In vizor

Aleșii locali votează doar pentru a demonstra că sunt prezenți la ședință

Aleșii locali votează orice, doar ca să nu se remarce în mod individual. Efectul de turmă le conferă, probabil, un sentiment de siguranță și de apartenență la clasa politico-mioritică a țării. De aceea aprobă sume imense de la bugetul local, fără a se gândi câtuși de puțin și iată de ce unele investiții sunt decontate și din bugetul din anul 2017 și din cel pentru 2018. Iar faptul că ridică mâna pentru a vota e ca și când le-ar face Boc prezența, nu și dovada că ar fi în cunoștință de cauză cu privire la ce subiect este supus la vot și ce sume se aprobă prin decizia lor.

Regia Autonomă de Termoficare din Cluj-Napoca este instituția prin care Primăria poate investi în aceleași proiecte an de an.

După cum am relatat recent, RATC a beneficiat în anul 2014 de o sumă consistentă de 1.507.679 mii lei (fără TVA – fix așa scrie în referat), prin HCL 174/28.04.2014, pentru modernizarea sistemelor de automatizare ale centralelor termice care aparțin unităților de învățământ din Cluj-Napoca. Termenul pentru realizarea  acestei investiții era de doi ani.

În 17.01.2018, CL a fost cât pe aici să aprobe o altă sumă pentru investiții care vizau cinci licee din municipiu (Liceul de Informatică „Tiberiu Popovici″, Liceul Tehnologic „Alexandru Borza″, Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania″, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan″, Colegiul Tehnic Energetic). Altfel spus, se aproba suma de 1.364.037,50 lei (total investiție lei, inclusiv TVA) pentru montarea unor centrale termice în aceste unități de învățământ. Centralele erau însă montate încă din toamna anului 2017. Confirmarea a venit tot din partea Primăriei:

„În anul 2017, pentru cele cinci unități de învățământ la care faceți referire s-au
achiziționat de către Regia Autonomă de Termoficare echipamente tehnice: cazane, pompe, recipiente acumulare, vase expansiune, echipamente care au făcut obiectul unor contracte de furnizare de produse, încheiate ca urmare a derulării unor proceduri de achiziție desfășurate pe sistemul electronic de achiziții SEAP. Produsele au fost achiziționate de Regia de Termoficare Cluj-Napoca, în calitate de administrator al sistemelor de alimentare cu energie termică ale acestor unități de învățământ și decontate din bugetul local, fiind cuprinse în lista obiectivelor de investiții aprobate pentru anul 2017 la Cap. 81 – Combustibil și energie/RAT/C – ACHIZIȚII DE BUNURI poz. 2 DOTARI (prin HCL 204/201.03.2017), constituindu-se astfel ca mijloace fixe ale municipiului Cluj-Napoca.″

Ei bine, această investiție a costat deja bugetul local 1.730.00 mii lei (sumă în care erau cuprinse și aceste centrale trimise încă o dată la finanțare). Vezi tabelul de mai jos.

Anexa nr 6 la Hotărârea 1/21.03. 2017 privind aprobarea bugetului general al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2017

 

Deci, avem următoarele fonduri pentru RATC:

2014 – 1.507.679 mii lei fără TVA

2017 – pentru dotări – 1.730.00 mii lei

2018 –  total investiție pentru cele 5 unități de învățământ – 1.364.037,50 (lei, inclusiv TVA)

Motivul unor schimbări atât de rapide a centralelor termice din licee este probabil uzura. Carevasăzică, or fi centrale de unică folosință cu o durată de viață de 1 an – cine poate să știe?

În orice caz, promptitudinea administrației locale și disponibilitatea acestora de a schimba centralele termice în aceleași școli, în fiecare an, este uimitoare. Probabil nici în cele mai dezvoltate țări din comunitatea europeană autoritățile nu sunt atât de operative, precum ardelenii noștri.

Glumeam: de fapt, consilierii locali nu știu, pur și simplu, ce votează. Aceasta este singura explicație rezonabilă în acest caz.

PS: Noul Ministru al Economiei, Dănuț Andrușcă, nu știa, când a fost audiat de comisiile de specialitate, care-i treaba cu Legea redevențelor, când se va vota ori de către cine se adoptă – de Parlament, ca putere legislativă sau de către Guvern, care deține puterea executivă. El știa doar de Legea Reverențelor… Ministrul Educației, Valentin „Pamblică″ Popa, stâlcește fără jenă limba română și pare a fi mândru în acest sens, ce însemnătate mai are cunoașterea limbii materne, dacă tot ești „la butoane″?! Atunci, ce pretenții mai putem avea, ce așteptări să mai avem de la cei din administrația locală? Aceștia doar se înscriu în trend-ul politicii românești.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *