In vizor

ANALIZA 19 proiecte europene trebuie finalizate in acest an la Cluj, in caz contrar Primaria si Consiliul Judetean Cluj vor pierde finantarea

Autoritatile locale si cele judetene trebuie sa finalizeze pana la sfarsitul acestui an proiecte europene in valoare totala de cateva sute de milioane de euro. Principalele lucrari de infrastructura din oras, cum este refacerea tramei stradale sau Sistemul Bike-Sharing, trebuie incheiate pana in 31 decembrie 2015, in caz contrar institutiile vor pierde finantarile din fonduri europene si vor fi nevoite sa scoata din buzunar banii necesari incheierii acestor proiecte. Ziar de Cluj va propune o trecere in revista a tuturor proiectelor finantate din fonduri europene, care trebuie finalizate de primaria Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Cluj pana la finele anului.

Consiliul Judetean Cluj trebuie sa finalizeze pana la sfarsitul acestui an noua proiecte europene, in valoare totala de 503.757.664 de lei, adica 113 milioane de euro.

Cea mai mare parte dintre proiectele europene au termen de finalizare sfarsitul anului, insa unele dintre ele trebuie finalizate chiar in primele luni din 2015.

SMID, realizat in proportie de numai 40%

Cel mai problematic este Sistemul de Management Integrat al Deseurilor, un proiect pentru care la sfarsitul anului trecut Consiliul Judetean a reziliat contractul de executie a lucrarilor la groapa ecologica din Feleacu, urmand ca restul lucrarilor sa fie scoase la licitatie in acest an. Valoarea totala a proiectului SMID se ridica la peste 285 de milioane de lei si are mai multe componente. Multe din lucrari sunt la stadiul zero de realizare, ca de exemplu achizitia echipamentelor pentru depozitul de deseuri.

Daca componentele de asistenta tehnica pentru sprijin managerial sau pentru supervizarea contractelor de lucrari sunt realizate in proportie de 91%, respectiv 71% in acest moment – asta conform unei informari a Consiliului Judetean Cluj, solicitata de redactia noastra -, cand vine vorba de executia lucrarilor, procentul de realizare este mult mai mic. Constructia Centrului de Management Integrat al Deseurilor, din Feleacu, este realizata in proportie de 66%. Pentru aceasta componenta, CJ Cluj a reziliat contractul cu antreprenorul italian Atzwanger in 21 octombrie 2014. Constructia drumurilor de acces la groapa ecologica este realizata in proportie de 49%, iar constructia drumuriloe de acces la statiile de transfer inca nici nu a inceput.

Consolidarea zonei afectate de alunecarile de teren, la Centrul de Management a ajuns intr-o faza de executie de numai 25%.

Alte lucrari, componente ale aceluiasi proiect, urmeaza sa fie licitate sau sunt in evaluare. Daca facem o medie, proiectul a fost executat in proportie de numai 40%.

Un alt proiect care are un grad mic de executie este investitia de modernizare si dotare a centrului de recuperare neuropsihiatrica din Jucu. Lucrarile au inceput in 25 februarie 2014, si au termen de finalizare 24 august 2015. Numai ca gradul de executie este, in prezent, de numai 21%. Proiectul are o valoare destul de mare, de 5,3 milioane de lei.

Managementul conservativ si participativ in siturile Natura 2000 Cheile Turzii si Cheile Turenilor, un proiect POS-MEDIU inceput in 2012 si cu o finantare de 1,7 milioane de lei, are termen de finalizare peste o luna, adica in 19 februarie 2015. Potrivit institutiei, gradul de realizare al acestuia este de 95%.

Tot anul acesta trebuie finalizate si investitiile de construire a Parcurilor Industriale Tetarom I si Tetarom IV, ambele contracte avand termen luna iulie. La Tetarom IV, lucrarile au fost executate in proportie de 30%, si au o valoare de 60 de milioane de lei. Tetarom I este realizat in proportie de 37%, investitia fiind de peste 69 de milioane de lei.

De asemenea, lucrarile de modernizare a infrastructurii de acces in zona turistica Rachitele-Prislop-Ic Ponor trebuie finalizate pana in 8 august 2015.
Si proiectul derulat de Asociatia de Profesionistilor din Presa Clujeana, “Femeia in viziunea mass-media-factor de echilibru si egalitate”, cu o valoare de 1,6 milioane de lei, trebuie finalizat pana in 29 august 2015.

Daca institutia judeteana trebuie sa finalizeze in acest an noua proiecte europene, primaria Cluj-Napoca are de terminat cu unul mai mult, adica zece. Au intrat pe linie dreapta majoritatea investitiilor derulate de administratia locala, proiecte care au suferit amanari peste amanari, licitatii anulate si reluate.

Unul dintre ele este proiectul european de realizare a unui sistem de bike-sharing in Cluj-Napoca, in urma caruia 540 de biciclete ar fi trebuit sa circule deja intre Cluj-Napoca, Floresti si Apahida, iar oamenii ar fi trebuit sa poata inchiria gratuit aceste biciclete de la cele 50 de statii self-service. Proiectul european de bike-sharing a fost aprobat in 2011 si are o valoare totala de 17,6 milioane de lei, din care 13,4  milioane de lei suma nerambursabila. In acest moment, nu se stie cine va intretine statiile de serlf-service, deoarece licitatia pentru aceste lucrari a fost reluata la sfarsitul anului trecut.

O alta investitie majora pe care primaria trebuie sa o incheie pana la sfarsitul anului este refacerea tramei stradale care include modernizarea a 12 strazi. Este vorba despre strazile Calea Baciului, Primaverii, Plopilor, Splaiul Independentei, Gheorghe Baritiu, Horea, Garii, I.L. Caragiale, Caii Ferate, Decebal, Oasului, Bulevardul Muncii si partial, urmand calea de rulare a tramvaiului, strazile Emil Isac, Regele Ferdinand si Cpt. Grigore Ignat. Acestea trebuie modernizate complet, inclusiv în ceea ce priveste iluminatul stradal sau mobilierul urban necesar. Asocierea Diferit-Kiat a castigat aceste lucrari cu o oferta de 53.092.092,20 lei (fara TVA).

Tot anul acesta trebuie finalizat proiectul de refacere a principalelor artere din Orasul Comoara. În proiectul „Refacerea infrastructurii Orasului Comoara, modernizare cai de acces spre centrul istoric” sunt cuprinse strazile Memorandumului, Motilor, Avram Iancu si I. C. Bratianu.

Reabilitarea termica a blocurilor este un alt proiect aflat in intarziere si pe care administratia locala trebuie sa il finalizeze pana la sfarsit de 2015. Peste 20 de milioane de euro proveniti din fonduri europene au fost alocati regiunii de Nord Vest în vederea efectuarii unor lucrari de izolare termica. La Cluj-Napoca, Primaria a depus proiecte in valoare de 7 milioane de euro pentru reabilitarea a 30 de blocuri.

Si Sistemul de Ticketing pentru mijloacele de transport in comun trebuie finalizat. In urma cu un an, edilul Clujului a scos presa la o conferinta “pe teren”, langa Hotel Sport, pentru a anunta ca sistemul de ticketing va fi pus in functiune in octombrie 2014. Promisiunea nu a fost indeplinita, astfel ca data inaugurarii a fost amanata pentru anul acesta.


Prima data care a fost anuntata pentru inceperea proiectului a fost, de fapt, luna iulie a anului trecut.

“In statii vor fi montate 136 de validatoare. Ati vazut si in strainatate, cand te urci in masina ai validator prin care confirmi ca intr-un anumit interval orar ai urcat in mijlocul respectiv. Vreau sa stiti ca vor exista 327 de validatoare doar in mijloacele de transport in comun. Vor mai fi asigurate materialele necesare pentru dotarea tehnica, si anume puncte de descarcare a datelor, locatii central de management operational, locatii de back-up. Acest proiect are valoarea de 27 de milioane de lei, din care 6 milioane de lei sunt suportati de primarie, deci participarea noastra este in jur de 35%, pentru ca asa e prevazut in contract. Proiectul urmeaza sa fie gata la 1 octombrie 2014, atunci e termenul contractual de incheiere”, a declarat primarul Emil Boc la acea data.

In timp ce ultimul termen de finalizare preconizat de primarie a fost ianuarie 2015, clujenii inca mai asteapta sa beneficieze de transport in comun la standarde europene.

Alte proiecte care trebuie incheiate pana in decembrie 2015 de catre primarie sunt: Centrul de Industrii Creative din Lomb; Centrul de Dezvoltare a Afacerilor din Lomb; modernizarea  Spitalului Clujana; Centrul Multifunctional Tara Minunilor; Incluziunea sociala a persoanelor din Pata Rat si doua camine pentru varstnici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *