Din oras

Amenajarea Parcului Est: 27 de proiecte depuse. Cât timp vor mai aștepta clujenii până la amenajarea celui mai mare parc din oraș?

După aproape un deceniu de când tema Parcului Est a încăput pe agenda publică la solicitarea comunității clujene, autoritățile locale au reușit încheierea lucrărilor în cadrul Comisiei Tehnice pentru pregătirea concursului internațional de soluții pentru amenajarea Parcului Est. Clujenii se întreabă cât timp vor mai dura concursul de soluții, desemnarea ofertantului câștigător, precum și amenajarea propriu-zisă a parcului?! 

Ceea ce este prezentat drept o reușită – amenajarea Parcului Est – a presupus de fapt implicarea activă a comunității clujene și a activiștilor de mediu pentru amenajarea acestui parc, contrar opțiunii Primăriei de a realiza aici un AquaPark cu regim închis. 

CITEȘTE ȘI: Clujenii cer Primăriei să amenajeze cel mai mare parc din oraș. Municipalitatea răspunde ca în povestea cu mutu’ și surdu’: Facem aquapark!

Acum, potrivit autorităților, un număr de douăzeci și șapte (27) de proiecte au fost depuse și vor fi evaluate de un juriu internațional, în perioada 5-7 februarie 2021.

Conferința de presă pentru anunțarea câștigătorilor va avea loc luni, 8 februarie, iar detaliile evenimentului online urmează a fi anunțate curând.

Proiectele vor putea fi vizualizate de către public atât online, pe site-ul oficial al concursului, cât și în expoziția care va fi deschisă la Casino, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

Juriul este format din:

arh. peisagist Catherine Mosbach – Fondator Mosbach Paysagistes (Paris, Franța), 
arh. peis. Peter Veenstra – Cofondator al biroului LOLA Landscape Architects (Rotterdam, Olanda), 
geograf Catherine Franceschi-Zaharia (Paris, Franța), 
arh. urb. Toader Popescu, specialist atestat MC, lector UAUIM (București, România), 
arh. Radu Tudor Ponta – Cofondator al biroului Republic of Architects, conferențiar UAUIM (București, România), 
Cristian Domșa – Specialist GIS – Conservarea biodiversității, Consultant în domeniul ecologiei și conservării biodiversității (Cluj-Napoca, România), 
arh. Tamina Lolev – Arhitect Partener al biroului de arhitectură Wolfhouse Productions, Co-fondator Nod Makerspace (București, România).

„Parteneriatul municipalității cu Ordinul Arhitecților din România este deja unul testat și validat prin potențialul ridicat de a da acces orașului la proiecte inovative cu o valoare arhitecturală ridicată. 

De asemenea, în timp acest instrument al concursurilor de soluții a devenit standardul pe care îl utilizăm la Cluj-Napoca pentru o dezvoltare urbană sustenabilă și remarcabilă”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca Emil Boc.

Scopul concursului este găsirea celei mai bune soluții de amenajare și echipare a Parcului Est, ceea ce presupune:

• Protejarea biocenozei existente, inedite într-un habitat urban;
• Identificarea unor metode inovatoare de interacțiune vizuală și auditivă cu biotopul protejat, fără a-i perturba procesele naturale;
• Amenajarea peisajeră a unor zone de protecție, care să medieze relația dintre grădina publică și biotopul care trebuie conservat: să le despartă fără să le separe;
• Amenajarea peisajeră a funcțiunilor de grădină publică cu toate dotările și echipamentele necesare (alei, locuri de odihnă, terenuri de joacă, locuri pentru activități sportive adecvate, iluminat public etc.);
• Creșterea suprafeței foliare cu 200 – 300 %, atingerea unei suprafețe plantate de 60-75% din totalul sitului și augmentarea impactului ecologic asupra ariei de influenta;
• Realizarea unei zonificări funcționale pentru echipamentele și construcțiile necesare;
• Rezolvarea accesibilității și a legăturilor cu spațiile construite și plantate învecinate;
• Integrarea malurilor Lacului 3;
• Definirea unui nucleu în rețeaua verde a orașului pentru viitoarea dezvoltare pe direcția Sud-Est, laolaltă cu susținerea funcției ecologice a zonei.
 
Autoritatea contractanta a concursului este Primăria Municipiului Cluj-Napoca, acesta urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma prezentei competiții.

Concursul este organizat de Ordinul Arhitecților din România în conformitate cu Regulamentul de concursuri al Uniunii Internaționale a Arhitecților – UIA, prevederile Recomandărilor Internaționale pentru Concursuri de arhitectură și urbanism adoptate în Conferința Generală UNESCO din 1956, revizuită în data de 27 noiembrie 1978, prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR, publicat în 2018, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

În plină campanie electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, autoritățile locale finalizau organizarea concursului de soluții pentru „Amenajarea Parcului Est”, iar consilierii locali votau pentru aprobarea cuantumului premiilor care urmează să fie acordate. 

premiul I – în valoare de 6.288.360,00 de lei fără TVA (contract de proiectare) 
premiul II – 120.000 de lei fără TVA
premiul III – 60.000 de lei fără TVA

CITEȘTE ȘI: Încă un pas electoral pentru amenajarea Parcului Est: peste 6 milioane de lei doar pentru contractul de proiectare

Parcul Est are o suprafață de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Oportunitatea de a amenaja această zonă a fost semnalată încă din perioada anilor ’60-’70, când au fost propuse mai multe proiecte pentru valorificarea oglinzilor de apă prezente și transformarea unui sit mlăștinos în într-un spațiu de agrement.

Realizarea Parcului Est a fost tergiversată ani de zile. 

ONG-ul Societatea Organizată Sustenabil (SOS) din Cluj-Napoca a insistat de mai bine de cinci ani ca Primăria să amenajeze Parcul Est, a identificat și proprietarii terenurilor cu probleme juridice, a cerut și fonduri de la Ministerul Mediului, a câștigat și finanțare de la bugetul local în cadrul programului de bugetare participativă, dar cu toate acestea administrația publică locală a tergiversat lucrurile.

În 2019, oficialii din Primărie declarau că se află la faza de identificare a proprietarilor terenurilor. În 2013, într-o declarație video, primarul Emil Boc promitea realizarea parcului, care ar fi cel mai mare din oraș. 

Cu toate acestea, chiar primarul Emil Boc a fost cel care a propus, în martie 2019, amenajarea unui Aquaparc, în locul parcului Est, inițiativă ce a fost sancționată și criticată aspru de cetățeni dar și de societatea civilă, situație în urma căreia edilul a amânat proiectul realizării Aquaparcului.

Data limită pentru depunerea contestațiilor: 20 02 2021.
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *