In vizor

Ambulantele intarziate de la Cluj au facut o noua victima

O intarziere de nu mai putin de 50 de minute a ambulantei echipate cu medic a dus recent la moartea unui sofer din Turda. Detaliile sunt incredibile: dupa accident omul a stat o jumatate de ora incarcerat pana cand a venit o ambulanta, insa, cum nu avea decat o asistenta medicala, a mai fost chemata una, cu medic, care a ajuns dupa alte 20 de minute. Autospeciala SMURD nu era disponibila in momentul accidentului.  Ca si in alte cazuri similare petrecute la Cluj in ultimii ani, eroarea a dus la decesul victimei. 

Accidentul a avut loc in 28 aprilie la ora 20.45, in zona localitatii Stejeris de langa Turda. Echipajul de descarcerare ar fi ajuns rapid la fata locului, insa nu a putut actiona fara medici. Potrivit martorilor, soferii aflati prin apropiere i-ar fi dat primul ajutor soferului ranit, acestia efectuand inclusiv manevre de resuscitare. Un alt martor a declarat la TVR ca “ambulanța a sosit dupa 34 de minute, fara medic, fara echipament, sa-i ia tensiunea”. In masina se afla doar o asistenta medicala care a cerut, la randul sau, sa vina o alta ambulanta, cu medic. Masina solicitata a sosit dupa alte 20 de minute, timp in care omul a murit incarcerat. 

Zona Turda-Campia Turzii dispune doar de patru ambulante, doar una “dotata” cu medic. Echipaj SMURD de acolo este dotat cu o autospeciala, dar in momentul accidentului se pare ca se afla in service. Nici aceasta masina nu are medic si, oricum, poate fi utilizata doar pentru interventiile de prim ajutor, nu si de asistenta specializata. 

Nu este primul incident petrecut la Cluj in care oamenii mor cu zile asteptand sosirea ambulantei. Opinia publica a fost terifiata in august 2012 de accidentul in care doi batrani au fost calcati pe o trecere de pietoni in cartierul Grigorescu. La primele apeluri ale martorilor la 112 nu a raspuns nimeni, dupa care ambulanta a sosit, prea tarziu pentru cei doi, dupa 15 minute. 

De asemenea, in septembrie 2012, angajatii serviciului de ambulanta au uitat sa trimita echipajul SMURD la un accident petrecut in Topa Mica, pe drumul dintre Cluj-Napoca si Zalau, iar motociclistul implicat a murit. 

Felul in care au fost gestionate actiunile de salvare in cadrul accidentului de la Stejeris fac acum obiectul unei anchete, declansate de Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne si conducerea Directiei de Sanatate Publica Cluj. 

Foto:ziuadecj.realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *