Uncategorized

„Alo? Veniti sa va duceti mortul la morga, nu avem brancardier!”

Exercitiu de imaginatie: o ruda apropiata va moare in spital. Este sambata seara, primiti un telefon, iar o voce seaca va da vestea proasta. Incercati sa va adunati, dar lacrimile se incapataneaza sa curga. Nici nu apucati bine sa trageti aer in piept, ca vocea de la telefon va mai da o veste: „Puteti veni la spital sa transportati mortul la morga, pentru ca, stiti, este week-end şi nu avem brancardier…”. Brusc, exercitiul de imaginatie se transforma intr-o realitate care nu mai lasa loc de lacrimi.

 

Se intampla in Cluj, 2013. La Sectiile de Neurologie ale Spitalului Clinic Judetean Cluj, acolo unde pe cele doua paliere, de barbati si femei, lucreaza numai sase brancardieri. La Neurologie II, sectia pentru barbati, au ramas doi brancardieri, dupa ce unul a fost dat afara, fiind surprins ca „fura” niste saltele vechi din curtea spitalului. Oricum ai calcula, cei doi angajati nu reusesc asigure permanenta si la sfarsit de saptamana.

„Ce se intampla este dincolo de decenta umana. Trebuie sa sunam apartinatorii, sa-si duca rudele la morga. Ce sa faca, ei vin la spital, mai iau un ajutor după ei si cara mortul pe targa, pe scari, noaptea, pana la morga”, povesteste cu franchete un rezident.

Ce vina au rudele indurerate pentru faptul ca posturile sunt blocate de Minister sau spitalul este prost manageriat? Greu de gasit o asemenea vina.

Atunci cand incerci sa obtii niste raspunsuri, realitatea este „imbunatatită”. De fapt, nu e chiar asa, spun oficialii Spitalului Clinic Judetean Cluj.

 „Intr-adevar, din punct de vedere al numarului de brancardieri, stam foarte prost. La Neurologie I sunt patru, iar la Neurologie II sunt doi. Nu pot sa lucreze in weekend, deoarece ar trebui ca, apoi, sa li se acorde doua zile libere in timpul saptamanii”, spune Monica Costin, director medical al Spitalului Clinic Judetean Cluj.

Si atunci, cine transporta pacientul decedat pe patul de spital la morga? Răspunsul este: „infirmierele, ingrijitoarele sau medicul”.

„Da, chiar şi medicul pune mana pe targa”, completează Monica Costin.

Rezidentul, care doreste sa ramana sub anonimat, rade isteric: „Pentru presa, acesta este raspunsul, dar realitatea este alta. Cum sa transporte o infirmiera, jumatate de om, un bărbat de 80-90 de kilograme cu targa? Iar medicul, nici vorba!”, spune acesta.

Procedura este explicata de catre directorul medical, Monica Costin.

„Decedatul se tine doua ore in salon, dupa care se transporta la punctul nostru de colectare, pe care il avem in curtea spitalului. Apoi este dus la Serviciul de Anatomie Patologica, unde incepe procedura de autopsiere, imbalsamare samd”.

Intrebat de problemele cu care se confrunta Sectia de Neurologie II, prof. dr. Ioan Marginean, seful sectiei, spune ca „problemele de sanatate se dezbat intre noi, medicii, nu in ziare”. „Nu sunt o persoana care da informatii publice, nu am de ce”, conchide acesta.

Solutia? Deblocarea posturilor

„E o nevoie foarte mare de personal, blocarea posturilor ne-a afectat profund”, arata directorul medical al Sitalului Clinic Judetean Cluj.

In toamna anului trecut, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat anunta deblocarea a 3.800 de posturi din sistemul sanitar, majoritatea pentru spitalele din subordinea autoritatilor locale. Arafat declara, atunci, ca odata cu deblocarea posturilor, angajarile se fac unu la unu, adica pleaca o persoana, se angajeaza alta, si nu unu la sapte, respectiv angajarea unei persoane numai daca pleaca alte sapte, cum s-a intamplat din 2009 incoace.

Foto: sxc.hu

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *