Editorial

Alianța Vestului crapă de la bani. Asta ar fi una. A doua, Excelență, Maestre, ar fi că atragerea de fonduri europene se face cu profesioniști, nu cu sinecuriștii de la partid

Așa, sec, știrea de azi ne spune ceea ce știam: Primăria Oradea a depus proiecte în valoare de 300 milioane de euro pentru a accesa fonduri europene nerambursabile pe actualul exercițiu financiar, până acum fiind câștigată finanțare pentru proiecte în valoare de 174 milioane de euro, restul fiind în procedură de evaluare. Astfel, zice primarul Ilie Bolojan, orașul Oradea, cu un buget de circa 580 milioane lei și o populație de aproximativ 200.000 locuitori, bate Clujul, Sibiul și Bucureștiul la acest capitol.

Cum mă, depășește Clujul lui Boc? Ce mai vrea și pesedistul ăsta mascat de Bolojan de vrea să-l “năcăjească” pe Boculeț al nost’?

Că abia ce a început anul și, pe factură și chitanță de la cotidianul Făclia, organ de luptă pentru adevăr încă de pe vremea lui Nea’ Ceașcă, Ovidiu Câmpean, un lipitor de afișe de-al lui Boc ajuns director în Primărie ne-a zis, ferm, că suntem pe primul loc intergalactic la sucțiune de fonduri europene.

După cel mai curat aer din Norul lui Magellan, suntem și o adevărată gaură neagră a fondurilor europene. Acestea sunt atrase de municipalitate, dar devin captive în zona de atracție gravitațională a sinecuriștilor fostului Partid Democrat Liberal Cluj care populează vecinătatea lui Emil Boc. După ce sunt distruse în investiții niciodată terminate la timp, fondurile sunt retrimise Uniunii Europene să se spele pe cap cu ele. Municipalitatea raportează că a făcut și a dres, cetățenii nu se mai uită în buzunarele personale să vadă că pe banii lor se termină, târâș-grăpiș, fiecare astfel de investiție. Investiție pe care rămâne să o conducă spre un glorios faliment câte un sinecurist de-al lui Boc. E plină municipalitatea de ștefanii, ovizicâmpeni, cordoși, avrami, bonțideni șamd.

Să fie clar: expresia „la timp” nu există şi în realitatea predării nici unui obiectiv de investiţii din Cluj-Napoca din ultimii 14 ani. Așa că ia să numărăm noi contractele pe fonduri: 14 de peste 109 milioane de euro, care sunt cică semnate. La care se adaugă cereri pentru alte 25 în valoare de peste 110 milioane de euro, plus încă 2 de 10 milioane de lei care vor sparge teşchereaua municipalităţii undeva prin luna martie. Deci vom avea, dacă vom avea 221 de milioane de euro din care vom achiziţiona încă 30 de autobuze electrice, 50 de troleibuze și 24 de tramvaie noi. Pe care de îndată le vom vârî în traficul clujnapocean să realizăm mobilitate urbană şi să scădem nivelul de noxe de carbon, ocazie cu care împuşcăm doi iepuri dintr-o lovitură. După care vom lucra şi la „extinderea spațiului pietonal, crearea unei rețele de piste de biciclete coerente, benzi dedicate pentru transportul public, plantarea de aliniamente de arbori, modernizarea iluminatului public cu tehnologie LED, amplasarea de mobilier urban modern, amplasarea de stații de încărcare pentru biciclete sau trotinete electrice”. Adicătelea, de doi ani municipalitatea se laudă cu FINALIZAREA şi SUCCESUL pistelor pentru biciclete, dar aflăm că se va mai lucra la „crearea unei rețele de piste de biciclete coerente”. Ăştia nici ce au minţit nu-şi mai aduc aminte când le pui facturierul şi chitanţierul prietenos în faţă!

Și, oricum, nu se zice nici un pâs despre investiții coerente, despre onorarea unor promisiuni vechi de imediat două decenii: un sediu de Filarmonică, un AquaPark, o Cetățuie reamenajată, centuri ocolitoare, Pădurea Hoia și Feleacu transformate în parcuri – zeci și zeci de alte bla-bla-bla-uri de campanie…

Între timp, Oradea are tot ceea ce i s-a promis că are să aibă și va mai avea. Asta ca să discutăm despre adevăratul motor al acestei așa-zise Alianțe a Vestului. Care Alianță, de la bani are să crape.

Ieri v-am explicat minciuna pe care o tot aruncă pe piață Alin Tișe: că face el, se încordează cu mușchiul și, dacă Guvernul îl lasă, el și cu gașca sa regională au să facă Spitalul Regional de Urgență. Idee pe care a pus-o în discuție, cu același rezultat ZERO și acum vreo zece ani, în primul său mandat.

Întrebați de ideea cu construcția prin efort bugetar propriu al Spitalului Regional de Urgență, cei 5 președinți de consilii județene din zonă: Bihor, Maramureș, Sălaj, Bistrița Năsăud și Satu Mare, au declarat că e minunat totul, dar, „de ce toate investițiile mari trebuie dirijate către Cluj?”

Adică, “Alianța subțire cu bani se ține”. Sau, „Aliat, aliat, dar investițiile se fac cu bani”…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version