrul unor litigii la foarte multe instanțe din țară și, comparând, din acest punct de vedere, Clujul cu alte județe, a constatat că la Cluj avem parte de juriști și de instanțe bine pregătite, dar și de oameni care se informează înainte de a lua decizii de natură legală:

„Foarte multă lume vine la consultanță înainte să semneze un contract, chiar un contract de muncă, înainte să discute cu angajatorul. Oamenii, când simt că există o problemă la locul de muncă, se informează, situația nu mai e cum era cândva: «M-a dat afară, asta e! Trebuie să îmi caut de lucru în altă parte!” Lumea se informează, merge pregătită să negocieze.”

De 3 ani, prin cursurile de legislație pe care le susține, Andreea Borbel a consiliat foarte mulți părinți. Majoritatea au avut câștig de cauză, reușind să-și soluționeze problemele:

„Cel mai ok este că cei mai mulți părinți vin din timp și atunci nu se ajunge la litigii. Sunt puține situații când ajungem la hotărâri judecătorești pe zona de concedii și indemnizații. Celelalte, pe zona de muncă, ajung în instanță, dar acesta este deja un alt domeniu.

Eu îi sfătuiesc pe părinți să se prezinte din timp și să se informeze în legătură cu drepturile pe care le au pentru că dacă sunt informați au șanse reale să își obțină drepturile fără mari eforturi!”, conchide avocata Andreea Borbel.

Foto: Ziar de Cluj, Facebook Andreea Borbel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *