In vizor

ANAF blochează cauzele umanitare: Formularul 230 pentru redirecționarea impozitului anual datorat, în suspans

Asociațiile cu profil filantropic semnalează gravele derapaje înregistrate de ANAF: formularul 230 privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat este modificat în timpul jocului. În acest fel, prin incertitudinea pe care Agenția Națională de Administrare Fiscală o menține, nu face decât să refuze direcționarea până la 3,5% din impozit cauzelor umanitare.

De altfel, asociațiile umanitare au sesizat disfuncționalitatea acestui proces, acuzând lipsa de transparență, încă de săptămâna trecută. Concret, ANAF a refuzat înregistrarea în prima lună a anului a Formularului 230, motivând acest aspect prin modificarea legislației în vigoare. 

Astfel, după ce contribuabilii au completat Cererea privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, Agenția Națională de Administrare Fiscală a refuzat înregistrarea formularelor 230 pe motiv că acestea acoperă doar perioada aprilie – decembrie 2019. 

Ziar de Cluj a consultat poziția Direcției Regionale a Finanțelor Publice Cluj-Napoca, dar și a ANAF București, iar situația este departe de a fi clarificată:

responsabilii din cadrul instituției fiscale nu își asumă un răspuns pertinent și direcționează solicitarea de la un birou la altul. 

Între timp, deși termenul de depunere a Formularului 230 a fost modificat în urma solicitării societății civile, astfel încât termenul a fost prelungit din 15 martie în 25 mai 2020, ANAF modifică în mod discriminatoriu și arbitrar regulile de înregistrare a Cererii privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat. De fapt, instituția fiscală se opune cauzelor umanitare și modifică regulile în timpul jocului.

Astfel, pentru prima dată, contribuabilul care dorește să redirecționeze până la 3,5% din impozit unei cauze umanitare este nevoit să completeze două formulare în loc de unul singur. 

unul pentru perioada 1 Ianuarie 2019 – 31 martie 2019 (cel cu 2%), și unul pentru perioada 1 Aprilie 2019 – 31 Decembrie 2019 (cel cu până la 3,5%), conform ordinului președintelui ANAF.

Adică, o  batjocură la adresa cetățenilor. Și a diverselor cauze umanitare. 

Tocmai din această cauză, unele asociații filantropice au acuzat Agenția Națională de Administrare Fiscală că a refuzat în mod ilegal înregistrarea cererilor completate pentru cauze umanitare, precum cea a copiilor cu diverse forme de handicap, iar asta întrucât regulile au fost modificate din mers:

după ce unele asociații au adunat sute de Formulare 230, destinate cauzelor umanitare, ANAF solicită completarea a 2 formulare pentru redirecționarea până la 3,5% din impozit pentru anul 2019. 

Conform surselor Ziar de Cluj, ANAF poartă tratative cu asociațiile filantropice pentru două scenarii:

fie menține necesitatea completării a două formulare 230 pentru anul 2019, fie emite un nou formular, iar astfel invalidează toate formularele deja completate de contribuabili și adunate de asociațiile umanitare.

Prin urmare, dacă depuneți formularul cu 2% din impozitul datorat, se va lua în calcul doar perioada 1 ianuarie 2019-31 martie 2019. 

Iar dacă depuneți formularul ultim, cu 3,5% din impozitul datorat, se va lua în considerare doar perioada 1 Aprilie 2019 – 31 Decembrie 2019. 

Un singur an fiscal, două formulare.

Explicația nu merită căutată, iar asta întrucât nici reprezentanții ANAF nu sunt în măsură să formuleze în cuvinte logica din spatele unui asemenea demers aiuritor. 

De fapt, ANAF nu face decât să tergiverseze alocarea fondurilor, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit datorat, cauzelor umanitare, copiilor. 

În acest context, Cristina Grigore, directorul executiv al „Fundației Părinți din România”, acuză ANAF că blochează intenționat intenția cetățenilor care vor să doneze 3,5% din impozitul pe venit ONG -urilor. 

Astfel, Grigore a formulat o Scrisoare Deschisă în atenția președintelui ANAF, Mirela Călugăreanu:

„Stimata doamna, abuzul pe care il face ANAF asupra contribuabilului, TREBUIE SA INCETEZE!

NU schimbati regulile jocului, in timpul jocului, NU modificati legislatia si REFUZATI TIMP DE 22 ZILE CONTRIBUABILULUI DREPTUL DE A DECIDE SI A ALEGE, modificand arbitrar, cand aveti chef, neprofesionist, FORMULARUL 230.

Stimata doamna, ANUAL aveti 7 LUNI! La dispozitie sa dialogati cu noi ONG-urile, CU TOATE ONG-urile, sa propuneti modificari si sa serviti INTERESULUI CONTRIBUABILULUI, pentru ca asta este rolul dvs, NU sa dati un ordin facut la ”apelul bocancilor”.

Stimata doamna, NU FURAM, colectarea formularului 230 este o facilitate fiscala legala, iar faptul ca anual ANAF modifica arbitrar si discretionar acest formular dovedeste ca aceasta institutie pe care o reprezentati este guvernata de rea vointa, facand o serie de ileglaitati si intimidari pentru a pastra banii la bugetul de stat. 

STIMATA DOAMANA, OAMENII S-AU SATURAT SA NU VADA NIMIC IN SCHIMBUL CONTRIBUTIILOR, ASA CA ALEG SA II DEA CATRE PROIECTE CARE AU REZULTATE, NU FURAM DOAMNA!

In schimb, functionarii ANAF incalca legea si REFUZA CONTRIBUABILULUI DREPTUL DE A DEPUNE FORMULARUL. Conform legii, pana la noul formular, publicat oficial in 22 ianuarie 2020, deci timp de 22 de zile A FOST VALABIL VECHIL FORMULAR. Angajatii ANAF AU REFUZAT INREGISTRAREA LOR. 

CE FACETI DVS SE NUMESTE ABUZ IN SERVICIU.

Conform Monitorului Oficial, NU AVETI VOIE SA SCHIMBATI FORMULARUL 230 publicat in 22 ianuarie!

Daca refuzati sa aplicati legea, va vom obliga prin parghiile legale. Noi credem in statul de drept!”, notează aceasta. 

sursa captură: cristinagrigore/paginapersonaladefacebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *