In vizor

Alunecările de teren au rupt din nou strada Borhanci. Pentru că iese din garanţie, reparaţia va fi făcută pe banii clujenilor

Strada Borhanci a fost inaugurată în 2012, după ce municipalitatea a investit peste 1,6 milioane de euro. La nici 6 luni distanţă de la darea în folosinţă, ca urmare a traficului intens al maşinilor de tonaj şi a unei fundaţii făcute de mântuială, drumul a început să cedeze pe anumite porţiuni. Fiind în garanţie, reparaţiile au fost făcute pe cheltuiala constructorului, care a aruncat două straturi de asfalt, fără a interveni serios asupra stratului de fundaţie. În prezent, la ieşirea din garanţie, strada Borhanci este din nou ruptă din cauza alunecărilor de teren iar de această dată reparţiile vor fi făcute pe banii clujenilor. 

Cartierul Borhanci este unul dintre cele mai râvnite dintre noile zone de locuit ale Clujului. Din păcate, Primăria Cluj-Napoca nu a amenajat niciun parc pentru sutele de apartamente construite în ultimii ani pe strada Borhanci, iar cetăţenii sunt nemulţumiti de faptul că drumul reabilitat de primărie este distrus de la o zi la alta de către maşinile de mare tonaj care tranzitează cartierul. Potrivit celor care locuiesc în zonă şi care au fost martori la procesul de refacere a străzi Borhanci, firma Diferit-Kiat cea care s-a ocupat de lucrări, nu a fost prea generoasă când a realizat fundaţia, motiv pentru care a fost nevoie, de-a lungul timpului,  de mai multe intervenţii de reparaţie.

De la darea în folosinţă şi până  în prezent numeroase sesizari cu privire la degradarea străzii Borhanci au fost adresate reprezentanţilor Primariei Cluj-Napoca. Administraţia locală însă, în afară de a emite autorizaţii de construcţie pe bandă rulantă, nu a oferit nimic în schimb cetăţenilor care locuiesc în cartierul Borhanci. Mai mult decât atât, municipalitatea a pus aceeaşi placă zgâriată, afirmând că orice intervenţie asupra drumului este făcută de firma care a lucrat la reabilitare, pe cheltuiala acesteia. Ei bine, în primăvară lucrarea iese din garanţie. Alunecările de teren recente care au rupt asfaltul vor obliga primăria să repare strada, de data aceasta pe banii clujenilor. Aceasta pare a fi o practică încetăţenită de mai toate firmele care au lucrat la reabilitarea drumurilor din Cluj-Napoca. 

“Legat de Borhanci, zona a fost verificată, locurile cu pericol au fost semnalizate corespunzator pentru evitarea eventualelor accidente şi am început demersurile în vederea reparării şi modernizării drumului”, au declarat reprezentanţii primăriei. 

Pragurile de sol de pe strada Borhanci au fost distruse aproape în întregime de către maşinile de mare tonaj care deservesc şantierele din zonă şi doar după lungile insisteţe ale  cetăţenilor au fost schimbate. Trotuarele la rândul lor au fost distruse de aceleaşi maşini agabaritice, iar recent au fost sesizate de către cei care tranzitează strada Borhanci noi porţiuni cu alunecări de teren.  

Aceste alunecări de teren au dus la ruperea asfaltului în mai multe zone însă  corelat cu ieşirea din garanţie a lucrării nu ne permitem decât să întrebăm cine se face vinovat că timp de 4 ani  s-a tot intervenit, (zicem noi de mântuială, şi pe banii constructorului Kiat), iar in viitorul apropiat municipalitatea va fi nevoită să facă lucrări de amploare pentru remedierea situaţiei, culmea, tot pe banii clujenilor. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *