Din oras

Amintirea eroilor anticomunisti, batjocorita. Detergenti si hartie igienica in celulele Securitatii de la Cluj

Singurele marturii ale miilor de detinuti politici torturati in Cluj-Napoca, in subsolul fostei Securitatii de pe strada Republicii, celulele amenajate de catre Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Cluj sunt transformate in spatii de depozitare pentru detergenti si hartie igienica. Celulele au fost amenajate din buzunarele proprii ale fostilor detinuti politici clujeni, insa astazi sunt neonorate de conducerea Palatului Copiilor din Cluj-Napoca.

Aflate la subsolul Palatul Copiilor din Cluj-Napoca, pe strada Republicii, la numarul 23, cele doua celule au fost amenajate de catre presedintele filialei clujene a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, medicul Traian Neamtu, in memoria miilor de oameni batuti in subsolul Securitatii din oras.

“E muzeul nostru!”

Doua celule in care au fost torturati mii de combatanti ai Comunismului, de la Cluj-Napoca, sunt transformate astazi in spatii de depozitare pentru hartie igienica si detergenti, de catre conducerea Palatului Copiilor din Cluj. “Casele de corectie” temporare ale luptatorilor anticomunisti din inima municipiului Cluj-Napoca au fost amenajate acum 10 ani, chiar in sediul fostei Securitati, de catre Asociatia Detinutilor Politici din Cluj.

Pe patul de lemn refacut intr-o celula exact ca acum 45 de ani, astazi troneaza suluri de hartie igienica si dosare. Celulele sunt impodobite cu mopuri, cozi de maturi si detergenti, scaune ori hartie igienica, puse la pastrat de catre conducerea Palatului Copiilor din Cluj.

“Acela e muzeul nostru… Acolo au murit zeci de buni romani impuscati fara condamnare. Acum peste toate se instaleaza mizeria si nepasarea. Eu le-am amenajat cu vreo 10 ani in urma, exact pe fundatia locurilor cum erau inainte. Exact asa au fost facute ca acum 45 de ani. Acolo se statea zile, saptamani si luni in sir. Daca am da jos tencuiala s-ar putea gasi urme de sange. Asa erai batut, pana-ti sarea sangele. (…) Asta este atitudinea conducerii fata de ce am facut noi acolo. Isi bat joc de ele. Conducerea ar dori maine sa ne evacueze de acolo!”, a spus presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Cluj, medicul Traian Neamtu.

 Asociatia clujeana mai are un singur spatiu in Palatul Copiilor – o camera la etajul 1 al cladirii in care si-a desfasurat activitatea fosta Securitate. Cele doua celule de la subsol sunt in administrarea Palatului Copiilor.

“Cele doua celule sunt spatiul meu”

Directoarea institutiei, Monica Horodinca a precizat ca cele doua celule in cauza fac parte dintr-un birou al Palatului Copiilor si ca, potrivit contractului semnat intre Asociatia Fostilor Detinuti Politici si institutia de invatamant, luptatorii anticomunisti de la Cluj au o singura sala in imobil, la etajul 1.

“Le-am lasat sa poata fi vizitate. E poarta deschisa daca vrea cineva sa le vada, e ok. Eu am facut acum un contract nou de inchiriere pentru ei si au spus ca renunta la restul spatiilor. Am un singur contract pentru spatiul de jos (sediul Asociatiei, de la etajul 1 al Palatului Copiilor – n.r.), sala care e tot timpul goala. (…) Cele doua celule sunt spatiul meu. Nu plateste nimeni nimic pentru ele. Spatiul e in cadrul biroului meu. Numai sa le tin goale… Eu le pot goli. (…) Toata stima si respectul pentru ei. Eu sunt o scoala, trebuie sa-mi desfasor activitatea, sa fac ce am de lucru. (…) Eu nu le-am stricat nimic, numai le-am dat alta intrebuintare. Nu mi s-a parut ok sa stau cu lucrurile inghesuite foarte tare undeva si cu doua spatii goale. Daca le doresc goale, eu le pot goli intr-un minut. Stiti cum e? E cuiul lui Pepelea. Tu vrei acces, sa faci ce vrei in biroul meu in care eu am bani, am tot felul de chestii si tu vrei sa faci ca si cum e spatiul tau, sa faci ce vrei acolo. Nu se poate, pentru ca e in cadrul unui alt birou, care se inchide cu cheie. Sa vina toata lumea sa le viziteze, ca nu e nicio problema”, a aratat directoarea Palatului Copiilor din Cluj-Napoca, Monica Horodinca.

“Tot respectul, insa suntem o scoala”

Asociatia Fostilor Detinuti Politici de la Cluj doreste sa amenajeze aici un muzeu dedicat victimelor ucise de Securitate, in vreme ce reprezentantii Palatului Copiilor sustin ca o institutie de invatamant pentru copii nu ar trebui sa poarte stigmatul suferintelor din perioada comunista. Membri asociatiei sunt revoltati pentru ca celulele au devenit spatii de depozitare si sustin ca actuala conducere a Palatului Copiilor nu ar dori sa-i lase sa amenajeze in institutie un muzeu.

“Securitatea era mai tare decat partidul. (…) Sunt mii de oameni nevinovati batuti, maltratati si omorati aici, iar Justitia a dat mii de ani de puscarii cu executare si atatea destine distruse in puscarii. Sunt oameni pe care nu i-a mai vazut familia: parinti, tati, mame, destine si suferinte de nedescris, care nu se pot uita, iar eu si altii nici nu uitam, nici nu iertam”, a adaugat medicul Traian Neamtu.

La randul lor, reprezentantii Palatului Copiilor, institutie care isi desfasoara activitatea in fostul sediu al Securitatii de la Cluj-Napoca, spun ca, deocamdata, nu se poate pune problema amenajarii unui muzeu in incinta.

“Inainte ei visau sa faca muzeu acolo. Le-am spus sa stea putin, ca asta-i o scoala, e cu copii, nu pot sa ti-o introduci in altfel de regim sa vii sa vizitezi. Nu am portar sambata dupa ora 5, nu am portar duminica… Daca el vrea sa introduca spatiul intr-un regim de vizitare, asta presupune niste masuri luate, ca sa asiguram conditii”, a punctat Horodinca.

Celulele, “case de corectie” temporare

Celulele de la subsolul Palatului Copiilor sunt foarte mici, de aproximativ 2 metri patrati fiecare si au fost utilizate pentru interogarea detinutilor politici de la Cluj. Potrivit istoricilor din Cluj-Napoca, interogatoriile au inceput aici din anul 1956.

“Pe baza marturiilor, in sediul Securitatii de pe strada Republicii, era doar un arest de tranzit. Aici erau tinuti detinutii aflati in cercetarea organelor de scuritate. De acolo, dupa ce trimiteau dosarul la Instanta, detintuii erau dusi la penitenciarul tribunal, sau la Gherla pana primeau condamnarea. Sunt marturii ca ale oamenilor care spun ca au petrecut luni de zile la ancheta in arestul de pe Republicii”, a confirmat istoricul Gheorghe Petrov.

Insusi medicul Traian Neamtu a trait pe propria piele experienta comunista pe de strada Republicii.

“Acolo au fost inchisi si copii de 12 ani. Intr-o zi, treceam cu fratele meu pe acolo, coborand de la Gradina Botanica, insa nu am trecut pe partea cealalta – pentru ca sediul Securitatii era pazit de soldati. Uneori mai auzeam cum urlau oamenii. Ne-au bagat inauntru fara motiv. Ne-au intrebat daca nu am citit ca nu e voie sa ne plimbam pe partea asta de strada, ne-au dat niste picioare-n fund si am iesit, amandoi, cu capetele umflate de acolo”, a rememorat Neamtu.

Potrivit marturiilor si arhivelor istorice, in sediul Securitatii de la Cluj-Napoca si-au pierdut viata luptatorii anticomunisti din Lotul lui Susman, precum si 13 oameni din Lotul Dabija.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version