Sanatate

Alexandru Rafila se declară dezamăgit că medicii de familie nu vor să fie distribuitorii pastilelor de iod. Între timp ceasul ticăie şi pastilele de iod din farmacii trebuie să se întoarcă, conform legii, în depozitele DSP

După cum Ziar de Cluj scria ieri: Pastilele de iod de care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea să scape „cât mai repede” au termen de valabiliate 3 ani, așa că nu se pune problema că acestea ar expira în curând. Și totuși, de ce se grăbește ministrul Sănătății? Simplu: chiar într-un Ordin al Ministerului Sănătății există o prevedere care „îl încurcă” pe Rafila – care și-a legat, practic, numele de această campanie de distribuire a iodului. Deși expiră abia peste 2 ani și jumătate, pastilele de iod pot fi păstrate în farmacii doar 6 luni, apoi se întorc la DSP-uri, de unde, practic, o eventuală distribuire către populație ar fi și mai complicată.

Prevederea-cheie care îl încurcă pe Alexandru Rafila apare chiar într-un Ordin al Ministerului Sănătății din 21 iunie, act normativ care reglementa modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populaţie: la art. 9, Ordinul prevede că:

Perioada maximă de stocare a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate în farmaciile din lista prevăzută la art. 1 este de 6 luni de la data recepţiei. La finalul perioadei de 6 luni farmaciile din lista prevăzută la art. 1 predau, prin intermediul companiilor de distribuţie de medicamente, către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti cantităţile rămase în stoc, precum şi acordurile pacienţilor, respectiv ale aparţinătorilor, pentru cazurile în care eliberarea medicamentului s-a realizat către aceştia din urmă, privind administrarea tratamentului şi prescripţiile pe baza cărora au eliberat medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, pe bază de proces-verbal de predare-primire.”

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, declara în urmă cu două zile ministrul Sănătății, care admitea însă că „lumea nu a fost foarte interesată”.

Aşa că Alexandru Rafila se declară dezamăgit de medicii de familie: „E ciudat că se plâng după ce 45 de zile nu au reacționat deloc. Au o responsabilitate”

Rafila a declarat, marţi, la Antena 3, că despre distribuţia iodurii de potasiu se ştia din luna mai.

“S-a anunţat ca se distribuie de 45 de zile. Am avut un ordin de ministru aprobat în data de 23 iunie, care a fost în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii timp de 30 de zile anterior, deci din luna mai. Deci e clar o chestiune care era cunoscută, mai ales că noi am dublat această măsură de ordin legislativ, cu o campanie de informare pentru populaţie, inclusiv am tot repetat până la saturaţie aş spune legat de vârsta până la 40 de ani, care se regăseşte în prospectul produsului, pentru că nu am inventat noi această vârstă, este vârsta recomandată, când riscurile sunt mai mari pentru persoane expuse la iod radioactiv. Ori într-o situaţie când sănătatea publică poate fi pusă în pericol de un conflict care se găseşte în vecinătatea României, cred că este moral, este o responsabilitate profesională şi o responsabilitate civică să acţionezi politic, nu să critici”, a declarat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că i se pare ciudat că medicii de familie nu şi-au informat pacienţii despre iodura de potasiu.

“Dumneavoastră spuneţi că un coleg, medic de familie, a avut 300 şi ceva de mesaje într-o singură zi. Eu aş vrea să îl întreb pe acel coleg, medic de familie, dacă în cele 45 de zile de când a apărut acest ordin de ministru, pe care dânsul este obligat să îl cunoască, dacă pacienţii care au venit la el cu alte probleme de sănătate, pacienţii în vârstă de până la 40 de ani au primit din partea lui o reţetă sau măcar o recomandare să se gândească dacă este util să îşi procure de la o farmacie gratuit pastila de iod. Mi se pare foarte ciudat că nişte oameni care nu au reacţionat timp de 45 de zile în niciun fel, se plâng că am repetat un anunţ pe care l-am repetat de foarte multe ori în ultima perioadă”, a mai transmis Rafila.

El a precizat că populaţia este mai preocupată deoarece situaţia în Ucraina este mai confuză şi periculoasă.

“Datorită faptului că situaţia în Ucraina într-adevăr este mai confuză şi poate mai periculoasă decât era în urmă cu o lună şi jumătate, a dus la această preocupare a populaţiei, care sigur are legitimitate, oamenii vor întotdeauna să fie protejaţi. Am încercat întâi să-i informăm şi lucrul ăsta a fost făcut în mod consecvent, cred că este o dovadă de responsabilitate, nu se induce panică dacă ai o situaţie de urgenţă sau care poate să devină de urgenţă în perioada care urmează, trebuie să iei nişte măsuri”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

El consideră că această situaţie a fost politizată în mod excesiv.

“Profesioniştii din sănătate trebuie să răspundă interesului apărării sănătăţii publice. E o treabă foarte simplă, care a fost, din păcate, politizată şi pentru cei care au politizat-o în mod excesiv, nu vreau să fac nominalizări, cred că este o problemă, pentru că dacă noi avem această vocaţie de a compromite măsurile de sănătate publică, când vom avea într-adevăr probleme, nu o să putem să le gestionăm. Nu cred că are legătură cu partidul din care eu provin, are legătură cu responsabilitatea faţă de populaţia acestei ţări”, a mai declarat Rafila.