Reportaj

Alexandru Ciobanu, un tânăr clujean venit din Republica Moldova: „Pentru mine, ziua de 1 Decembrie înseamnă un val de emoție pozitivă, pentru că este singura zi care îmi crește speranța în viitorul Republicii Moldova!”

Alexandru Ciobanu e un tânăr venit din Republica Moldova, pentru care Clujul a reprezentat locul maturizării sale. La 24 de ani, i-ai da cu 10 ani în plus, și a realizat, în puținii săi ani de viață, cât n-au făcut alții într-o viață întreagă. A jucat fotbal de performanță, a terminat două facultăți, are un business prosper în vânzări online, iar acum și-a descoperit, în orașul său adoptiv, adevărata sa vocație – teatrul.

Dincolo de toate aceste date reci, de CV, Alexandru Ciobanu a punctat serios și la capitolul omenie și personalitate: e o definiție vie a prieteniei și amabilității, un om pentru care „caracter” nu e doar un cuvânt din dicționar, un artist bun la suflet și cu inima deschisă. Clujul îl încarcă cu energie pozitivă, energie pe care o returnează Clujului, ca un profesionist al scenei, ce e hotărât să devină. Când mulți români se plâng că nu pot realiza nimic în țara lor, Alexandru Ciobanu, venit, fără nicio susținere financiară, din țara vecină, a demonstrat și continuă să demonstreze că se poate. 

Deși e încă în formare și în acte nu e în mod formal clujean, Alexandru Ciobanu e clujean în suflet, fiindcă familia sa adevărată e aici. Aici îi sunt prietenii și pasiunile artistice, care, având și o voință de fier, îl vor duce departe. Sașa, cum îi spun prietenii, e exemplul perfect ca în Cluj visurile se pot îndeplini.

Alexandru Ciobanu a dat un scurt interviu pentru Ziar de Cluj, în care a explicat ce înseamnă pentru el ziua de 1 Decembrie, cât de primitor este Clujul pentru cineva care vine aici din Republica Moldova, care sunt diferențele culturale, de mentalitate sau economice între România și Basarabia, cum sunt clujenii față de românii de peste Prut și cum vede el o eventuală unire a Basarabiei cu România.

Ziar de Cluj: Ce reprezintă pentru tine ziua de 1 Decembrie? 

Alexandru Ciobanu: Eu percep ziua de 1 Decembrie ca fiind cea mai mare sărbătoare a Țării Românești. În fiecare an am încercat să fiu cât mai prezent la această sărbătoare, participând la evenimentele artistice din Cluj și la artificiile din centrul orașului.

Îmi aduc aminte cu drag de un 1 Decembrie de pe vremea când eram student și stăteam la cămin. Împreună cu câțiva prieteni români am cântat la poarta căminului de la 10 dimineața până seara la 8 cântece patriotice, inclusive imnul României, și eu țineam drapelul României în spate.

Pentru mine ziua aceasta este  un val de emoție pozitivă pentru că este singura zi care îmi crește speranța în viitorul Republicii Moldova.

Ziar de Cluj: Crezi într-o posibilă unire a Basarabiei cu Romania?

Alexandru Ciobanu: Consider că ar fi un bun proiect, dar momentan este irealizabil din cauza faptului că suntem dominați de socialiști. Mulți tineri au încercat să facă o mișcare spre a uni Basarabia cu țara mamă. Deci, suntem cam 50% din populație care crede în acest proiect și sper ca, în viitorul apropiat, să devină realitate.

Ziar de Cluj: Cât de primitor este Clujul pentru cineva care vine aici din Republica Moldova?

Alexandru Ciobanu: Clujul este unul dintre cele mai primitoare orașe din Romania în ceea ce privește cetățenii veniți din Republica Moldova. Asta vorbesc din proprie experiență, pentru că eu îmi doresc să mă stabilesc în Cluj. O dovada vie este faptul că, de la an la an, numărul studenților crește considerabil, dar și numărul celor  care se stabilesc în Cluj. Rezultatul acestor creșteri poate fi observat și în dezvoltarea economică a acestui oraș. Studenții au posibilitatea de a-și găsi un loc de muncă, imediat după finalizarea studiilor, în companiile multinaționale care se duelează în pachete atractive.

Ziar de Cluj:  Ce anume te face să-ți dorești să te stabilești definitiv în Cluj?

Alexandru Ciobanu: Vreau să mă stabilesc în România definitiv pentru că aici am apucat să cresc și să mă dezvolt ca om, aici am făcut o facultate și aici am descoperit pasiunea și ceea ce urmează să fac de acum încolo – teatru, stand-up și restul activităților pe care le implică această meserie.

Poporul de aici, și mă refer la cel din Ardeal, mă face să fiu mai împlinit, am și iubită și este ardeleancă, ador cultura, umorul și bucătăria de aici, am proiecte de viitor în Cluj, sper, pe viitor, și  colaborări cu mai marii comedianți de la București.

Clujenii sunt foarte amabili față de cei din Republica Moldova și toți, când află că ești de acolo, simt nevoia să povestească o experiență trăită peste Prut, ceea ce mă face să mă simt bine, pentru că se interesează de cei de peste Prut. Din experiența mea, de 7 ani de Cluj, pot spune doar de bine despre clujeni, am fost privit cu ochi buni tot timpul și chiar am fost respectat; acesta și este unul dintre motivele pentru care vreau să rămân aici – Oamenii.

Ziar de Cluj: Care sunt, în mare, diferențele culturale, de mentalitate, economice, între România și Republica Moldova?

Alexandru Ciobanu: Diferențele culturale se pot observa la dansul popular, muzica populară și teatru. De asemenea, pe partea de bucătărie pot spune că sunt diferențe destul de mari, pentru că poporul nostru moștenește multe rețete cu influențe rusești. Mă întorc din nou la teatru, pentru că și el mai păstrează stilul rusesc. În schimb, la muzică și dans tradițional sunt multe asemănări cu cele din România, dar cu mici excepții: dansul în Republica Moldova este mai alert, iar în muzică sunt diferențe prin faptul că sunt mult mai solicitate alte instrumente în orchestră; de exemplu, în Republica Moldova se pune mare accent pe trompetă, acordeon, țambal etc., pe când în Romania se pune mult accent pe clarinet, violoncel, vioara.

Din punctul de vedere al diferențelor în mentalitate, îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar suntem cu cel puțin 15 ani în urma României. 

Economic vorbind, este un capitol asemănător cu mentalitatea, adică dureros, pentru că la noi nu există clasă medie, sau, dacă există, este atât de mică, încât nu se observă.

Povestea de viață a lui Alexandru Ciobanu o puteți citi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *