Analiza

ANALIZA 9.000 de suporteri la meciul Simonei Halep si o sala aproape goala la meciurile importante ale U Cluj

Intalnirea dintre Romania si Cehia a reusit sa stranga in Sala Polivalenta a Clujului in jur de 9.000 de suporteri. Unii au venit pentru meciurile Romaniei, altii pentru a o vedea pe Simona Halep. Preturile care au urcat de la 50 de lei pana la 90 de lei pe zi nu au reprezentat nicidecum o piedica pentru fanii tenisului romanesc si, mai ales, o piedica la sansa de a o vedea la Cluj pe Simona Halep in cadrul competitiei Fed Cup. Numarul suporterilor care au umplut Sala Polivalenta a crescut semnificativ fata de numarul celor care participa la cele mai importante meciuri ale U Cluj. Din perspectiva antrenorilor si a presedintilor de cluburilor sportive din oras, suporterii se aduna cand e vorba de o personalitate si, in special, de un eveniment rar, care e perceput chiar ca spectacol. 

Sursa Foto: someseanul.ro

Meciurile care promit spectacol atrag cei mai multi suporteri

Suporterii sunt un element cheie cand vine vorba de o competitie sportiva. Nu conteaza echipele sau sportul practicat, sustinerea din tribune e vitala pentru jucatori. In zilele de sambata si duminica, suporterii au fost nelipsiti, multi dintre ei (aproape 1000) participand inclusiv la antrenamentele tenismenelor. O competitie de talia Fed Cup nu poate fi comparata cu cele locale, precum sunt meciurile U Cluj. Insa din perspectiva suporterilor, evenimentele ar trebui sa aiba sanse egale. In cazul meciurilor importante ale Universitatii Cluj, sustinatorii nu se ingramadesc sa cumpere bilete, mai ales ca acestea sunt cu mult mai ieftine (5-10 lei). 

Cu privire la acest aspect, al lipsei de implicare a suporterilor cand vine vorba de meciuri locale, Ovidiu Vasu, presedintele CS „U” Cluj considera ca lumea vine mai ales pentru spectacol. Fed Cup a fost, mai intai de toate, un spectacol si o sansa unica, pana acum pentru clujeni, de a o vedea pe Simona Halep jucand la ei acasa.

„Sunt mai multe explicatii pentru numarul mare de suporteri. Una dintre acestea e ca se joaca un meci de Fed Cup pe an, deci o data pe an avem ocazia sa vedem un miracol al sportului, cum este Simona Halep si celalte fete din echipa de tenis, pentru ca si Niculescu a jucat foarte bine. Lumea vine la un spectacol garantat. Isi doresc sa vada un spectacol. La volei, la handbal, la baschet, la Cluj, pe astea le vad de 20 de ori intr-un an. In plus, nici rezultatul si nici competitia nu este aceeasi. Cand echipa de handbal a fetelor a jucat in grupele Champions League si aici, la Cluj Sala Sporturilor a fost plina sau aproape plina. Nu era atunci Sala Polivalenta, poate ca daca era Sala Polivalenta construita in 2012 cand au fost aceste meciuri, sau in 2013, era plina si Sala Polivalenta. Deci, legatura este strict legata de competitie, de importanta competitiei, de spectacolul care se produce. Daca echipele noastre se vor bate la titlu, atunci tribunele vor fi destul de pline”, este de parere Ovidiu Vasu.

Tot de chestiunea calitatii competitiei leaga si Iuliu Muresan, presedintele clubului sportiv CFR, problema suporterilor. Mai mult, acesta considera ca numarul suporterilor poate fi crescut prin obtinerea de investitii si popularizarea mai asidua a meciurilor.

„E vorba de calitatea competitiei, acesta este principalul aspect. Din pacate si liga intai este ca interes sub nivelul unui meci de tenis sau al Simonei Halep, care este, probabil, cea mai buna sportiva, ca performanta, a Romaniei. De liga a doua, ce sa mai zic. Este vorba despre vizibilitate, de interes, de calitatea competitiei si a competitorilor, despre asta e vorba. In liga a doua e si mai scazut numarul suporterilor, nici la liga intai nu prea mai vin, nici la meciurile noastre nu au mai fost 9.000 de oameni de mult, jucand acasa. Si aici e o problema. E o problema a fotbalului. Interesul poate creste cu investitii, cu bani, pentru ca ceea ce ii lipseste sportului, in general, si fotbalului, in mod special, ca eu la fotbal ma refer, sunt banii. Si tot scade din lipsa banilor, din subfinantare si nu mai poti sa aduci jucatori de calitate, nu mai poti investi in pregatire si asa mai departe. Si atunci fiind bani tot mai putini si competitia scade ca nivel, e simplu”, explica presedintele clubului CFR.

A fi suporter inseamna a crede intr-un simbol

De cealalta parte, Antrenorul „U” Cluj, Dragan Petricevic sustine ca a fi suporter tine de o anumita structura interioara, de o anumita disponibilitate si „Ubire” pentru echipele locale. Din punctul sau de vedere, e evident ca atractia principala a fost Simona Halep tocmai pentru ca este o sportiva de renume inclusiv la nivel mondial. 

„Daca o luam dupa logica, cred ca e vorba in primul rand de faptul ca e un nivel Simona Halep este o sportiva de mare renume in tenisul mondial care reprezinta Romania mereu foarte bine, dar asta nu inseamna ca la meciurile echipei locale nu trebuie sa vina lumea mai ales atunci cand trece prin momentele mai grele cum sunt cele de acum prin care trece echipa de fotbal U. Ma gandesc ca este vorba de foarte multa apartenenta doar declarativa. Probabil, spun, vreau sa precizez fara sa critic eu pe cineva. Sunt de multi ani in Romania si am impresia ca exista foarte multi suporteri de Facebook, nu numai la Cluj. Dar in ceea ce priveste apartenenta sau dragostea catre un Simbol, pentru ca U este un Simbol, este una peste alta, primul Simbol sportiv pe care eu l-am indragit cand am venit in Romania. Cred ca si daca ar fi in divizia a cincea ar trebui sa geama stadionul”, marturiseste antrenorul.

Totodata, Bogdan Petricevic considera ca numarul mare de suporteri prezenti la Cluj, reprezinta un avantaj pentru oras. Antrenorul se arata optimist si spera ca in timp, suporterii sa fie prezenti in numar cat mai mare in sala si nu pe Facebook cand vine vorba de meciurile U Cluj.

„Daca au venit 9.000 de oameni la Cluj, este un lucru extraordinar. Va fi si mai extraordinar daca la urmatoarele meciuri ale echipei U Cluj va veni minimum acelasi numar de oameni indiferent de divizia la care se joaca. Abia atunci, de la declarativ pana la fapte, va fi drumul implinit. Pe U o ai in inima sau nu o ai. Daca o ai in inima atunci nu conteaza unde joaca, atunci pot sa joace si in Salina Turda la 150 de metri sub pamant. Toti iubim un Simbol, este foarte foarte prezent, asemenea iubire catre un Simbol eu am vazut doar in Timisoara si in Tunisia, in orasul Sousse, unde am activat ca antrenor, unde toata lumea purta aproape toata ziua sepci, tricouri, fulare, etc cu insemnele acestui Simbol. Daca pe Facebook exista atat de multe dezbateri si atat de multa Ubire sa nu spunem iubire, pe toate retelele de socializare, atunci, nu cred ca e nevoie de campanie speciala de marketing, ci trebuie ca fiecare om sa se uite in oglinda si in inima sa. Daca intr-adevar il are pe U acolo unde zice ca il are, la urmatorul meci, trebuie sa fie stadionul arhiplin, exact acum cand trece prin momente mai grele”, a incheiat acesta.

Tot in ideea de spectacol si sansa de a vedea o personalitate, motiveaza si antrenoarea Carmen Amariei numarul mare al suporterilor. Antrenoarea echipei feminine de handbal U Cluj spune ca prezenta suporterilor e vitala, caci ei imping echipa de la spate si actioneaza ca un al optulea jucator.

„Vorbim despre tenis, vorbim despre Simona Halep, vorbim despre echipa Romaniei. E clar ca acesta este un aspect, iar celalalt tine de promovare. Cam astea doua raspunsuri ar sta in picioare. Pentru noi suporterii reprezinta al optulea jucatori si conteaza enorm de mult chiar daca poate in prima faza ar putea spune unii ca suntem doar in tribuna si nu putem sa facem minuni si nu putem juca in locul fetelor insa efectiv suporterii imping echipele de la spate prin prezenta lor in sala. Plus ca au niste cantece minunate, stiu sa-si incurajeze foarte bine echipele si lucrul asta conteaza si atarna foarte greu intr-un meci mai ales cand joci cu o echipa care este chiar si putin mai valoroasa decat a noastra in momentul de fata”, explica antrenoarea.

Sursa Foto: totalbaschet.ro

Echipa de baschet masculin U Mobitelco, cu cei mai multi suporteri locali

La nivel de suporteri, cea care conduce in plan local este echipa de baschet masculin a U Mobitelco Cluj. Presedintele executiv al clubului, Mircea Cristescu, informeaza ca au avut in acest sezon o medie de 3.500 de suporteri pe meci, avand evenimente sportive desfasurate si cu casa inchisa. Un numar pe care il vede ca fiind foarte bun. Asadar, numarul mare de suporteri prezenti la evenimentele locale sportive nu e imposibil. Cu privire la suporterii prezenti in acest weekend in Sala Polivalenta, participarea lor e motivata tot de noutatea evenimentului, Simona Halep reprezentand punctul principal de atractie.

„Sincer, cred ca suporterii doresc sa vina, in general, la ceea ce le place, de asta sunt suporteri. In functie de sportul respectiv, din pacate, pentru clujeni cred ca nu foarte multi au putut sa-si achizitioneze bilete, din cate stiu eu la tenis. Tot ceea ce pot sa spun vizavi de echipa noastra e ca noi ne bucuram mult ca atunci cand am jucat la Polivalenta am ajuns la 5.300 de suporteri pe turnicheti. Cand am jucat, cand am urcat in „Horia Demian” datorita acestui eveniment si datorita altor evenimente, am jucat cu casa inchisa, asta pot sa va spun. Vizavi de alte sporturi, alte echipe, nu-mi permit sa vorbesc. Plus ca Simona Halep e prima data cand a venit sa joace in Cluj si nu vorbim numai de Simona Halep, vorbim de echipa nationala a Romaniei. Ceea ce inseamna ca suporterii, pur si simplu, au vazut pentru prima oara in Cluj un eveniment inedit cum, de altfel, s-a intamplat si la baschet fete. Pentru prima oara cand au venit in Cluj au avut 5.500 de suporteri. Noi, pe langa abonatii si invitatii nostri pe care-i avem meci de meci avem o medie, cred ca in acest sezon ne apropiem de o medie de 3.500 de suporteri. In medie pe meci. Mie mi se pare un  numar foarte frumos fata de tot sportul clujean. Ba, mai mult, suntem lideri de cativa ani buni de zile vizavi de lideri ca medie de audienta in sala”, a conchis Mircea Cristescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *