In vizor

Alegerile locale generează conflicte în instanță: un consilier din Gilău își revendică drepturile salariale tăiate de Primărie. Administrația locală îl acuză că nu vine la job

Pregătirile pentru organizarea alegerilor din 27 septembrie 2020 au reușit să genereze conflicte în Primăria Gilău. Unul dintre consilierii administrației de aici, desemnat de Pro Romania să reprezinte partidul în circumscripția electorală nr 65 din Râșca, pe numele său Emil Borlea, a fost înștiințat de Primărie să se prezinte la muncă, altfel venitul său salarial va fi afectat. În același timp, potrivit Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, persoanei desemnate de un partid politic în calitate de membru într-o circumscripție electorală drepturile salariale îi sunt respectate în integralitate. Acum, atât consilierul Primăriei Gilau detașat în circumscripția electorală din Râșca, cât și reprezentanții administrației locale de aici sunt hotărâți să rezolve situația prin intermediul instanței de judecată. 

Situația conflictuală din interiorul Primăriei Gilău a fost declanșată de faptul că unul dintre consilieri, Emil Borlea, nu s-a mai prezentat la muncă după ce a fost desemnat de partidul Pro România ca membru în circumscripția electorală din Râșca. 

În acest sens, pentru clarificarea situației, reprezentanții Primăriei l-au notificat pe consilierul Emil Borlea prin intermediul unei adrese prin care îi solicitau să „ne puneți la dispoziție, în cel mai scurt timp posibil, toate documentele justificative (convocatoare, hotărâri ale Biroului electoral de circumscripție semnate de toți membrii acreditați, precum și pontajele întocmite la nivelul Cricumscripției electorale nr.65 Râșca), pentru ca angajatorul (comuna Gilău) să aibă o imagine clară a prezenței dumneavoastră la lucrările Biroului electoral sus enunțat”, se arată în adresa formulată de Primăria Gilău. 

Motivul unei asemenea solicitări a fost explicat prin faptul că „la această oră angajatorul dvs. comuna Gilău nu are suficiente informații cu privire la legalitatea absențelor dvs. de la programul de lucru aferent lunii august, considerăm necesar, din dorințele de a proteja intersele UAT Gilău și de a respecta legalitatea în ceea ce privește cheltuirea banului public, să nu vă plătim drepturile salariale pentru luna august decât pentru numărul de ore efectiv petrecut în unitatea noastră”, adaugă viceprimarul Okos Carol, în numele UAT Gilău. 

După cum recunoaște consilierul Emil Borlea, venitul său salarial a și fost afectat, astfel încât pentru luna august, perioadă din care a fost deja detașat reprezentant al partidului Pro România ca membru de comisie în circumscripția electorală din Râșca, Primăria Gilău i-a achitat doar o parte din drepturile sale salariale.

Primarul comunei Gilău, Dumitru Sfârlea, recunoaște la rândul său că propriul consilier din Primărie a adus un singur act prin care înștiința administrația locală că a fost desemnat ca membru de comisie în circumscripția din Râșca, dar fără a face o solicitare în plus, fără să fi lăsat o vorbă de bine…

„Nici acum nu se prezintă (la serviciu în primărie – n.red.), că el e detașat de nu știu ce partid, Pro Romania parcă, la circumscripția electorală din Râșca. 

Și pe acest motiv, cu doamna secretar în frunte, care e președinte acolo, se duc acolo și nu le mai pasă de Primărie. 

Noi am făcut adresă la Biroul electoral și așteptăm răspunsul”, a declarat primarul comunei Gilău, Dumitru Sfârlea. 

Potrivit primarului, situația consilierului din Gilău, detașat de partid ca reprezentant/memebru de comisie în cadrul circumscripției din Râșca, este în atenția viceprimarului Okos Carol, care a și făcut o adresă către Biroul electoral pentru a verifica legalitatea situației: este legal ca un partid politic să detașeze un reprezentant, care să nu se mai prezinte la muncă, bunăoară în Primăria din Gilău, potrivit postului de consilier în cadrul compartimentului Registru Agricol. 

„La fel și doamna secretară dar, mă rog, ea e președinte acolo, probabil că are de lucru de dimineața până seara. Aici se mai prezintă a doua, a treia zi, câteva ore, iar după aia dispare”, a mai declarat primarul Dumitru Sfârlea.

Ați mai avut probleme de aceste fel cu consilierul Emil Borlea?

„Nu am avut pentru că până acum nu a avut motiv să lipsească”.

Și nu va oferit nici o explicație?

„Nici nu ne-a spus că… a adus adresă de la partid că el reprezintă Pro România la Râșca și cu asta gata. 

Deci, nici nu și-a făcut o cerere, nimeni nu i-a aprobat nimic.

Partidul i-a dat o hârtie că el e reprezentantul partidului la circumscripția din Râșca”, a conchis primarul comunei Gilău, Dumitru Sfârlea. 

 Din păcate, viceprimarul Okos Carol a refuzat să comenteze situația conflictuală din Primărie, limitându-se la ideea că acest caz va fi soluționat pe calea instanțelor de judecată:

„Nu vreau să comentez acest aspect în nici un ziar, pentru că va fi probabil un conflict de muncă care, probabil, se va soluționa pe alte căi, în instanță și nu vreau să fac comentarii prealabile pentru că nu este cazul.

În momentul în care vreo autoritate competentă a statului va decide că este bine sau rău, atunci cu cea mai mare plăcere…”, a precizat pe marginea cazului consilierului Emil Borlea și viceprimarul din Gilău, Okos Carol. 

Potrivit Legii 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale actualizată

Articolul 26

(14) În termen de 48 de ore de la data constituirii birourilor electorale de circumscripție, partidele politice care au ca membri cel puțin 7 senatori sau 10 deputați sau care au obținut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior, precum și grupul parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților în numele organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în acest grup trebuie să comunice, în scris, birourilor electorale de circumscripție numele și prenumele reprezentanților lor care vor face parte din acestea (…).

Completarea birourilor electorale de circumscripție cu reprezentanții partidelor politice și ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care au ca membri cel puțin 7 senatori sau 10 deputați sau care au obținut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior se face în limita numărului maxim de membri prevăzut la alin. (1)-(4), în termen de 5 zile de la data constituirii acestora, de către președinții birourilor electorale de circumscripție”.

De asemnea, conform Articolul 121, (2^3) 

„Pe perioada cât funcționează birourile și oficiile electorale, membrii acestora, statisticienii, personalul tehnic auxiliar și operatorii de calculator desemnați de Autoritatea Electorală Permanentă se consideră detașați.

(2^4) Pe toată perioada exercitării atribuțiilor privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, autoritățile și instituțiile publice la care sunt angajate persoanele prevăzute la alin. (2^3) le asigură acestora plata drepturilor salariale, a indemnizațiilor de detașare, a altor diurne decât cele prevăzute la alin. (2^3), precum și a oricăror alte drepturi bănești cuvenite, potrivit legii, din surse de la bugetul de stat”, este prevăzut în Legea 115/2015. 

De cealaltă parte, consilierul Primăriei Gilău, Emil Borlea, consideră că a fost nedreptățit, iar în cazul său ar fi vorba de abuz în serviciu și discriminare, motiv pentru care intenționează să-și prezinte situația în contencios administrativ, pentru ca mai apoi să soluționeze cazul prin intermediul instanțelor de judecată:

„Mi s-a tăiat salariul (de consilier – n.red.).

S-a făcut un abuz în serviciu și discriminare, pentru că mai am doi colegi în aceeași situație cărora nu li s-a tăiat salariul – o colegă este președinte de circumscripție și cealaltă este locțiitor. Însă, legea spune așa: președintele, locțiitorul, membrii comisiei – reprezentanții partidelor, personalul tehnic, auxiliar și informaticienii, au aceleași atribuții – sunt detașați pe perioada respectivă, de 50 de zile. 

Și instituțiile de unde au plecat respectă drepturile salariale. Adică salariile le sunt plătite la fel. 

În consecință, primarul și viceprimarul au încălcat legea – e abuz în serviciu și discriminare”, consideră Emil Borlea, consilierul primăriei Gilău, detașat pe perioada alegerilor locale în circumscripția din Râșca și căruia administrația locală i-a tăiat din venitul salarial.

I-ați înștiințat în vreun fel, adică le-ați pus la dispoziție un act în acest sens?

„Sigur că da, am dus la departamentul de Resurse Umane delegația mea de la partidul Pro România. Altceva nu trebuie să fac ori să-mi cer voie, pentru că nu scrie în lege nicăieri acest lucru. 

Am fost sancționat cu o parte din salariu. Am primit drepturile salariale, însă nu tot. Motivul invocat a fost acesta. Însă, nu poți tăia salariul pentru că așa vrei tu.

Se poate tăia salariul în cazul instituțiilor publice, dacă am trecut prin comisia de disciplină etc. Se face o sancțiune de 5%.

Însă în cazul dat, eu fiind detașat, oferindu-le la Resurse Umane hârtia din partea partidului care m-a propus să fac parte din circumscripție, acolo s-a întâmplat abuzul în serviciu și discriminarea. Pentru că din moment ce mai sunt doi colegi în aceeași situație…”, consideră Emil Borlea. 

După cum mărturisește consilierul primăriei Gilău, acesta are de gând să-și clarifice situația prin intermediul instanței de judecată:

„Mi-am angajat avocat și încep acțiunea împotriva Primăriei în contencios administrativ, iar după ce se încheie etapa din contencios mă apuc de etapa a doua, penală. Așa văd normalitatea”, conchide consilierul din Gilău, emil Borlea, căruia i-au fost afectate drepturile salriale în perioada în care a fost implicat în organizarea alegerilor din circumscripția Râșca. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *