Editorial

Alegerile locale, sub umbrela PCR

Pe 27 septembrie vom merge la vot, fără îndoială. Oricare ar fi situația epidemiologică reală în acel moment. Dacă va fi foarte gravă, nu vom ști, dacă nu va fi atât de gravă, vom fi informați. Au grijă să se ocupe de asta specialiștii din Grupul de Comunicare Strategică. Cei care știu mai bine decât oricine cât de strategice sunt datele, cifrele, testele Real Time PCR.

Bătălia pentru controlul comunicării acestor PCR este vitală în aceste zile tulburi pe care le trăim. Mă rog, nu chiar bătălia, pentru că nimeni nu se bate cu adevărat cu Guvernul, cu PNL, pentru asta. În perioada de dinaintea tuturor alegerilor de până acum din România, lupta se dădea pentru controlul organizării alegerilor, pentru controlul datelor, cifrelor, informațiilor. În măsura în care acestea pot fi influențate de factori externi. Noi nu spunem că ar fi, dar unii se mai întreabă. Acum nu mai este atât de important cine organizează alegerile, cât cine are acces primul la PCR. Cine poate decide câte teste se fac, câte și cum se centralizează ele, cum și, mai ales, câte și când se raportează. Nu spune nimeni că sunt falsificate. Cineva spunea zilele trecute că sunt, în medie, în jur de 7.000 de teste care rămân în stand-by, nu pot fi procesate, etc. Sunt 7.000 de teste care pot face diferența dintre UN NOU MAXIM ISTORIC sau SUNTEM PE COCOAȘĂ sau AM INTRAT PE O PANTĂ DESCENDENTĂ.

Acum are PNL acces la PCR. Chiar dacă este la guvernare, de puțină vreme și într-o perioadă cum nu a mai fost alta până acum, nu a apucat să se erodeze și câștigă teren în fața PSD. În fiecare zi citim știri cu primari PSD care trec la PNL. Și o fac nu pentru că PNL este nu știu ce partid, ci pentru că PSD este în moarte clinică. PNL și Iohannis nu acceptă să nu facă tandem în următorii 4 ani și să nu aibă cei mai mulți primari. Așadar, PNL nu va accepta să amâne alegerile locale. În următoarele săptămâni situația epidemiologică va fi ținută sub control. Cel puțin în ceea ce privește raportarea PCR-ului. Explicații sunt. Avem legea carantinei, din 21 iulie, controlul răspândirii virusului se va vedea un pic pe la începutul lui august și tot mai accentuat în săptămânile următoare. Dacă românii vor fi neascultători și situația va fi mai gravă, vor fi luate măsuri mai dure. Situația trebuie ținută sub control, ce naiba, că vin alegerile. Nasol e că, în aceste condiții, vor trebui deschise și școlile, în 15 septembrie. Păi ce, alegeri se pot, la școală nu? Dar nu e o problemă mare. Le deschidem o săptămână, le închidem cu câteva zile înainte de alegeri, să pregătim secțiile de vot, și după aia, potopul. Le putem închidem la loc. Vreo lună, pentru că urmează alegerile generale și repetăm povestea.

Și PSD vrea alegeri locale. Dacă ar fi la guvernare, poate că nu ar fi vrut. Dar nu sunt la guvernare. PSD vede și știe că va fi un an electoral dezastruos pentru ei. Marcel Ciolacu este un papagal (a se citi “papagal” ca o ființă vie care repetă întruna același lucru) în colivie. “Depunem moțiune de cenzură!”, „Deschideți școlile!”, „Orban trebuie să plece!”, „Parlamentul este suveran!”, bla, bla. Nu va fi nicio moțiune de cenzură. Sau, dacă va fi, va pica. Sau dacă va trece, Iohannis va numi un premier de la PNL. Ciolacu va protesta verbal, dar nimic mai mult, precum papagalul în colivie. În colivie este protejat și stă închis de bunăvoie, pentru că, teoretic, ar trebui să știe că, odată ieșit de acolo ar fi scuturat de pene, mai ales de alți colegi din PSD. Dacă nu stă de bunăvoie acolo, îl țin alții. Poate alții mai deștepți decât el din partid. Unii comentatori politici sugerează însă că ar fi Iohannis, cu care s-a înțeles să o ia pe cocoașă, acolo unde nu doare, în schimbul protejării lui ca președinte interimar al PSD (până își face o echipă puternică, să ia oficial cârma partidului). Între timp, să vorbească, dar să nu facă nimic. Cu toate acestea, asumarea de către PSD a pierderii rușinoase a alegerilor este singura variantă. Și, paradoxal, varianta corectă. PSD are nevoie de următorii 4 ani pentru a se reinventa. Și, dacă o face deștept, în 2024 PSD ar putea da un Președinte, o majoritate în Parlament și, evident, un Guvern.

USR ar vrea să se amâne alegerile locale. Nu pentru că ar fi îngrijorați de situația epidemiologică. Ci pentru că ar mai vrea să crească. Pentru că USR s-a uscat, precum cimbrul neudat. USR are șanse să revină în forță numai după 2024, când PSD ar putea fi la putere. USR este plămădit de PSD, s-a născut în solul PSD, a crescut în bălegarul PSD. Când PSD nu este la putere, USR nu are de unde să își sugă seva. Dacă nu exista guvernarea PSD, tinerii activiști nu s-ar fi revoltat. Au greșit însă când și-au făcut partidul, așa, pe fugă. Au fost și votați de mulți tineri, dar….. cam atât. Par a fi niște copii care au primit o jucărie foarte frumoasă, dar cu care nu știu să se joace. Au trei variante: să aștepte cuminți 4 ani, până când vor învăța, puțin câte puțin, cum se învârte cheia jucăriei (ceea ce, se pare, că o fac), să se joace violent și haotic cu jucăria, ca și până acum, până o strică de tot, sau să coopteze în partid oameni care știu cum funcționează treaba (orgoliul nu îi lasă, deocamdată, să accepte asta).

PRO România, UDMR, PMP și ceilalți nu contează. Chiar dacă unii sar în sus că vor amânare, alții că nu vor. Sunt partide mici, dar care pot înclina balanțe oricând și în orice taler. Știu să sugă de la orice țâță, așa că, data scrutinului e mai puțin importantă.

PS: (Real Time) PCR este, prin definiție o reacție de polimerizare în lanț (polymerase chain reaction), o metodă de testare pentru diagnostice, de ex. COVID-19. Dacă prin PCR cineva înțelege Partidul Comunist Român, singurul partid al țării, de altfel, care a condus dictatorial România, între 1947 și 1989, e decizia lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *