PORTRET

Ana Georgescu – tanara din Bucovina care a descoperit la Cluj bucuria mestesugaritului

Povestea Anei Georgescu a inceput pe plaiuri bucovinene, insa, odata cu mutarea la Cluj, tanara si-a dorit sa scrie o alta. Dupa o perioada de voluntariat alaturi de copiii de la Centrul Comunitar Every Child din Cluj, Ana a deschis Atelierele de Creatie Pitpalac, iar, dupa aceea, a inceput proiectul “Margelusa”. Tanara a descoperit bucuria de a crea si de a se juca cu argila si a transformat-o intr-o pasiune. Pasiunea pentru aceasta arta o face sa fie mereu prezenta la diverse targuri cu standul ei de produse handmade. De la bijuterii pana la magneti de frigider si boluri, Ana reuseste sa dea traditiei mestesugului un aer de modernitate prin designul cu motive urbane pe care il prefera.

Legatura speciala pe care o are cu orasul Cluj-Napca s-a creat in primul an de studentie. In timp, Clujul a devenit, pentru Ana, orasul oamenilor frumosi, al povestilor si al voluntariatului.

“Sunt din Vatra Dornei si locuiesc in Cluj din 2007, anul in care am inceput facultatea. Dupa o lunga si frumoasa perioada petrecuta in inima muntilor, am ajuns pe meleaguri ardelene. Clujul mi-a placut din prima clipa, am intalnit oameni frumosi, povesti frumoase, idei noi. Am studiat Antropologia la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Babes-Bolyai. Nu dupa multa vreme de la terminarea facultatii, mi-am gasit un job part-time si, pentru ca aveam destul de mult timp liber, am hotarat sa caut o activitate de voluntariat”, isi aminteste ea.

Perioada voluntariatului a insemnat pentru tanara fata si descoperirea unei noi pasiuni. Dincolo de placerea de a lucra alaturi de copii, Ana Georgescu si-a dezvoltat si latura artistica. Astfel, ea a initiat Atelierele de Creatie Pitpalac unde, impreuna cu cei mici, a inceput sa creeze diverse lucrusoare.

“Si uite-asa, am avut o frumoasa experienta ca voluntar la Centrul Comunitar Every Child, experienta care m-a facut sa imi schimb directia. Asa a aparut proiectul “Pitpalac”, un proiect tare simpatic si tare colorat. Am vrut sa ofer celor mici un loc unde sa se exprime in voie prin tot felul de activitati creative, desen, modelaj, origami, pictura. Am cunoscut copii minunati, foarte creativi, dornici sa simta culorile si sa simta libertatea creatiei”, povesteste Ana.

Pentru a aprofunda domeniul mestesugaritului si pentru a-si imbunatati atelierele de creatie, tanara a hotarat sa ia o pauza de la proiectul Pitpalac. Planul ei este sa-l redeschida in primavara, cand va putea lucra cu cei mici in aer liber.

“Atelierele sunt un pic pe pauza. Un pic insemnand pana in primavara, cand vreau sa gasesc un loc frumos in natura unde sa imi desfasor activitatile, mi se pare mai frumos si mai sanatos sa creezi in natura”, explica tanara.

Chiar daca Atelierele de Creatie Pitpalac nu functioneaza in prezent, Ana Georgescu nu-si neglijeaza pasiunea. Proiectul ei de suflet este “Margelusa”, iar numele poarta cu el inceputul experientei ei de mestesugar.

“De la “Pitpalac” la “Margelusa” nu a fost decat un singur pas. Ma invarteam deja intr-o lume a culorilor, faceam de ceva vreme accesorii din lut. Primele obiecte de lut pe care le-am modelat au fost niste margeluse, de aici si numele “Margelusa”. Am inceput foarte timid, cu cateva perechi de cercei, obiecte foarte mici, apoi au urmat cateva farfuriute decorative si suporturi de lumanari”, explica tanara artista.

Ana recunoaste ca inceputul proiectului nu a fost unul usor. Tocmai pentru a nu ramane la stadiul de idee, pentru a putea sa evolueze si sa inoveze in acest domeniu, tanara s-a autoeducat si si-a impus un program de documentare.

“A urmat o perioada documentativa, bloguri, carti, brosuri despre acest mestesug, am incercat tot felul de metode de modelare, de uscare, am dat si foarte multe rateuri, dar, incetul cu incetul, am reusit sa fauresc multe lucrusoare dragute si am inceput sa dedic din ce in ce mai mult timp modelajului. Aproape in fiecare zi, dupa job, imi petreceam doua, trei ore modeland sau desenand. Nici nu simteam cum trece timpul ala. Era o deconectare de tot ce tine de cotidian. Si tot asa, muncind de zor, am reusit sa-mi fac un “stoc” de mestesugareli faine, cu care am inceput sa ies la targuri”, povesteste ea.

Dupa ce si-a scos in lume colectia de obiecte, sau “lucrusoare”, cum ii place Anei sa le alinte, tanara a fost si mai motivata. Participarea la primul targ i-a dat curajul de a-si materializa proiectul “Margelusa”.

“Primul targ a fost o experienta foarte frumoasa si m-a ajutat foarte mult. Aveam nevoie de un feedback din partea “publicului” ca sa pot continua. Toate au mers foarte bine si asta m-a facut sa ma gandesc serios la “Margelusa”. Banii pe care i-am castigat i-am investit in materiale pentru lucru. Am inceput sa lucrez din ce in ce mai mult, sa incerc fel de fel de modele noi, sa caut si sa inventez ustensile care sa imi usureze munca”, isi aminteste tanara artista.

In timp ce unele fete prefera sa-si pastreze mainile curate si sa lucreze doar cu materiale fine, Ana prefera sa lucreze cu argila. Ea crede in potentialul acestui material de a crea forme si de a spune o poveste. 

“Produsele pe care le fac sunt 100% handmade. Lucrez cu o argila cu uscare la aer, o argila care nu necesita ardere. Modelele pe care le desenez au o oarecare tenta traditionala, sunt modele simple, frumoase, fiecare model este unicat. Am vrut sa continui povestea, am vrut sa impletesc traditionalul cu arta decorativa si spatiul urban, si iata ca a iesit o chestie faina; cercei, inele, boluri decorative, magneti pentru frigider, farfurii”, enumara entuziasmata Ana Georgescu.

Mai mult, intrucat doar asa se simte libera, spune ea, Ana participa la targuri si se implica in comunitatea mestesugarilor clujeni.

“Incerc sa fiu cat mai activa, sa ies cat mai des in targuri. Sunt membra a Asociatiei Mesterilor Populari Clujeni si particip la fiecare targ organizat de aceasta asociatie, acum lucrez la site, acolo vor fi toate minunatiile Margelusei”, spune incantata aceasta.

Proiectele sale nu se opresc aici. Desi, pentru moment, Ana Georgescu se ocupa doar de proiectul “Margelusa”, pe viitor isi doreste sa realizeze picturi pe lemn si sa reconditioneze mobilier vechi. Nu va renunta, insa, la argila. Dincolo de a fi o pasiune, mestesugaritul reprezinta pentru aceasta o forma de libertate.

“Imi place argila pentru ca poate lua orice forma. Parca ar prinde viata cand incepi sa o modelezi. E un proces complex. E minunat sa vezi cum o banala bucata de „pamant” poate prinde atatea forme. E vorba de libertatea pe care ti-o ofera orice tip de arta. Pentru mine, mestesugul e de multe ori o terapie. Vreau sa raman in zona asta. Am observat ca asa functionez cel mai bine”, a incheiat tanara artista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *