Diete

Alimente benefice pentru inima

In lumea stresanta de azi o treime din decesele ei sunt cauzate de boli cardiace, ale caror cauza, de multe ori este acumularea de grasimi pe peretii arteriali. O dieta necorespunzatoare poate genera aceasta grasime, ceea ce face ca alegerea alimentelor sa se transforme intr-un factor preventiv crucial pentru sanatatea inimii.

Iata principalele alimente sanatoase recomandate de nutritionisti pentru prevenirea bolilor de inima:

–    Merele. Contin vitaminele C si E, potasiu si fibre. Sunt benefice pentru ca antioxidantii din coaja ajuta la reducerea colesterolului LDL. In plus, intareste rezistenta generala in fata bolilor infectioase.

–    Graul. Contine vitaminele B si E, acid folic, fier, fibre (faina integrala). Bun pentru inima si circulatie in general. Poate reduce nivelul de colesterol LDL in sange. Graul incoltit contine antioxidanti.

–    Varza rosie. Contine vitaminele B si C, betacaroten si potasiu. Foile exterioare inchise la culoare ale acestui aliment contin antioxidanti buni impotriva bolilor cardiovasculare si a hipertensiunii arteriale.

–    Usturoiul. Contine o substanta care fluidifica sangele, prevenind astfel cheagurile potential periculoase. El previne bolile arteriale prin faptul ca incetineste acumularea depunerilor de colesterol pe peretii arterelor si scade fibrinogenul. Usturoiul pe langa vitaminele C, B1, B2, PP si potasiu, sodiu, magneziu, calciu, fosfor, sulf, siliciu, fier, mangan, seleniu, germaniu, mai contine si unele substante ca alinia si alicina. De fapt usturoiul reprezinta o bogata sursa de seleniu organic (vital in prevenirea bolilor de inima si a anumitor forme de cancer). Se consuma in cantitati mici pentru a se digera.

–    Morcovii. Contin vitaminele C si E, caroten (util in prevenirea cancerului pulmonar) si fibre. Reduce colesterolul in sange atunci cand sunt consumati cruzi.

–    Ovazul. Contine vitaminele B si E si fibre. Faina de ovaz reduce nivelul colesterolului, fiind mai avantajos consumul in cantitati mari. Extractul din el este un sedativ natural care reduce stresul, factor de risc cardiac.

–    Uleiul de masline. Contine, in mod special, grasimi mononesaturate. Daca este de buna calitate (extravirgin) reduce nivelul LDL (colesterol rau) si ajuta la cresterea HDL (colesterol bun), avantajos pentru sanatatea cardiaca.

–    Patrunjelul verde. Contine vitamina C, calciu, caroten, fier si acid folic. Este extrem de bogat in antioxidanti, ceea ce reduce riscul de suferinte cardiace, pe langa alte afectiuni (anemie, apoplexie, cancer, probleme renale).

–    Piperul. Bogat in vitamina C si E, B3 si betacaroten, ingreuneaza formarea de cheaguri de sange, stimuleaza circulatia si ajuta la arderea grasimilor.

–    Lintea. Datorita continutului ridicat de acid folic, contribuie la reducerea riscului de cardiopatii. Sunt foarte bogate in fibra solubila.

–    Nucile. Contin acid linoleic si alfa-linoleic, seleniu, fier, vitamina E si zinc. Acizii grasi din el sunt benefici pentru sistemul circulator, ce reduc coagularea si cresc colesterolul HDL.

–    Migdalele. Sunt foarte bogate in grasimi mononesaturate, ideale pentru a acoperi necesitatile de grasimi, coborand nivelul colesterolului LDL.

–    Sfecla rosie. Contine vitamina C si cantitati mari de acid folic, capabile sa reduca riscul cardiovascular prin scaderea homocistetinei.

–    Cartoful dulce. Pulpa lui portocalie contine mari cantitati de antioxidanti, cu efecte protectoare asupra sistemului cardiovascular.

–    Ceapa. Ajuta la reducerea colesterolului si a formarii cheagurilor, in special dupa ingerarea de grasimi.

–    Pestele albastru. Sardeaua, somonul, tonul, scrumbia de mare si pastravul sunt pestii cei mai bogati in vitamina C, contin vitamina E, acizi grasi omega 3 (nesaturati) si fier. Consumand intre 100-150 g, de trei ori pe saptamana, se reduce riscul formarii de cheaguri de sange si de placi pe peretii arterelor…

Mici secrete in consumul unor alimente


Bolnavii de inima ar trebui sa mai stie ca :

–    Laptele si smantana contin grasimi saturate. Este mai bine sa se foloseasca lapte degresat.
–    Branza alba si iaurtul degresat pot suplini smantana acra si maioneza.
–    Plantele si mirodeniile sunt condimente mai bune decat sosurile si unturile.
–    Prajelile trebuie inlocuite de mancaruri coapte, fripte, fierte sau facute la microunde.
–    Preferati cerealele cu bob intreg si fainurile integrale.
–    Carnea tratata (conservata) in sare, afumata sau conservata are prea mult sodiu. Daca puteti, alegeti carne proaspata.
–    Multe produse de patiserie au multa sare sau zahar; alegeti pe acelea care au continut scazut cu aceste alimente.

Formula echilibrului alimentar pentru prevenirea bolilor de inima :

1.    Mai putin gras. Grasimile animale (si uleiurile de cocos si de palmier) provoaca mai mult rau.
2.    Mai putin sodiu. Prezent in sare, creste presiunea. Este necesar organismului, dar nu in cantitati exagerate.
3.    Mai multe fibre. Se gasesc in fructe, in salatele proaspete (negatite, nici taiate prea marunt) si in grane.
4.    Mai putine calorii. Excesul lor duce la cresterea in greutate, ce poate fi un factor de risc pentru inima.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version