Caderea parului – alopecia sau calvitia – afecteaza anual un numar tot mai mare de oameni. Motivele pot fi multiple, de la tulburari de nutritie, hormonale, stres pana la matreata si micoze. Circa 50 % din populatia masculina si 7 % din cea feminina sunt afectate de caderea si rarirea cronica a parului. Potrivit ultimelor statistici realizate in Romania, trei din cinci barbati incep sa cheleasca de tineri.
Transformarea enzimatica crescuta a testosteronului intr-un metabolit activ – DHT, poate reduce timpul de viata a firului de par, ducand la subtierea progresiva a acestuia pana la epuizarea capacitatii sale de regenerare, si deci la aparitia cheliei.
Secrete ale parului uman
Ciclul uman de crestere a parului este de 2-3 ani, iar fiecare fir de par creste cu aproximativ un centimetru pe luna. Parul uman se afla intr-o permanenta schimbare, astfel ca 90 % dintre firele de par se afla in perioada de crestere, celelalte 10 % in cea de stagnare; acesta din urma, dupa 3-4 luni cade si in locul lor incep sa creasca alte fire de par.
Caderea parului este un fenomen normal. O persoana poate pierde, zilnic, intre 50-100 de fire de par. Insa, atunci cand numarul firelor de par care cad este tot mai mare iar podoaba capilara incepe sa se rareasca se poate vorbi de aparitia alopeciei. La persoanele predispuse alopeciei severe pot sa cada intre 200-300 fire pe zi.
De ce ne cade parul?
Sanatatea parului uman este intotdeauna legata de interactiunea a trei factori: o gena, un hormon si un factor de stres. La acesti factori principali care pot cauza caderea parului se pot adauga alimentatia deficitara in nutrienti, infectiile, predispozitia provocata de o anumita afectiune, expunerea excesiva la soare, accesoriile din materiale necorespunzatoare care “sufoca” firul de par si ingrijirea nepotrivita a parului.
Mai mult de 90 % din problemele caderii parului au ca baza o cauza genetica. Cand gena se manifesta, ea actioneaza asupra celulelor de reproducere ale anumitor tipuri de par, facand derma anormal de receptiva la actiunea negativa a hormonilor sexuali masculini, androgeni.
Alerta cu privire la stres este transmisa de creier glandei hipofizei, care, la randul ei, transmite mesajul glandei suprarenale. Aceasta elibereaza o descarcare de hormoni: adrenalina, cortizol si androgeni suprarenalieni. Pentru indivizii nepurtatori al genei alopeciei, aceasta stimulare de androgeni nu va avea efect asupra parului. Pentru cei care sunt predispusi la probleme capilare insa, stresul va functiona ca un catalizator. In plus, fiecare acces de stres va antrena o contractie a vaselor sanguine la nivelul radacinilor, ceea ce contribuie in mod egal la caderea parului. Asadar, dezvoltarea unei alopecii androgenetice depinde mult de perioadele de tensiune nervoasa pe care persoana o traverseaza in cursul vietii.
Exista trei tipuri diferite de stres care pot influenta viata parului:
– stresul cotidian (acut sau cronic) este declansat de probleme profesionale sau familiale, surmenaj, dificultati de adaptare la ritmul societatii moderne, singuratate, somaj etc.;
– stresul major produs de un soc psihologic (moartea unui apropiat, o operatie chirurgicala, divort etc.) poate provoca o cadere masiva de par (efluviu telogen) dupa 2-4 luni de la data evenimentului;
– stresul caderii este cauzat de caderea insasi a parului in mod natural si nu trebuie minimizat. Caderea parului da celui afectat o imagine “alterata” despre sine producand un fel de autostres.
Tratamente impotriva caderii parului
Exista multiple tipuri de alopecie, in functie de cauzele care declanseaza boala, astfel ca nu exista un tratament universal-valabil. Deficitul de fier, bolile tiroidei, afectiunile sistemului imunitar, dar si bolile dermatologice pot duce la pierderea parului. Depistarea cauzei este primul pas in terapia impotriva alopeciei. Pentru a corecta sau preveni aceasta problema exista tot felul de tratamente, de la sampoane, creme, infuzii de plante si chiar medicamente, dar nu toate au un efect spectaculos.
La barbati sunt mai frecvente cazurile de alopecie hormonala. Modificarile hormonale in cazul lor provoaca alopecie in zona din crestetul capului. In acest caz, implantul de par este singura metoda de recuperare a podoabei capilare. In prezent, printr-o singura operatie de implant de par propriu, prin redistribuirea foliculilor de par din zona din spate a capului in zona lipsita de par, se poate obtine acoperirea unei chelii intinse. Acest par creste normal si arata la fel ca celelalte fire. Operatia are loc sub anestezie locala, dureaza circa cinci ore si nu necesita spitalizare.
De obicei, depistarea si tratamentul cauzei duc la oprirea caderii parului si la refacerea lui. De la caz la caz, pot da rezultate satisfacatoare tratamentele constand in complexe de vitamine din grupul B, zinc si de seleniu, ce combat stresul, dar si preparatele care stimuleaza circulatia sanguina la nivelul scalpului.
O noutate pe piata o reprezinta tratamentul pe baza de laser, o metoda de stimulare a cresterii podoabei capilare. Aparatul folosit in aceasta terapie actioneaza prin intermediul energiei laser low-level, care stimuleaza cresterea parului pe scalp, imbunatateste calitatea acestuia si opreste caderea. Energia din aparat imbunatateste procesele celulare, elimina toxinele si reduce inflamarea din jurul foliculilor miniaturizati de par, permitand acestora sa asimileze mai multe substante nutritive si sa revina la marime naturala. Un astfel de tratament necesita sase luni de terapie in doua sedinte saptamanale, rezultatele fiind vizibile dupa trei luni.
Remedii fitoterapeutice in combaterea calvitiei
Urmatoarele remedii se recomanda in cazul in care caderea parului este determinate de prezenta seboreei, a eczemelor ori matretii. Efectul lor este insa strict legat de o alimentatie foarte bogata in vitamine si saruri minerale, de o viata echilibrata, lipsita de stres, fumat si alcool in exces. Iata patru dintre ele:
– Baia cu urzici. Puneti intr-un vas o lingura de frunze si trei de radacina uscate de urzica; turnati peste acest amestec 1 litru de apa fierbinte si lasati sa se infuzeze. Lasati vasul acoperit cateva minute, apoi strecurati. Clatiti parul, frictionand in acelasi timp radacinile lui. Lasati 10 minute sa actioneze, fara sa va stergeti. Baia de urzici combate matreata si tonifica pielea capului.
– Spalaturi cu decoct de nuc. Turnati peste cinci linguri de nuc proaspete sau uscate, bine maruntite doi litri de apa fiarta. Clatiti parul cu aceasta infuzie, strecurata in prealabil. Frictionati radacinile in acelasi timp.
– Tinctura de salvie. Puneti la macerat pentru 10 zile, in 100 ml alcool alimentar 20 g frunze de salvie, uscate si maruntite. Dupa acest interval, filtrati tinctura. Pe un tampon de vata puneti putin preparat si frictionati energic pana la radacina. Apoi frictionati tot capul folosindu-va de un prosop. Dupa ce s-a zvantat, periati-va cu o perie aspra.
– Uleiul de porumb. De buna calitate, combate caderea parului, cand cauza este una dermatologica. Uleiul de porumb este cunoscut pentru calitatile sale emoliente si cicatrizante. Turnati putin ulei intr-un vas, incalziti-l putin, la temperatura corpului, apoi masati-va cu el tot capul. Infasurati-va cu un prosop inmuiat in apa fierbinte si bine stors. Ramaneti astfel 30 de minute. Repetati tratamentul de 5-6 ori. La final, spalati parul cu ou si clatiti-le cu infuzie de mesteacan.
.ro
Foto: sxc.hu