Viata stresanta si activitatile zilnice non-stop nu ne permit intotdeauna sa mancam echilibrat. O alimentatie corecta contribuie din plin la mentinerea sanatatii noastre. Saritul meselor sau mancatul in graba sunt factorii care produc dezechilibre. O alimentatie buna ne permite sa fim in forma, sa avem energie si sa ne pastram sanatatea sau sa o amelioram. Nu este dificil si nici imposibil de realizat, este suficient sa invatam cateva reguli simple si sa ne cunoastem cat mai bine organismul si nevoile lui.
Bineinteles, trebuie retinut ca necesarul alimentar variaza in functie de sex, varsta, activitate fizica, stare fiziologica, mod si mediu de viata. De exemplu, nevoile nutritionale ale unei femei nu coincid cu cele ale unui barbat, asa cum cele ale unui sportiv sunt diferite de cele ale unei persoane sedentare.
Pentru stramosii nostri indepartati, obezitatea era un cuvant total necunoscut. Ei se hraneau cu ceea ce le dadea natura sau cu ceea ce isi procurau singuri prin eforturi mari: fructe, legume salbatice, radacini, peste si din cand in cand, atunci cand vanatorii aveau succes, o bucata de carne.
A trecut mult timp de atunci, iar modul de hranire al omului s-a schimbat complet. Industria alimentara ne copleseste cu produse fast-food si cu alimente de provenienta incerta. Noi, oamenii, am devenit mai mobili, in comparatie cu stramosii nostri, dar fara sa depunem efort propriu – lipsa de miscare fiind o alta problema a vremurilor noastre.
Rezultatele acestor schimbari se pot vedea cu usurinta: unul din trei oameni are prea multa grasime pe abdomen, fese si talie. Desigur, si nivelul colesterolului este foarte crescut.
Totusi, in loc sa atacam probleme de la radacina si sa slabim, incercam deseori rezolvarea pe cale medicamentoasa. Asta in timp ce acolo, afara, natura ne asteapta cu medicamentele sale care sunt practic gratis. Tot ce trebuie sa facem este sa ne hranim asa cum ne este practic destinat, in mod natural.