In vizor

Ambulantele intarziate de la Cluj au facut o noua victima

Scris de 299

O intarziere de nu mai putin de 50 de minute a ambulantei echipate cu medic a dus recent la moartea unui sofer din Turda. Detaliile sunt incredibile: dupa accident omul a stat o jumatate de ora incarcerat pana cand a venit o ambulanta, insa, cum nu avea decat o asistenta medicala, a mai fost chemata una, cu medic, care a ajuns dupa alte 20 de minute. Autospeciala SMURD nu era disponibila in momentul accidentului.  Ca si in alte cazuri similare petrecute la Cluj in ultimii ani, eroarea a dus la decesul victimei. 

Accidentul a avut loc in 28 aprilie la ora 20.45, in zona localitatii Stejeris de langa Turda. Echipajul de descarcerare ar fi ajuns rapid la fata locului, insa nu a putut actiona fara medici. Potrivit martorilor, soferii aflati prin apropiere i-ar fi dat primul ajutor soferului ranit, acestia efectuand inclusiv manevre de resuscitare. Un alt martor a declarat la TVR ca “ambulanța a sosit dupa 34 de minute, fara medic, fara echipament, sa-i ia tensiunea”. In masina se afla doar o asistenta medicala care a cerut, la randul sau, sa vina o alta ambulanta, cu medic. Masina solicitata a sosit dupa alte 20 de minute, timp in care omul a murit incarcerat. 

Zona Turda-Campia Turzii dispune doar de patru ambulante, doar una “dotata” cu medic. Echipaj SMURD de acolo este dotat cu o autospeciala, dar in momentul accidentului se pare ca se afla in service. Nici aceasta masina nu are medic si, oricum, poate fi utilizata doar pentru interventiile de prim ajutor, nu si de asistenta specializata. 

Nu este primul incident petrecut la Cluj in care oamenii mor cu zile asteptand sosirea ambulantei. Opinia publica a fost terifiata in august 2012 de accidentul in care doi batrani au fost calcati pe o trecere de pietoni in cartierul Grigorescu. La primele apeluri ale martorilor la 112 nu a raspuns nimeni, dupa care ambulanta a sosit, prea tarziu pentru cei doi, dupa 15 minute. 

De asemenea, in septembrie 2012, angajatii serviciului de ambulanta au uitat sa trimita echipajul SMURD la un accident petrecut in Topa Mica, pe drumul dintre Cluj-Napoca si Zalau, iar motociclistul implicat a murit. 

Felul in care au fost gestionate actiunile de salvare in cadrul accidentului de la Stejeris fac acum obiectul unei anchete, declansate de Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne si conducerea Directiei de Sanatate Publica Cluj. 

Foto:ziuadecj.realitatea.netULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 14 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 16 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE