In vizor

Anchetă intensă pentru jaful armat din vară. SIC a restrâns cercul de suspecți. EXCLUSIV

Jumătatea lunii iunie a însemnat pentru IPJ Cluj cea mai intensă perioadă din acest an. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj era condus de Constantin Ilea, actualmente adjunct al instituției. În 18-24 iunie s-au întâmplat patru incidente de o gravitate rară. Luni, 18 iunie, un bărbat a intrat înarmat cu un cuțit într-o bancă din Cartierul Dâmbu Rotund

și a reușit să sustragă, în miezul zilei, aproape 20.000 de lei. Câteva zile mai târziu, un alt bărbat a intrat într-o altă bancă, având asupra sa un pistol și amenințând angajatele să îi dea banii din casierie, însă, acestea au refuzat și bărbatul a fugit înainte să fie prins de autorități. Tot în acea săptămână, un tânăr cu probleme psihice (ulterior internat pentru tratament) a plasat un dispozitiv în curtea Secției 4 de Poliția din Cluj-Napoca, ce a explodat în mâinile unui pompier ce ieșea din tură, de la unitatea de lângă secția de Poliție. Cel de-al patrulea eveniment s-a petrecut la Pata Rât unde, rrromi de acolo l-au călcat în picioare pe un minor de aproape 17 ani care la rândul său a violat o fetiță de doar trei anișori.

Denumită și ”Săptămâna NEAGRĂ” din acest an, zilele respective au rezonanță și în prezent pentru că nici autorul tâlhăriei de 20.000 de lei și nici cel al tentativei de tâlhărie nu au fost identificați și arestați.

 

Serviciul de Investigații Criminale și-a mobilizat toată structura

Tâlhăria de 20.000 de lei a avut loc la o sucursală a Băncii Transilvania. Autorul a reușit să scape folosindu-se de străduțele din Dâmbu Rotund. Teoria inițială era că acesta cunoștea un localnic din zonă și s-a adăpostit în locuința acestuia. Jaful s-a petrecut în jurul orei 15, iar la scurt timp, șeful Serviciului de Investigații Criminale (SIC), Bogdan Ioan (FOTO) a dat dispoziții de alcătuire a unei echipe de peste 60 de anchetatori pentru a împânzi zona, în vederea prinderii agresorului.

Ziar de Cluj a urmărit în acest timp implicarea autorităților în identificarea tâlharului ”măsliniu” ce a scos din caseria Băncii Transilvania aproape 5.000 de euro în mai puțin de două minute.

Din 18 iunie și până în prezent echipa respectivă (s-a constituit o echipă complexă formată din 50 de polițiști de investigații criminale, 10 criminaliști, 14 polițiști de ordine publică, câine de urmă cu însoțitor) s-a diminuat ajungând la 10 membrii (de la SIC și Poliția Municipiului Cluj-Napoca).

 

Potrivit surselor din cadrul IPJ Cluj, în ultimele luni au verificat aproape 400 de locuințe situate pe posibilele trasee urmate de autor și au ajuns la un număr de 26 de suspecți. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a întocmit în iunie un portret robot al tâlharului, bazat pe declarațiile date de martori. Portretul a fost mediatizat iar cititorii au început să sune la Poliție să le dea acestora indicii despre agresor.  Între timp, conducerea IPJ Cluj a fost schimbată prin dispozițiile date de Carmen Dan, ministrul MAI. Mircea Rusu, în trecut candidat pe postul lui Bogdan de la SIC, a prelat supravegherea anchetei și polițiștii au verificat alibiul celor 26 de suspecți.

„Ca să îl depistam pe autor, am cerut sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca și a celor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj. Suprafața de căutare s-a extins până la limita localităților învecinate municipiului Cluj-Napoca, respectiv Baciu, Popești și Chinteni, fiind angrenați în aceste activități și luptători de acțiuni speciale. Ulterior s-a constituit un grup de lucru format din polițiști de investigații criminale cu care am verificat mai multe variante prin care bărbatul putea să scape de la locul comiterii faptei.  Ne-am uitat pe vreo 18 camere de supraveghere video de la magazine, cetățeni sau ale primăriei și am luat la pas zona verificând 380 de locuințe din Dâmbu Rotund. După ce am întocmit listele cu suspecții am reușit în aceste trei luni să reducem numărul de suspecți substanțial”, ne-a precizat o sursă apropiată anchetei.

Cu toate acestea, probatoriul pe care cei de la SIC îl întocmesc pare o misiune grea și nimeni nu își asumă să spună că în curând vom afla identitatea tâlharului. Cât despre cel ce la câteva zile a încercat să jefuiască o sucursală CEC Bank, nici acesta nu este identificat.

În cazul în care va fi identificat și condamnat, autorul tâlhăriei de la Banca Transilvania riscă închisoare închisoarea de la 2 la 7 ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *