In vizor

Alți bani, altă distracție! Consiliul Județean angajează experți care să spună cum să se construiască un terminal cargo la Aeroport. Acum 5 ani au fost cheltuite 2 milioane euro pe studii similare

Consiliul Județean Cluj aduce, din nou, în atenție construirea unui terminal cargo la Aeroportul Internațional Avram Iancu, după ce ani la rând au fost cheltuiți bani în neștire pentru studii de fezabilitate, ca în final ideea să fie abandonată. Construirea unui terminal cargo făcea parte din programul amplu de conectare a aeroportului de Gara CFR. Valoarea proiectului a fost estimată la 76 milioane euro. Au fost realizate și studii care au costat 2 milioane euro, după care dosarul pentru finanțare nu a mai fost depus.

Consiliul Județean a publicat un anunț de achiziții publice pentru servicii de consultanță cu privire la analiza juridică a variantei optime de realizare a unui terminal cargo la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca.

„Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj se află în subordinea Consiliului Județean Cluj și este al doilea aeroport al țării și primul aeroport regional din România. Consiliul Județean Cluj are în vedere construirea terminalului Cargo prin apelarea parțială la fonduri structurale nermbursabile, fie prin depunerea unei aplicații de către Aeroport, fie de către Consiliul Județean Cluj în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene. În lipsa unor analize comparative a alternativelor pe care le are Consiliul Județean Cluj la dispoziție, în vederea unei angajări judicioase a fondurilor publice pentru construirea unui terminal de mărfuri, considerăm oportună achiziția unor servicii de consultanță cu privire la analiză juridică a variantei optime de realizare a unui terminal Cargo la Aeroportul internațional Avram Iancu Cluj RA”, se arată în anunțul de achiziții publice.

Ideea construirii unui terminal cargo este foarte veche, dar a fost abandonată după ce au fost cheltuiți 2 milioane euro (din care 1 milion euro fonduri europene) pentru diferite studii necesare pentru depunerea dosarului pentru finanțare europeană. 76 milioane euro ar fi costat întreaga investiție, care a fost abandonată după ce s-au retras, rând pe rând, CFR, regii și Consiliul Județean. Aeroportul are nevoie însă de acest terminal intermodal care să facă legătura cu Gara CFR.

Între timp, Aeroportul s-a dezvoltat, a crescut numărul de pasageri și de curse, dar investițiile în infrastructură au stagnat. Cauza principală ar putea fi conflictul dintre Alin Tișe, președintele Consiliului Județean și David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Avram Iancu. Din acest motiv s-a ajuns la zeci de procese intentate din ambele părți, proteste în stradă și acuze de o parte și de alta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *