Din oras

Amenajarea Parcului Est, amânată și anul acesta? Cum tergiversează Primăria lucrurile de aproape cinci ani

Un ONG din Cluj-Napoca insistă de mai bine de cinci ani ca Primăria să amenajeze Parcul Est, a identificat și proprietarii terenurilor cu probleme juridice, a cerut și fonduri de la Ministerul Mediului, a câștigat și finanțare de la bugetul local în cadrul programului de bugetare participativă, dar cu toate acestea administrația publică locală tergiversează lucrurile. Oficialii din Primărie spun că acum identifică proprietarii terenurilor. În 2013, într-o declarație video, primarul Emil Boc promitea realizarea parcului, care ar fi cel mai mare din oraș.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
Amenajarea Parcului Est (care cuprinde întreaga zonă a celor trei lacuri din cartierele Gheorgheni și Între Lacuri) este un proiect pe care grupul civic informal Societate Organizată Sustenabil (SOS) îl promovează de peste cinci ani. Cu toate acestea, Primăria Cluj-Napoca nu a avut deschiderea și nici interesul să facă ceva concret pentru realizarea parcului. Deși în 2013, primarul Emil Boc promitea că va face Parcul Est, la cinci ani de la declarația sa, parcul nu există. Urmăriți în video-ul de mai jos, la minutul 5.00, promisiunea primarului Emil Boc cu privire la amenajarea Parcului Est:

Anul trecut, proiectul Parcul Est a câștigat locul trei în cadrul concursului de bugetare participativă. Acest lucru, obligă Primăria să finanțeze acest proiect.

Ar trebui să fie bugetat din simplul motiv că este un proiect câștigător în cadrul programului de bugetare participativă. Noi sperăm nu doar să fie făcută investiția aceasta, dar să și avem și dezbateri ca să vedem în linii mari cum ar arăta parcul și să avem preconizări pe termen mediu cu privire la finalizarea parcului, mai ales că primarul Emil Boc declara, în 2013, după o petiție cu 3.000 de semnături, că va face acel parc, care va fi cel mai mare la nivelul orașului. Promisiunea Primăriei a fost de a aloca bani pentru proiectele câștigătoare în cadrul bugetării participative. Ei au spus că vor amenaja strict pe zonele lor, pe terenurile care le aparțin”, a spus Adrian Dohotaru, deputat USR  și membru al grupului SOS.

Cu toate acestea, în proiectul de buget pe anul acesta, este prinsă suma de 4.250.000 lei pentru o zonă de recreere Între Lacuri, dar nu este vorba despre Parcul Est. De asemenea, sunt prevăzuți 1.000.000 lei pentru amenajarea Lacului 1 Gheorgheni.

“Noi lucrăm la amenajarea unui parc în cartierul Între Lacuri, lângă fabrica Fujikura. Acum se lucrează la studiul de fezabilitate și la planul urbanistic de detaliu și vom lansa apoi dezbatere publică pentru a finaliza conceptul. Acest parc nu face parte din Parcul Est”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

În ceea ce privește Parcul Est, acum se lucrează la identificarea proprietarilor. Cel puțin, așa susțin oficialii din Primărie.

“La acest proiect se lucrează deocamdată la identificarea proprietarilor și la rezolvarea situației juridice a terenurilor”, a precizat Ovidiu Cîmpean. (adică la ceva ce s-a identificat deja de alții – dar suspicioasă municipalitate avem… – n.r.)

Reprezentanții grupului SOS spun însă că lucrurile sunt mult mai simple pentru că ei au identificat deja terenurile și oamenii ar fi dispuși la negocieri.  

“Am identificat proprietarii, am arătat care sunt terenurile, oamenii ar fi dispuși la negocieri. Primăria a mai făcut niște alocări bugetare și în anii anteriori pentru negocieri cu proprietarii terenurilor”, a afirmat Adrian Dohotaru.

În cadrul dezbaterii publice referitoare la bugetul local, primarul Emil Boc a declarat că Primăria nu are cunoștință de proprietarii terenurilor despre care vorbesc cei de la SOS Lacurile Gheorgheni și că abia acum se lucrează la identificarea lor.

Ne aflăm în proceduri de identificare a terenurilor și a proprietarilor din Parcul Est. Faptul că noi am primit lista nu este adevărat, noi acum lucrăm la identificarea proprietarilor”, a precizat  Boc.

Deși oficialii din Primărie le-au promis celor de la grupul SOS că vor fi organizate dezbateri publice pe tema amenajării Parcului Est, deocamdată nu există niciun calendar, doar promisiunea organizării acestor dezbateri.

Dacă conducerea administrației publice locale va avea deschiderea necesară, grupul SOS propune decolmatarea lacurilor și atragerea de fonduri de la Ministerul Mediului.

“Noi am propus Primăriei pentru că am contactat și experți interesați zonă, mai ales că există posibilitate de finanțare de câteva milioane de euro pentru lacurile degradate. Așteptăm un fond de la Ministerul Mediului pentru zone degradate și oamenii cu care am discutat spuneau că își vor oferi expertiza ca Primăria și RADP să depună finanțări astfel încât să atragă câteva milioane de euro pentru a decolmata lacurile și pentru a îmbunătăți infrastructura”, a mai spus Adrian Dohotaru.

Ce propun cei de la SOS Lacurile Gheorgheni sunt niște chestiuni destul de simple – curățarea lacurilor, alei care să lege lacurile de baza sportivă Gheorgheni și celelalte zone, amenajarea unor turnuri de observație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *