Diete

Alegerea substitutelor alimentare in regimurile de slabire

Nu este totdeuna usor sa urmezi un program de slabire cand lucrezi in aer liber sau cand nu ai timpul – si curajul – de a-ti pregati masa. Substitutele alimentare au fost concepute pentru a inlocui o masa din cadrul regimului de slabire fara a comite erori de ordin dietetic.

 

Ce sunt?

 

Substitutele alimentare se prezinta sub forma de bauturi, creme, pudre de diluat, biscuiti, batoane, chiar supe sau sandvisuri. In general, sunt utilizate in cadrul unui regim de slabire si urmareste sa ofere organismului tot ceea ce i-ar furniza o masa obisnuita, cu un aport caloric mic, asfel incat sa se respecte programul de slabire si sa faciliteze pierderea in greutate.

 

Este indicat sa nu inlocuiti decat o masa pe zi din cele trei principale cu substante alimentare. De ce? Pentru a nu cadea in cursa facilitatii si a fi tentat sa aelati exclusiv la aceasta hrana calibrata, sintetica, care va scuteste de grija unei alimentatii echilibrate. La sfarsitul regimului pe baza de substitute, va veti relua astfel incorectele obisnuinte alimentare, riscand sa va ingrasati.

 

Obiectivele

 

Nu trebuie sa considerati substitutele alimentare ca pe niste produse miraculoase; ele constituie doar un auxiliar – intre altele – care va ajuta sa slabiti. O masa echilibrata si usoara – peste, legume – este la fel de eficienta (si mai gustoasa) pentru scaderea in greutate ca si un substitut. Spre deosebire de ceea ce se crede in mod obisnuit, substitutele alimentare nu va ajuta sa slabiti datorita continutului lor in produse cu virtuti de slabire, ci fiindca au o valoare energetica redusa.

 

Iata care sunt principalele avantaje ale substitutelor alimentare utilizate in conditii normale (adica o data pe zi):

 

–    Va permit sa mancati echilibrat – sarind peste o masa fara a o omite in realitate! Astfel va scutesc de senzatiile de ameteala, de pofta de mancare subita si de urmarea ei inevitabila: o alimentatie prea bogata la masa urmatoare. Va reamintim ca sarind peste o masa facilitati cresterea masei corporale grase.

 

–    Va ajuta sa nu zaboviti in bucatarie.

 

 

–    Faciliteaza “postul” dupa o perioada de mese imbelsugate.

 

–    Va dau posibilitatea sa renuntati la inevitabila “friptura cu cartofi prajiti” de la cantina sau de “popasul” la fast-food.

 

Cum alegeti substitutele alimentare

 

Acestea trebuie sa aiba un continut caloric redus si sa acopere nevoile firesti ale organismului in ceea ce priveste proteinele, glucidele, lipidele, vitaminele si mineralele.

 

Alegeti de preferinta substante bogate in proteine: stiind ca trebuie sa ingerati aproximativ 1 g de proteine pe zi si pe kilogram de masa corporala, daca aveti 60 de kg trebuie sa consumati la fiecare masa circa 20 g de proteine. Orientati-va deci spre substitutele alimentare care contin aceasta cantitate de proteine per total (nu la 100 g).

 

Substitutele trebuie sa contina si glucide: este recomandabil intre 20 si 30 g la fiecare doza. Alegeti acele substitute care contin glucide cu inice glicemic scazut, pentru a evita ca dupa cateva ore sa va sacaie senzatia de foame. De asemenea, daca aveti o pofta de mancare neobisnuita, alegeti un substitut care contine fibre alimentare, cu efect satietogen bine cunscut.

 

Lipidele trebuie sa fie prezente in cantitate mica: sub 10 g la o masa, cantitatea ideala situandu-se in jurul valorii de 6 g.

 

De unde puteti cumpara substitute alimentare

 

Acestea pot fi gasite in farmacii, in marile magazine de tip super- si hipermarket, in magazinele specializate in produse dietetice, prin intermediul unor medici.

 

Nu va lasati influentat de “sfaturile” vanzatoarei, mai cu seama daca va promite ca produsul respectiv “arde grasimile” (ne-ar placea, dar din pacate nu exista asa ceva), si invatati sa cititi etichetele: aproximativ 20 g de proteine per doza.

 

Dar vitaminele?

 

Unele substitute alimentare sunt bogate, iar altele au un continut mic sau chiar nul de vitamine. Din nou va sfatuim sa consultati etichetele produselor, pentru a va adapta alimentatia la cele doua mese principale ale zilei.

 

Utilizarea substitutelor alimentare pe o perioada relativ scurta de regim nu risca sa provoace carente vitaminice. Daca insa le folositi mai mult timp, discutati cu medicul dvs., pentru a va prescrie eventual un supliment vitaminic.

 

Utilizare moderata

 

Substitutele alimentare sunt usor de preparat si de utilizat, iar in plus nu murdaresc de loc sau aproape de loc vesela. Ele nu sunt insa eficiente daca doriti sa va modificati drastic obisnuintele alimentare. De aceea, trebuie utilizate doar in cazuri speciale: daca doriti sa slabiti rapid, daca v-ati plictisit de regimurile traditionale sau daca va aflati intr-o situatie deosebita (mancati la pranz la locul de munca, spre exemplu).

 

In plus, sunt scumpe (costa mai mult decat o masa obisnuita cu continut caloric redus, pregatita in casa) si pot fi consumate fara sfatul medicului; aceasta duce insa la riscul unei alimentatii incorecte, constituite in mare parte din substitute alimentare.

 

.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version