PORTRET

Andra și Marius Drăgan, artiștii ce fotografiază povești de iubire

Andra și Marius Drăgan sunt un cuplu de fotografi profesioniști ce aduc un suflu nou, artistic, fotografiilor de nuntă. Pasiunea lor e o afacere de familie, căreia i se dedică trup și suflet, acordând fiecărui eveniment la care participă o atenție deosebită. Fotografiile lor imortalizează povești unice de iubire și, astfel, cei doi evită tiparele fotografiei tradiționale de nuntă, încercând să scoată în relief originalitatea, caracterul aparte, frumusețea unică a fiecărei perechi de miri. 

Arta celor doi fotografi constă în amprenta lor personală pusă asupra poveștii de iubire ce se desfășoară în fața aparatului foto, în chiar punctul ei culminant, nunta, amprentă ce înseamnă naturalețe, energie, culoare, autenticitate și grija față de detaliile surprinse, de subtilitățile psihologice ale fiecărui element, ale fiecărui cadru, în așa fel încât fotografia finală să fie o imagine estetică perfectă a fericirii, a  emoției evenimentului nupțial.

Marius Drăgan – un fotograf pasionat, absolvent de Politehnică

Deși a fost dintotdeauna pasionat de fotografie, Marius a urmat un liceu cu profil real (mate-info), continuând facultatea pe aceeași linie (Calculatoare la Politehnică). Studiile ,,tehnice” însă s-au dovedit utile în domeniul artistic în care activează acum:

,,Mă ajută mult chestia asta, pentru că mi se pare că sunt capabil să văd și partea mai realistă, nu numai partea artistică a fotografiei.”

Facultatea mai reprezenta și un fel de ”back-up plan” pentru Marius, care își asigura astfel o variantă de rezervă în domeniul IT, pentru eventualitatea în care nu ar fi reușit să își câștige existența din pasiunea sa, fotografia – o variantă de back-up la care, însă, nu a fost nevoit niciodată să apeleze.

În domeniul fotografic a început să lucreze încă din primul an de facultate, mai întâi la Monitorul de Cluj, iar mai apoi pe cont propriu, doar cât să se poată susține în timpul facultății. Nu îi lipsea nici pasiunea, dar nici tehnica fotografică, încă de atunci dispunând de un aparat foarte performant, primul DSLR din Transilvania.

După ce a cunoscut-o pe Andra, cei doi s-au hotărât să întemeieze nu doar o familie, ci și un business, și așa a început pentru Marius adevărata muncă de fotograf profesionist.

Andra  – o absolventă pragmatică de FSEGA, în final artist fotograf

Și Andra a terminat tot un liceu cu profil real, ca și Marius, mate-info, după care a urmat FSEGA, audit financiar.

De mică, însă, era pasionată de lucrurile hand-made, de desen și de pictură, însă, începând să lucreze de la o vârstă fragedă, timpul nu i-a permis să își dezvolte pasiunea. Primul job l-a avut la 16 ani, lucrând în domenii dintre cele mai diverse: de la sampling, advertising, la funcționar bancar sau recuperator de creanțe:

,,Mi-am dezvoltat pe rând aptitudinile, neștiind ce urma să fac exact pe viitor, încercând să profit de fiecare calitate pe care credeam că o am. Am lucrat foarte mult, dar, când ne-am întâlnit am decis cu Marius să pornim împreună pe drumul pasiunii noastre.”

Cuplul ce promovează fotografia originală de nuntă

Andra și Marius s-au cunoscut în 2008, după 2 ani s-au căsătorit (ea avea 21 de ani, iar el, 23), și-au dat seama că au potențial să și lucreze împreună și, din 2011 s-au dedicat exclusiv domeniului fotografic, în special fotografiei de nuntă:

,,Voiam să facem o chestie un pic diferită față de ceea ce oferea piața, și totdeauna am căutat idei un pic altfel, în sensul că vedeam că e o piață foarte monotonă în ceea ce privește fotografia de nuntă, toate arătau la fel și era un tipar din care voiam să ieșim.”

Încercând să facă ceva diferit, cei doi au încercat să se inspire din fotografiile de arhitectură, de modă, de peisaj, ,,elemente străine, care în ansamblu construiesc o bază a imaginației”; ei nu voiau să se lase influențați de ce se întâmpla pe piața românească, pe piața clujeană, pentru a fi originali și pentru a își păstra munca cât mai diversificată.

Originalitatea celor doi fotografi constă în naturalețea, în energia și în culoarea plină a fotografiilor ce arată partea frumoasă a realității:

,,Fiind vorba de nunți, e cel mai fericit moment din viața clienților noștri și atunci clar că vrei să prinzi momentele cele mai frumoase, și emoțiile, și să transpui cât de bine trăirile oamenilor.”

Andra și Marius sunt orientați mai mult spre fotografia modernă, spre un stil ,,mai fresh”, dorind să inoveze fotografia clasică de nuntă:

,,Am vrea să schimbăm puțin ideea fotografiei tradiționale de nuntă, care a evoluat în ultimii ani – intenționăm să aducem un suflu și mai nou.”

,,Amprenta noastră ca fotografi, pusă asupra poveștii lor de iubire”

Cei doi fotografi specializați pe domeniul fotografiilor de nuntă pot onora anual în jur de 20 de evenimente. Un număr relativ redus, pentru că ei consideră că ,,nu poți lucra pe bandă” și în același timp să satisfaci, la cele mai înalte standarde, așteptările clientului:

,,Atunci nu mai poți avea grija aia față de clientul tău, și de-asta trebuie să facem mai puține. Noi de fapt trebuie să le cunoaștem povestea, ne întâlnim cu ei, povestim, ne explică despre ei și despre viața lor și încercăm să facem ceva care să îi reprezinte.

De fapt toată munca e rezultatul  amprentei noastre ca fotografi pusă asupra poveștii lor de iubire, în sensul că noi trebuie să ajungem să știm unele lucruri despre ei, să îi citim, ca să putem reprezenta cât mai autentic iubirea lor în fotografii. Nu îi cunoaștem doar în ziua nunții, ne întâlnim înainte și stabilim o relație cu ei.

Noi studiem foarte mult aspectul psihologic al fotografiei. Trebuie să fii atent să vezi fiecare detaliu ce înseamnă, fiecare expresie și fiecare gest, cumva simbolistica elementelor, dar cu toate astea vrem să și prezentăm toate aspectele într-un mod cât mai plăcut, mai ales pentru miresele noastre, care clar că se așteaptă să aibă fotografii cât mai reușite.”

Proiecte fotografice la nivel internațional

La scurt timp după ce au început să se dedice exclusiv acestei activități, rezultatele au început să apară, Andra și Marius fiind solicitați pentru a fotografia evenimente în multe țări europene, având diferite proiecte fotografice și în afara Europei:

,,Lumea a aflat de noi online, de pe site-ul nostru, amdragan.ro, și din diferite proiecte fotografice la nivel internațional, în care suntem implicați: Fearless Photographers, cea mai importantă comunitate internațională de fotografie de nuntă, ISPWP și MyWed.”

Marius și Andra au participat la proiecte internaționale, unde au câștigat premii, ce le-au adus recunoaștere și deschidere pe piața internațională:

,,Participând la astfel de concursuri tinzi spre ceva mai bun și câștigi respectul unor fotografi renumiți. În plus, ai altfel de repere, alte muze, alte surse de inspirație, alte viziuni, ai țeluri mai înalte făcând parte din astfel de asociații.”

Cei doi au adus fotografi internaționali să susțină cursuri în România, pentru perfecționarea fotografilor de aici. Au fost implicați în organizarea a două masterclass-uri la care au participat fotografi de pe trei continente: Europa, Asia și Africa.

De altfel, Andra și Marius sunt pasionați de călătorii, ce constituie o sursă importantă de inspirație pentru ei, deschizându-le noi orizonturi și ajutându-i să vadă lucrurile dintr-o altă perspectivă. Au vizitat destinații dintre cele mai exotice: Botswana, Zambia, Sri Lanka, Chile, Bolivia, Laos, Cambodgia și multe altele, pe lângă destinațiile ,,care solicită mai puțin timp”.

Afacerea au început-o singuri, însă, de-a lungul timpului și-au creat o echipă de colaboratori, care lucrează alături de ei și care îi ajută la evenimente. Pe viitor vor să-și consolideze poziția pe piața internă și să se dezvolte mai mult pe piața internațională, iar pentru asta frecventează des cursuri de specialitate, atât în țară, cât și în afară.

Un cuplu ce se completează și se inspiră reciproc

Andra și Marius sunt un cuplu ce, și în viața personală, și-n cea profesională, se completează și se inspiră reciproc. Deși sunt împreună, și în viață, și în afaceri, cei doi lucrează separat, sunt ,,concurenți” și, deși baza o au aceeași, ,,fiecare a pornit pe stilul lui, cu influențe personale”. 

Andra apreciază la Marius consecvența și ambiția, iar Marius, rugat să ne destăinuie ce îi place la Andra, ne spune că ,,e o fire foarte ambițioasă, ce nu renunță până nu duce lucrurile la capăt”. 

Dacă ambiția o au în comun, cei doi se diferențiază totuși atunci când vine vorba despre diviziunea muncii:

,,În relația noastră mi se pare că eu sunt partea tehnică și ea e partea artistică”, mărturisește Marius, ,,deci îmi place că de cele mai multe ori are viziuni proprii foarte interesante. În plus, e foarte sociabilă, așa că ea se ocupă de relațiile cu clienții, ea e partea de imagine a businessului nostru. E veselă, mereu bine dispusă și cu zâmbetul pe buze și chestia asta face ca relația noastră, după 8 ani de zile, să fie tot mai frumoasă și mai captivantă.”

,,Pentru noi e foarte importantă atenția la relația cu clienții”, concluzionează Andra, ,,pentru că o relație fericită se perpetuează pe viitor. Cu mulți rămânem prieteni și copiii lor ne devin clienți și e o chestie faină pentru că o simțim ca o afacere de familie, e o chestie foarte personală; știm așa că toate greșelile ni le asumăm noi, pentru că, fiind o afacere de familie, doar noi le putem face – dar și toate satisfacțiile sau meritele sunt tot pentru noi, și asta e frumusețea, de fapt.”

Andra și Marius Drăgan sunt, așadar, un cuplu de fotografi ce mai întâi s-au îndrăgostit unul de altul, apoi s-au îndrăgostit împreună de fotografie, după care s-au hotărât să își dedice viața fotografierii iubirii celorlalți – o poveste frumoasă de dragoste, ce a dus la o afacere cu suflet, ce imortalizează iubirea.

Foto: Andra și Marius Drăgan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *