PORTRET

Alin Butnaru, medicul ginecolog cu peste 3000 de intervenții chirurgicale și 6000 de nașteri asistate: ,,Fac parte din generația asta naivă, care a crezut că se poate face ceva și în România”

Alin Butnaru e medic primar de obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale, având competenţă în ecografie obstetricală şi ginecologică, cu stagii de pregătire profesională în Lyon, Haiffa, Salzburg, Utrecht și California. În cursul carierei sale a asistat peste 6000 de nașteri și a realizat peste 3000 de intervenții chirurgicale.  

Dincolo de cifre însă, vorbesc mărturiile pacientelor sale, tratate mereu cu răbdare, cu discreție, cu înțelegere și cu profesionalism. Tratate ca paciente, și nu drept ,,cliente”, tendința de mercantilizare a actului medical fiind dezavuată de doctorul ce consideră specialitatea sa drept una dintre cele mai frumoase, fiind cea care aduce viață și bucurie într-un cuplu.

Dr. Alin Butnaru a lucrat peste 25 de ani în sistemul public de sănătate, fiind și membru fondator al primului spital privat de ginecologie din Cluj, renumita clinică Gynia. Medicul aparține generației ,,naive” care a crezut că poate face ceva și în România, și a făcut. A asistat mii de nașteri și în același timp a contribuit la prevenția pierderilor inutile de vieți, prin programele de planificare familială și contracepție, cărora le-a pus bazele în anii ’90.

,,Ginecologia  e o specialitate foarte complexă și una dintre cele mai frumoase”

Tatăl său, medic internist – cardiolog, i-a stârnit pasiunea inițială pentru medicină. Alin Butnaru a făcut parte  dintr-o generație de viitori medici, ce au pornit pe drumul pasiunii lor încă din liceu:

,,Ne-am adunat foarte  mulți la Liceul de Științe ale Naturii, cei care voiam să dăm la Medicină, și a fost așa, o emulație în generația mea: din 60 de absolvenți de liceu, 52 au făcut Medicina – a fost un fel de concurență, la modul bun. Am terminat în anii ’80 liceul, apoi fiecare și-a găsit un drum, o pasiune, o specialitate care să îl definească.”

Alin Butnaru a absolvit facultatea în 1986, o perioadă destul de dură, când tot ce se întâmpla în România era ,,o încremenire în proiect” – un interval nefast, de vreo 8 ani, când nu se putea alege o specialitate:

,,Și fiecare ne doream să facem ceva și ne axam pe ceva, dar nu știam dacă o să avem vreodată posibilitatea să și facem ceea ce ne dorim, și practic noi furam ce ne pasiona sau ce ne interesa. Sigur că în anii ’90 s-a redeschis tot orizontul și fiecare am reușit în domeniul lui.”

Decizia alegerii ginecologiei, medicul o rezumă, fără să stea pe gânduri, în câteva cuvinte, ce spun totul despre conștiința și responsabilitatea acestui profesionist:

,,E o specialitate foarte complexă și una dintre cele mai frumoase, prin faptul că rezultatul îl vezi imediat, și mă refer aici în primul rând la nașteri, la bucuria pe care o aduci într-un cuplu. Noi asistăm nașteri, dar  asistența la naștere nu e un act pasiv, e o asistență activă, care presupune multă răbdare și o dublă responsabilitate, și pentru viața mamei, și pentru cea a copilului, și ceea ce facem practic este să corectăm ce nu merge bine.”

,,Am pus bazele programelor de planificare familială și contracepție, în anii ’90”

În ceea ce privește problematica întreruperilor de sarcină, dr. Alin Butnaru își reamintește și de perioada de dinainte de ’89, când avorturile erau prohibite, interdicție ce a dus la multe tragedii:

,,Pot să vă dau niște cifre aproximative, circa 10 000 de femei au murit pentru că nu au putut recurge, sau nu au putut decide întreruperea unei sarcini, și vreo 40 000 de femei au fost histerectomizate, adică au rămas fără uter. În contextul acesta, sigur că milităm pentru viață, și decizia pentru întreruperea unei sarcini trebuie să fie una responsabilă și informată, și evident că încercăm să descurajăm asta, dar nici nu pot fi de acord cu interzicerea avortului. Trăim într-o lume liberă și asta trebuie să fie o opțiune.”

Doctorul Butnaru a lucrat o perioadă și în administrație, unde a coordonat programele de asistența reproducerii, la Direcția Sanitară Cluj. În acea perioadă, în anii ’90, el a fost cel care a pus bazele programelor de planificare familială și  contracepție:

,,S-a creat atunci rețeaua de planificare familială și contracepție, ce  rezistă și acum, și care a avut un rol important în reducerea numărului de avorturi.”

Statistic,  frecvența întreruperilor de sarcină a scăzut astfel foarte mult: dacă la începutul anilor ’90 numărul avorturilor depășea numărul de nașteri în România, acum, conform doctorului Butnaru, ,,a scăzut de vreo 10 ori numărul intervențiilor de tipul acesta și prevalează contracepția”.

,,Domeniul meu principal de interes e medicina materno-fetală”

După ce acest lucru a fost posibil, din anii ’90, doctorul Butnaru a făcut specialitatea la Clinica Ginecologie I, având și o bursă de 6 luni în Franța, la Lyon. Ulterior a lucrat în cadrul clinicii (și o perioadă și la Direcția Sanitară, pe programele de asistența reproducerii), iar din 1998 e medic primar obstetrică-ginecologie:

,,Domeniul meu principal de interes e medicina materno-fetală. Mi-am făcut doctoratul având ca temă diagnosticul prenatal al anomaliilor fetale și în general zona asta a rămas zona mea de interes. Teza de doctorat am susținut-o în 2003, la UMF Târgu-Mureș.”

Medicul Butnaru a avut șansa mai multor burse de studiu, pe lângă cea din Franța, mai obținând și o bursă la Utrecht, în Olanda, pe domeniul de diagnostic prenatal și ecografie fetală, urmând și două stagii în Israel și în Statele Unite, în probleme de management în sănătatea reproducerii.

,,Fac parte din generația asta naivă, care a crezut că se poate face ceva și în România”

Medicul Alin Butnaru a lucrat peste 25 de ani în sistemul public de sănătate, simțindu-se foarte atașat de clinică și de mediul universitar – a avut ca obligație profesională și formarea rezidenților și stagiile cu studenții:

,,Mediul academic rămâne un mediu stimulativ, și practic toată formarea noastră s-a făcut în mediul academic. Medicina din Cluj rămâne în topul centrelor universitare, s-au creat serii în limbile engleză și franceză, afluxul de studenți străini e important, și asta ne onorează ca și centru universitar.”

În domeniul privat medicul a deschis primul cabinet în 1997, împreună cu un coleg, ce ulterior a renunțat chiar și la cariera universitară, și a plecat în Italia. Alin Butnaru a rămas în țară, convins că poate avea realizări profesionale importante și aici, convingeri ce i-au fost ulterior confirmate:

,,Fac parte din generația asta naivă care a crezut că se poate face ceva și în România, și următorul mare proiect a fost un spital privat, pentru că eu cred că există un gol, care trebuie umplut, în serviciile medicale. Sistemul public, din păcate, este lăsat așa cum este, și subfinanțat, și ca să putem ține pasul cu ce se întâmplă în lume, una din soluții este domeniul privat, unde trebuie foarte mult curaj și perseverență.

Dar, ca dovadă că am reușit, Gynia a fost primul spital privat din Cluj în domeniul ăsta, și am putut să creăm un cadru în care să oferim chiar toate serviciile din specialitate, începând cu diagnosticul prenatal, cu asistența la naștere, intervențiile ginecologice, clasice și laparoscopice, sau intervențiile oncologice.”

Pacientele se adresează medicului cel mai frecvent pentru asistența la naștere, în al doilea rând, ca și problematică, fiind infertilitatea. Faptul că tendința peste tot în lume e cea de creștere a vârstei la care se pune problema unei sarcini – în general după ce în carieră s-au făcut câțiva pași – grevează și fertilitatea cuplului:

,,În contextul vârstei, de-a lungul timpului, se acumulează tot felul de factori, care în timp afectează fertilitatea.”

Doctorul Butnaru își mai primește pacientele și la cabinetul de pe strada Coșbuc nr. 8, deschis din 2002. Faptul că serviciile medicale private au avut succes i-a permis și abordarea ulterioară a proiectului spitalului Gynia, deschis 6 ani mai târziu. Pe Coșbuc 8 medicul oferă servicii de ambulator – mici intervenții, consultații, ecografii, urmărirea sarcinii și diagnostic prenatal, iar la Gynia – servicii complete, și de ambulator și de spital.

,,Există tendința tot mai mult să se asimileze ,,pacient” – ,,client”, și nu trebuie să ajungem la postura asta”

Pentru a fi un medic bun, Alin Butnaru consideră că trebuie să dai dovadă de foarte multă responsabilitate și de seriozitate în tot ceea ce faci, de multă empatie și de foarte multă răbdare, mai ales în obstetrică, în ceea ce înseamnă asistența la naștere:

,,Nașterile survin  la ore la care nu le putem programa; fiecare naștere are ritmul ei, nu poți să intervii total, trebuie să înțelegi natura și să o acompaniezi, în sensul bun. Sigur că orice naștere poate să însemne și urgențe majore, și trebuie să fii în permanență pregătit sau înarmat pentru situații de urgență sau pentru a evita situații dramatice. Noi vrem să oferim cuplului siguranța unui copil sănătos – cam asta rezumă diagnosticul prenatal și finalul fericit: nașterea acestui copil sănătos.”

Alin Butnaru e un specialist discret, ce înțelege pacientul, încercând să pătrundă lucrurile și din perspectiva acestuia, și a cuplului. E recunoscut pentru răbdarea ieșită din comun, pentru tactul cu care abordează fiecare pacientă. 

Ce îi displace cel mai mult, în ceea ce  privește profesia sa, e impostura, faptul că devine o meserie în care tot mai mult contează imaginea, în detrimentul background-ului profesional:

,,Suntem apreciați foarte  subiectiv – poate ești terminat după o gardă, și nu ai cea mai fericită figură, și clientul nu e mulțumit. Există tendința tot mai mult să se asimileze «pacient» – «client», și nu trebuie să ajungem la postura asta. Sigur că sarcina nu e o boală, dar noțiunea de pacient rămâne.”

Alin Butnaru e, așadar, un medic, pe cât de bine pregătit profesional, pe atât de uman. E unul dintre profesioniștii ce pun Clujul pe hartă, drept un foarte bun centru medical, unde se asistă atât la nașterea, cât și la salvarea unor vieți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *