In vizor

Alin Tișe, despre regulamentul privind navigația pe Tarnița și Fântânele: „Interzicerea navigației a fost decisă de Ministerul Transporturilor”

Consiliul Județean Cluj a aprobat azi regulamentele privind navigația pe lacurile Tarnița și Fântânele, regulamente care au stârnit discuții aprinse în spațiul public. Pe de o partea au fost ecoligiștii care își doreau protejarea lacurilor și a malurilor, iar pe de altă parte erau posesorii de ambarcațiuni care nu au fost deloc fericiți că nu vor mai putea să se plimbe pe cele două lacuri. 

Președintele Consiliului Județean Alin Tișe a precizat că decizia de a interzice navigația pe cele două lacuri a fost luată de Ministerul Transporturilor, Consiliul Județean fiin. doar cel care 

„Eu împreună cu colegii mei am muncit foarte mult la acest regulament. Trebuie să știți că sunt foarte multe dezbateri, stabilirea lacurilor ca făcând obiectul acestor hotărâri a decis-o Ministerul Transporturilor, și sarcina de a face regulamentele a rămas la Consiliului Județean. Decizia de a se interzice navigația a fost luată printr-un act a unui minister și noi nu am făcut decât să reglementăm cum se poate face asta. Nu am dorit să politizăm regulamentul. Au fost foarte multe dezbateri, au fost primite amendamente și am decis ca toate amendamentele care nu erau în contradicție cu legea, si nu veneau să lămurească ele în locul legii ceva, să fie aprobate. Au fost foarte multe propuneri și foarte multe persoane au încercat să își creeze un rol în acest regulament. Am acceptat amendamentele care aveau acoperire legală. În mod evident regulamentul va putea fi îmbunătățit treptat, dar este un început bun și am muncit la acest regulament împreună cu colegii mei. După ce vom aplica regulamentul vom ști exact unde are fisuri și ce trebuie să completăm”, a menționat Tișe. 

La propunerea consilierului județean Vasile Sălățioan au fost interzise și ambarcațiunile improvizate, construite din butoaie dar și ambarcațiunile cu elice exterioară care poluează fonic foarte puternic. 

Astfel, în urma aprobării acestui regulament se interzice accesul pe lacul Tarnița și pe Fântânele a oricărui mijloc motorizat sau echipament care utilizează carburanți fosili. Este permisă navigația vaselor de agrement şi sportive, precum şi a celor având ca scop deservirea populaţiei, propulsate cu vâsle, vele, pedale și motoare electrice, care respectă caracteristicile tehnice de funcţionare şi prevenirea poluării mediului şi sunt conduse de personal calificat şi brevetat pentru a presta această activitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Consilierii județeni USR Plus au venit și ei cu o serie de propuneri, care însă au fost respinse de către Consiliul Județean. Una dintre sugestii a fost interzicerea ambarcațiunile care au motoare cu biodiesel și bioetanol. Alin Tișe a menționat însă că nu poate să susțină acest amendament deoarece OUG nr 195/2005 menționează că; pe suprafața ariilor naturale protejate este interzis accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanți fosili în scopul practicării de sporturi. Practic el nu are cadru legal pentru a interzice și alt tip de ambarcațiuni.

De asemenea, consilierii USR Plus au propus reglementarea puterii motoarelor și a vitezei de deplasare, însă ceilalți consilieri județeni au considerat că ar fi foarte greu să existe radare pe lac pentru a monitoriza viteza.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *