Editorial

Alo, procurorii din Republica Autonomă Cluj, mai trăiți? Trezirea, că-i groasă rău. Primăria reface la nesfârșit proiectele din Lomb

Dealul Lomb. Acest spațiu a fost ales de către stimabilii reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca pentru a prădui, la propriu, peste 4,5 milioane de euro. Sac fără fund pentru cheltuieli cu nemiluita: aceasta pare a fi destinația hotărâtoare a proiectelor începute în anul 2013 și care se află departe de a se apropia de sfârșit. Un exemplu grăitor al modului în care reprezentanții municipalității clujene, în frunte cu juristul Emil Boc și economistul Dan Tarcea, fac declarații sforăitoare la posturile de radio, din spatele microfoanelor prietenoase, în care promit demarări de proceduri, etape de lucru și realizări ale acelorași proiecte, ce nu se mai realizează nicicum.

O demonstrație a minciunilor sfruntate, aruncate de la birourile instituțiilor de stat, care sunt demontate de realitatea din teren.

Cine verifică conformitatea declarațiilor politice, fără nici o respectare a procedurilor administrative, cu realitatea din teren?

Știți ce reprezintă, de fapt, Dealul Lomb? Este locul unde pământul fuge cât vede cu ochii, iar construcțiile se duc la vale pe zi ce trece.

CREIC și TEAM, cele două mega Centre, unul de Excelență pentru Industrii Creative, celălalt pentru Sprijinirea Afacerilor, ce ar fi trebuit să aducă un capital de imagine în plus municipalității clujene, s-au dovedit a fi una dintre cele mai însemnate țepe, atât pe bani publici, cât și pe bani europeni.

O lecție a practicilor specifice administrației boccene: începi cu sfârșitul, te apuci de ridicat construcții – contrar tuturor avertismentelor exprimate de specialiști – după care începi construcția drumului de acces: 1,6 km de drum, prevăzut cu 4 benzi pe hârtie, în construcție până în prezent.

Costurile de realizare a drumului de acces s-au dovedit a fi mai mari decât proiectele propriu-zise.

Periodic și alternativ, la înaintare au ieșit juristul și economistul, anunțând noi și noi termene pentru realizarea acestor proiecte: în 6 luni, din toamnă, peste 3 luni, alte proceduri și tot așa…

Ce este mai fantomatic în această ecuație: alunecările de teren din zona Lomb, construcția fără capăt a celor două centre ori modul în care a fost subvenționată în permanență societatea care administrează aceste proiecte, adică Cluj Innovation Park?

Este halucinant și deopotrivă aiuritor cum sume de ordinul milioanelor de euro sunt investite într-un proiect care, în mod evident, a depășit orice termene, așteptări și posibilități:

– în proiectul de buget pe acest an a fost prevăzută suma de 28 milioane de lei (cca 6 milioane de euro) pentru consolidarea zonei din Dealul Lomb.

– valoarea contractului initial, din fonduri europene, era de 17,9 milioane de lei (cca 3,9 milioane de euro) – proiectul a fost blocat după doar 2 luni de la start, fondurile europene – pierdute, iar compensarea a fost realizată din bugetul local.

– în declarațiile oficiale, falnicele proiecte sunt realizate în proporție de 95%. Cu toate acestea, lucrările continuă la consolidarea drumului.  

Cum este posibil ca autoritățile clujene să anunțe de pe-o zi pe alta încheierea lucrărilor de consolidare a zonei, predarea în folosință a spațiilor respective, când, de fapt, imaginile demonstrează contrariul?

Nu există nici o tentativă a procurorilor clujeni de face lumină în acest caz…

Cine pe cine acoperă? Câți bani investiți în acest proiect au fost de la bugetul local? De ce clujenii trebuie să suporte costurile acestor proiecte fantomatice?

Banii europeni, pierduți initial, au făcut loc fondurilor din bugetul public.

De ce asfaltul turnat în zona TEAM a fost spart, făcut mormane și acum se toarnă alt asfalt nou? De ce Primăria nu a luat în seamă studiile făcute înainte de 2013 în care se spunea că pe Dealul Lomb sunt alunecări de teren? Cine va fi tras la răspundere pentru banii cheltuiți în neștire pentru aceste proiecte refăcute?

Valoarea inițială a celor 2 proiecte:

CREIC – Bugetul proiectului conform contractului de finanțare: Valoarea totală a contractului 68.389.300,30 lei

Valoarea finanțării nerambursabile 21.312.617,58 lei

Valoare de la Bugetul de stat  4.678.379,47 lei

TEAM – Bugetul proiectului conform contractului de finanțare:

Valoarea totală a contractului 49.710.522,88 lei

Valoarea finanțării nerambursabile 19.195.543,79 lei

Valoare de la Bugetul de stat 4.213.655,95 lei Bugetul aprobat conform contractelor de finanțare  ale celor două proiecte nu a fost suplimentat.

Suma decontată de AMPOR pentru CREIC = 16.424.733,89 lei 
Suma decontată de AMPOR pentru TEAM  = 15.571.266,13  lei

Viceprimarul Dan Tarcea declara, în urmă cu aproximativ două săptămâni, cu totul altceva despre termenul de finalizare a lucrărilor de consolidare a terenului:

“În urma vizitei pe care am făcut-o în teren la finalul săptămânii trecute aș vrea să vă spun că până în data de 15 octombrie vor fi finalizați toți piloții forați, vor fi puși toți piloții forați, urmând ca până la mijlocul lunii noiembrie să fie turnat și gradierul astfel încât partea de consolidare a drumului de acces pe patru benzi va fi în totalitate realizată”, spunea Tarcea, la ultima ședință de Consiliu Local.

Iată cum arată dealul Lomb în realitate:

Cine răspunde pentru pentru acest dezastru administrativ și politic, marca Emil Boc?

Deocamdată, responsabilitatea nu este revendicată de către nici un reprezentant al autorităților locale. Responsabilitatea financiară este însă, din păcate, pusă în cârca clujenilor.

Alo, procurorii din Republica Autonomă Cluj, mai trăiți? Trezirea, că-i groasă rău.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *