PORTRET

Ana-Maria Pop – cel mai fermecător medic veterinar din Cluj, și PetLove, marea ei dragoste pentru animăluțe

Ana-Maria Pop e o blondă fermecătoare cu ochi albaștri și cu un suflet mare și nemărginit, din care se revarsă o afectivitate exuberantă imposibil de neremarcat în tot ceea ce înseamnă personalitatea ei. Sub semnul acestei afectivități expansive stă și profesia-pasiune pe care a îmbrățișat-o, medic veterinar, ea având acum unul dintre cele mai moderne cabinete din zona Clujului, loc unde tratează micile și marile animăluțe, cu dragostea și cu drăgălășenia care o caracterizează. Cabinetul ei nu se putea numi, așadar, altfel decât PetLove, fiindcă atunci când vorbim despre Ana-Maria Pop și despre ocupația ei, nu putem vorbi decât despre iubire, despre dragostea față de ființele pe patru picioare ce ne animă viața, și care, la fel ca și oamenii, uneori trebuie să fie repuse pe picioare. Până și mottoul ei e tot cu ”love”: ”Choose a job you love, and you will never have to work again!”

O sportivă încă de dinainte de a se naște, Ana alerga la 9 luni, în burta mamei, pe pod la IRA

Ana s-a născut la Cluj, dar nu la Stanca, așa cum se laudă toți clujenii neaoși, ci în apartament, fiindcă mama sa a fost o femeie mai specială, altfel decât toate femeile (și nu e lucru de mirare, atunci când ne uităm la fiică) – a fost voleibalistă de performanță și în luna a noua făcea abdomene și alerga pe pod la IRA, așa că nașterea frumoasei blonde, medic veterinar, a fost, desigur, floare la ureche, acasă, în 5 minute.

Și Ana a urmat exemplul mamei sale și de mică a făcut sport, începând cu atletismul, pe care l-a practicat aproape 10 ani. Din păcate, uneori oamenii deosebiți aleg să plece devreme, într-o altă lume, mai deosebită, și după plecarea mamei sale la cer, fiica s-a apucat de volei, în memoria ei.
Asta se întâmpla în clasa a noua și tot atunci a și decis ce își dorea să facă pe viitor, și și-a ales ca meserie pasiunea, medicina veterinară:

,,Îmi plăceau foarte mult animalele. De mică am avut hamsteri, puiuți, îi pupam, dormeau cu noi, am avut în casă inclusiv porc, în apartament – sunt foarte deștepți, și ca și natură, ca și comportament, sunt ca și oamenii; suntem niște purcei!”, spune Ana, râzând și continuând enumerarea  animalelor din mica sa grădină zoologică de apartament: ,,Pui de găină, rațe, gâște, îi creșteam și pe urmă îi duceam la țară la bunici; așa că am avut toate animalele posibile; hamsteri am avut vreo patru, toți sunt îngropați în spatele blocului, și pe toți îi chema Chiți: Chiți 1, Chiți 2, Chiți 3, Chiți 4…”

Miss Boboc USAMV și campioană cu echipa de volei

La Facultatea de Medicină Veterinară a intrat greu, pentru că, după ce a terminat filologia în Șincai, a trebuit să se chinuie să învețe chimie pentru admitere.
În facultate a fost, bineînțeles, Miss Boboc, primul concurs de miss la care a participat și ultimul, deși din liceu a cochetat cu modelingul:

,,Acum nu mai am timp, mă mai duc așa, la câte un shooting, dar nu mai am vreme. Mergeam la prezentări, dar singurul concurs a fost ăsta de la facultate, Miss Boboc și atât.”

A continuat și sportul, ocupându-se de echipa de volei cu care participa la ,,tot felul de competiții în care mereu echipa de volei de fete USAMV lua locul I”.

Viața de studentă: cursuri, cabinet și școala de toaletaj canin

Odată ce a intrat la facultate a început și practica la cabinete, ce îi ocupa mare parte din timp. Dimineața mergea la cursuri, după-masa la practică, iar din anul III a urmat și un curs de toaletaj canin la Viena, fiindcă la noi în țară, pe atunci, nu exista așa ceva. După terminarea acestui curs a fost contactată de Andrei Kallo, care a deschis prima școală de toaletaj canin din România, la Cluj, și a lucrat la el doi ani și jumătate la ,,școala de tuns”, până în anul VI de facultate, semestrul II, când a renunțat la școala de toaletaj fiindcă, având și licența de dat, deja nu mai făcea față:

,,Eu făceam în paralel de luni până duminică facultate, cabinet și școală. Eu predam la școală cursurile de toaletaj și în anul VI am renunțat și am rămas la cabinet și facultate și mi-am dat licența pe ortopedie canină. Am rămas și acum în relații foarte bune cu profesorii de la USAMV, care încă mă ajută, dacă am nevoie, la cazuri mai complicate, pe care nu le-am mai întâlnit. Profesorul meu de licență, Ciprian Ober, mă ajută cu mare drag de fiecare dată.”

Ana a vrut să facă și doctoratul, în Finlanda, unde sora ei era deja de 4 ani. După ce a urmat toate demersurile, în ultima clipă i s-a cerut să știe și limba, ,,ceea ce a fost absurd, imposibil”, așa că a renunțat la ideea cu doctoratul și s-a hotărât să scrie un proiect european pentru tineri întreprinzători.

PetLove – din dragoste pentru animale

Așa s-a născut PetLove, cabinetul veterinar pe care l-a deschis ulterior, după un an de zile, în satul Gheorghieni, ,,care e undeva imediat după Borhanci”. PetLove înseamnă și cabinet și farmacie veterinară și toaletaj pentru câini, pisici și cai, plus furaje, hrană, și câte și mai câte:

,,Mă ocup atât de animale mici, cât și de animale mari. Suntem 3 angajați, e cabinet și farmacie veterinară și vreau să fac pensiune de animale, gen grădiniță de animale. Sunt foarte mulți care pleacă  dimineața la lucru și vor putea veni să își lase animăluțele acolo toată ziua. Aș vrea să fac o pensiune cu un parc de joacă, nu neapărat una la care să îl ții o săptămână-două – practic e o grădiniță, ca la grădi, și vii seara și îl iei. Și vreau să fac și dresaj pentru cine vrea, tot felul de chestii pe care să se cațere, să se bage, să fie o băltuță unde să facă baie dacă vor, chestii de-astea, handmade făcute.”

Cabinetul a fost deschis chiar de ziua Anei, în 8 decembrie 2014 și, deși este doar la început, dotările sunt printre cele mai bune din Cluj, proiectul european fiind făcut numai pe dotările tehnice, pe aparatură:

,,Am vrut să am acolo tot, să pot să pun un diagnostic de la A la Z, cabinetul e dotat la standarde europene: am aparat de anestezie inhalatorie, ecograf, EKG, aparate de analize de sânge, de detartraj, aparat de monitorizare. Îmi place foarte mult chirurgia și la cabinet se fac și intervenții chirurgicale. O să îmi iau în curând și o ambulanță veterinară, o să mi-o dotez ca lumea – chiar o să fie o ambulanță!, așa că numai cu aia o să mă vedeți în oraș!”, povestește Ana, râzând.

În curând, cabinetul va avea și un site complet și funcțional,  petlovecluj.ro, pe care puteți afla momentan doar date suplimentare de contact.
Și fiindcă mai face și toaletaj canin, felin și cabalin, Ana și-ar dori ca pe viitor, împreună cu Raisa Giulia Ludoșan (prietena sa cea mai bună, a cărei poveste ați putut-o citi într-un portret anterior), să poată continua să se dezvolte pe partea de training de toaletaj canin, în cadrul propriei școli.

,,Prieteni mici la grădinițe”

Din ianuarie 2015 Ana a început să lucreze și cu altfel de drăgălășenii, de data aceasta pe două picioare, în cadrul unui program opțional, la grădinița Millennium din Cluj. Aici, în cadrul opționalului ,,Prieteni mici la grădinițe” le predă copiilor între 3 și 7 ani, o dată pe săptămână, un curs despre animale, iar la sfârșitul orei le face cunoștință și cu câte un animal viu: dihor, șoim, veveriță, iepure, șarpe, căței și alte animăluțe. Pe cei aproximativ 35 de copii, împărțiți în două grupe, îi învață cum să se ferească, cum să pună mâna pe ele, ce boli transmit animalele, ce mănâncă, și fac jocuri, ghicitori, cântecele și ieșiri.
Programul opțional intenționează să se extindă la mai multe grădinițe și Ana dorește să colaboreze și cu fosta ei profesoară de dermatologie și parazitologie din facultate, Viorica Mircean, pentru a le ține și ea cursuri copiilor despre transmiterea bolilor de la animale la oameni, ,,și paraziți, și tot felul”.

Are trei  căței și un motan, fiecare cu o poveste proprie, înduioșătoare, de viață

Fire empatică, sufletistă, dornică și capabilă de a oferi foarte multă afecțiune, Ana nu s-a mulțumit la a adopta doar un câine sau o pisică, ci are în momentul de față trei căței și un motan, fiecare cu o poveste proprie, înduioșătoare, de viață, și de ajungere acasă la Ana:

,,Două cățelușe sunt  maidaneze. Pe una am salvat-o acum 8 ani de la munte, de la Lita, era într-o pungă în mijlocul drumului, și pe cealaltă cățelușă am luat-o acum 4 ani din fața blocului: are 12 ani, era cățelul cartierului și mi-a fost tare dragă. Mă conducea zilnic la școală și stătea iarna în  fața blocului și tremura și era foarte speriată de petarde, și am zis: gata, o luăm! A urmat motănelul, pe care l-am găsit în ziua în care mi-am dat licența, la gunoi, avea 200 de grame, l-am crescut cu biberonul și l-am operat de 3 ori la ochișori, că nu vedea deloc. Am făcut microchirurgie și un ochișor l-am salvat complet, vede perfect, și cu celălalt operat vede numai lumini. Îl cheamă Mâțone, a crescut cu căței, deci se comportă ca un câine, mănâncă tot ce mănâncă cățeii, doarme cu ei… și pe urmă a urmat al treilea cățel, al prietenului meu.”

O ajută pe Raisa Ludoșan cu tratamente la cățeii salvați și vrea să dezvolte o colaborare cu asociațiile de salvare a animalelor din Cluj

În prezent Ana o ajută pe Raisa Ludoșan cu tratamente la cățeii salvați de către prietena ei, iar în trecut s-a ocupat și ea cu salvatul animalelor și a avut la  un moment dat 7 câini în apartament: îi salva, îi punea pe picioare și îi trimitea spre adopție cu ajutorul lui Raisa.


Acum vrea să dezvolte o colaborare cu asociațiile de salvare a animalelor din Cluj, pentru sterilizări, tratamente, vaccinări și nu numai:

,,Am și vorbit deja cu Nuca, sper să colaborăm. Campaniile astea se desfășoară de obicei la sate, unde oamenii nu sterilizează cățeii, pisicile, și de aici înmulțirea lor excesivă. Dar nu neapărat numai sterilizări, ci și o campanie de educare a oamenilor. Tocmai asta încerc eu acuma și cu copiii, fiindcă ei urmează să vină… Sper să se dezvolte, să fie un program cât mai mare. E o oportunitate foarte bună de educare în ceea ce privește animalele fără stăpân: ce înseamnă să  ai un animal, ce responsabilități sunt.”

O prezență de o feminitate aparte, cu o fire băiețoasă

Fiindcă pasiunea ei sunt animalele, Ana intenționează să se mute la casă, unde are și cabinetul, și să își ia un cal și o capră. Fiind o persoană foarte activă, printre plăcerile ei se numără și echitația, dar și snowboardul, sporturile de iarnă, mersul pe munte cu prietenii și cu cățeii, cu cortul, în cât mai multe excursii. Și când nu se deplasează călare, îi place să conducă mașina, are permis și pentru motocicletă, și în plus îi  place foarte mult să lucreze și cu oamenii, nu numai cu animalele.

Chiar dacă e o prezență deosebit de grațioasă și de feminină, Ana se descrie ca fiind o fire mai băiețoasă, foarte ambițioasă, dar în același timp sensibilă și foarte afectuoasă:

,,Să îți dau un exemplu: taică-meu tot timpul zice că eu sunt băiețelul lui și îmi plac chestiile astea tehnice, în vară mi-am zugrăvit singură, mi-am pus gresie… știu să schimb un bec, și, în plus, sunt inventivă, știu și să improvizez și chiar îmi place. Ca puncte slabe… sunt foarte sensibilă, în sensul că sunt foarte afectuoasă, am nevoie de afecțiune non-stop. Mă regăsesc în chestiile astea cu animăluțe și am eu un motto: Choose a job you love, and you will never have to work again.”

Având unele dintre cele mai bune dotări din judetul Cluj și unul dintre cei mai iubitori și mai pasionați medici veterinari (și mă refer aici la Ana-Maria Pop), cabinetul din satul Gheorghieni, nr.26 – și nu vă speriați când auziți satul, pentru că e la 15-20 de minute de Cluj, după cartierul Gheorgheni – PetLove are toate șansele să devină locul preferat unde să vă duceți animăluțele la tratament sau, în viitorul apropiat, ,,la grădi”. Ana își așteaptă toți clienții, cu două sau cu patru picioare, așa cum îi spune și numelui cabinetului, cu dragoste și cu drag.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version