Din oras

Alți hoți de lemne prinși în pădurea Hoia. Emil Boc se spală pe mâini

Tăierile ilegale de copaci din pădurea Hoia-Baciu continuă cu girul autorităților locale care refuză să se implice în asigurarea protecției acestei zone de agrement folosite intens de clujeni.

Duminică alți hoți de lemne au fost prinși în pădurea Hoia doar pentru că acolo se afla Horea Petrehuș, șeful corpului de voluntari de la Garda de Mediu, care a anunțat Poliția. Petrehuș solicită primăriei Cluj-Napoca să trimită patrule de la Poliția locală pentru a diminua furturile și a proteja pădurea.

”Duminică am constatat un furt din Pădurea Hoia-Baciu.Am anunțat Poliția din Direcția Silvică. Aceștia au răspuns promt. Așteptăm implicarea directă a Primăriei Cluj-Napoca, ea fiind principalul beneficiar prin zona de agrement pe care pădurea o oferă cetățenilor municipiului. Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor încurajează colaborarea slivicultorilor cu toate instituțiile statului și ONG-urile de profil pentru o pază cât mai bună și o gestionare cât mai durabilă a pădurilor României. Instituțiile statului trebuie să-și facă obligațiile pentru ca silvicultorii să poată gestiona durabil și în folosul societățiin fondul forestier național”, a transmis Petrehuș.

Petiție pentru salvarea pădurii Hoia-Baciu. Emil Boc refuză un dialog cu cei care vor să salveze pădurea.

Petrehuș, alături de Alex Surducan și Adi Dohotaru au inițiat petiția „Opriți tăierile abuzive din Pădurea Hoia-Baciu” prin care solicită intervenția administrației Boc pentru ca Pădurea Hoia-Baciu să rămână, cu adevărat, o pădure de protecție pentru clujeni, mai ales că 300 de hectare din ea țin de Cluj-Napoca, 50 de hectare în intravilan și peste 250 în extravilanul municipiului.

Primăria Cluj-Napoca a ales să se spele pe mâini în această situație, motivând că pădurea este responsabilitatea Consiliului județean și a comunei Baciu, în arealul căreia se găsește, chiar dacă ea este folosită în special de clujeni. Mai mult, Dohotaru afirmă că în PUG o parte din această zona este propusă drept pădure-parc, ceea ce înseamnă că este responsabilitatea Primăriei să se asigure că acolo nu primează alte interese, iar clujenii nu vor fi văduviți de un alt spațiu verde.

”Vrem ca administrația Boc să ceară planuri de amenajament proprietarilor cât mai restrictive în ceea ce privește tăierea pădurii și să existe o colaborare reală între Primărie, Direcția Silvică și ONG-urile de mediu care au lansat cea mai mare petiție locală. Asta e cu atât mai important cu cât proprietarii privați fac presiuni ca din toamnă să se taie din pădure”, transmite și deputatul clujean Adrian Dohotaru.

Dohotaru nu înțelege lipsa de interes a autorităților care refuză să participe la o întâlnire în care să fie discutate soluții pentru ca această pădure să nu dispară treptat.

”Au fost mai multe promisiuni din partea autorităților locale, nu s-a rezolvat nimic. O depunem doar când Primăria Cluj acceptă să se întâlnească cu, noi, inițiatorii petiției, și toți factorii implicați:https://campaniamea.declic.ro/petitions/opriti-taierile-abuzive-din-padurea-hoia-bac”, trnsmit inițiatorii petiției.

Citește și:

Pădurea Hoia dispare încet dar sigur. Boc și Tișe se prefac că nu văd nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *