In vizor

Alianța Vestului nu e pe gratis. Clujenii plătesc salariile membrilor asociației

Fiecare clujean va cotiza cu 0,5 euro/an pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare a aparatului tehnic-operațional al Alianței Vestului. În total, se vor aduna aproximativ 162.000 euro. De asemenea, Clujul va participa cu o contribuție de 20.000 lei la constituirea patrimoniului asociației. În ședința de Consiliu Local de joi a fost aprobat un proiect de hotărâre prin care sunt aprobate aceste contribuții.

Primarul Emil Boc a precizat că cei 162.000 euro vor fi folosiți pentru salariile experților care vor realiza proiectele și pentru expertizele necesare realizării întocmirii proiectelor.

„Proiectele trebuie pregătite până în 2021. Dacă așteptăm, riscăm să pierdem banii din acel exercițiu financiar. În septembrie se închide negocierea între Guvernul României și Comisia Europeană și vom ști pe câte paliere putem să lucrăm”, a spus Boc.

Potrivit edilului șef, Alianța Vestului urmărește să aducă cât mai mulți bani europeni și investiții străine în țară.

„Acum se negociază cadrul financiar multianual 2021-2027, iar demersul nostru vizează parteneriatul cu Guvernul. Împreună să aducem mai mulţi bani în ţară după modelul centurii metropolitane de la Cluj-Napoca. Numai Guvernul putea absorbi bani europeni pentru realizarea centurii, care costă 150 de milioane de euro, dar noi, cu mai mulţi primari de comune, ne-am asociat să facem în locul Guvernului studiile necesare. Vorbim de sănătatea acestui demers pentru oamenii pe care îi reprezentăm şi de a da o şansă ca banii europeni să modernizeze România”, a declarat Boc.

Au fost însă și voci în Consiliul Local care au considerat că Alianța Vestului nu poate accesa nici fonduri europene și nici nu poate să aducă investiții europene.

„Nu sunt un susţinător al proiectului Alianţei Vestului şi nu pentru că uneşte patru primării PNL, ci datorită faptului că, în an Centenar, a adus anumite idei care pot conduce către federalizare. AVE este un proiect politic dar, din punct de vedere tehnic, în exerciţiul financiar 2014-2020 această alianţă nu poate accesa fonduri structurale şi nici investiţii europene. Obiectivele alianţei sunt foarte generale, iar cele de infrastructură nu cred că Primăria Cluj-Napoca le poate influenţa într-un alt judeţ din România. Având în vedere că AVE nu are un obiect de activitate în orizontul de timp apropiat, de ce pe lângă cei 20.000 de lei, aport la patrimoniu, alocăm peste 160.000 de euro cheltuieli de funcţionare, câte 0,50 de euro anual pentru fiecare locuitor? La ce se vor folosi aceşti bani publici?”, a afirmat Dan Morar, consilier local PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *