In vizor

ALDE se distanțează de pretențiile lui Dragnea de a se adopta modificările la Codurile penale prin Ordonață de Urgență. Nici suspendarea lui Iohannis nu trebuie să fie "prima preocupare"

Scris de 315

Invitat la emisiunea ÎN VIZOR de la televiziunea clujeană NCN, senatorul clujean Marius Nicoară (proaspăt afiliat la ALDE), a susținut două idei politice interesante aseară:

 • luați cu discuțiile cu privire la modificările la Legile Justiției și a Codurilor penale, politicienii au ignorat adevăratele probleme ale românilor;
 • întrebat dacă ALDE susține graba lui Liviu Dragnea de a adopta modificările la Codurile penale prin OUG, răspunsul a fost nu, “este nevoie de dezbatere, ALDE a susținut întotdeauna dezbaterea publică”, dând exemplul Guvernului Tăriceanu care ar fi dat cele mai puține Ordonanțe de Urgență dintre toate guvernele post-decembriste pe timpul mandatului său.

Asistăm oare la o distanțare a ALDE față de politicile publice promovate de către Liviu Dragnea?

Conform g4media.ro, Liviu Dragnea le-ar fi transmis miercuri seară membrilor Guvernului și aliaților din ALDE să nu mai fie ”niște lași, niște fricoși” și să fie alături de el în încercarea de modificare rapidă a Codurilor penale, despre care a spus că, deși au fost adoptate de Parlament, sunt blocate de la intrarea în vigoare de președintele Klaus Iohannis și de partidele de opoziție prin ”contestări, recontestări, retrimiteri”. Parlamentul se află în sesiune extraordinară până joia viitoare, pe 19 iulie, ceea ce permite adoptarea oricând în acest interval a unei Ordonanțe de urgență pentru modificarea Codurilor penale.

”Eu merg exact înainte, fără ezitare. Cei care vor dori să meargă cu mine vor fi oameni curajoși. Cei care nu vor dori să meargă cu mine, înseamnă că vor fi niște lași, niște fricoși (…) Putem schimba toate aceste lucruri, dacă ne ajută și Guvernul, dacă toți membrii Cabinetului rup această rezervă pe care o au, dacă nu mai acceptă să fie conduși de funcționari, dacă nu mai acceptă să stăm în continuare în întârzieri de proceduri din cauza unor funcționari care ori sunt puși de unii sau de alții să întârzie sau să blocheze, ori au niște interese personale, ori sunt incapabili”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Și Tăriceanu toarnă apă rece peste planurile lui Dragnea: ”Atât timp cât președintele va respecta Constituția, nu știu dacă suspendarea mai trebuie să fie prima preocupare”

Călin Popescu Tăriceanu a exclus joi suspendarea lui Klaus Iohannis atât timp cât președintele respectă Constituția. Declarația liderului ALDE la Antena 3 vine în contradicție cu ce spusese Liviu Dragnea miercuri, tot la Antena 3, când liderul PSD a declarat că ”nu știu ce ar trebui să se întâmple ca suspendarea să se oprească în toamnă”.

Este pentru a doua oară în ultimele două săptămâni când Tăriceanu îi strică planurile lui Dragnea. Prima dată s-a întâmplat cu modificarea Codului Penal prin OUG, dorită de PSD, dar respinsă categoric de șeful ALDE.

“Atâta vreme cât preşedintele va respecta Constituţia, va lăsa ca lucrurile să evolueze normal în acest demers de a scoate mizeria la suprafaţă, mizeria însemnând toate componentele statului paralel, nu ştiu dacă suspendarea mai trebuie să fie prima preocupare. Trebuie să existe un motiv politic şi constituţional solid, dar eu cred că aceste demersuri trebuie să le continuăm”, a spus Tăriceanu la Antena 3 joi seară.

Liderul ALDE a mai declarat că a avut o întâlnire cu Dragnea în cursul zilei de joi, după întoarcerea sa din concediu.

PS: Nu ne pronunțăm cu privire la jocurile politice, mizele și disperările celor implicați în acestea, un singur lucru este cert: la ora actuală există un haos legislativ de toată frumusețea – după imediat 30 de ani de legiferări în interes personal, nu public. Dacă Guvernul dă mâine Ordonanță de Urgență pe codurile penale, ele vor produce efecte imediate indiferent ce zice după aceea Parlamentul sau CCR: vor fi afectate toate dosarele aflate acum în anchetă și în stare de judecată. Chiar dacă Parlamentul respinge OUG-ul prin lege, chiar dacă stabilește în lege (conform Constituției) că efectele OUG-ului nu se aplică nimănui, vine Constituția și spune că se aplică legea penală cea mai favorabilă. Iar Constituția bate întotdeauna legea (de respingere a OUG, în cazul de față). De aceea OUG pe zona penală este o veritabilă bombă nucleară, prin care Guvernul tinde să încalce chiar voința Parlamentului. De aceea a refuzat cu obstinație CCR să judece pe fond Ordonanța 13, că era inevitabil să ajungă la această concluzie.

Singurele “piedici” în calea adoptării unei astfel de OUG ar fi Articolul 87 din Constituție, conform căruia:
(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă;
și Articolul 8, alineatul (1), litera b) din legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, conform căruia:
Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani următoarele fapte săvârşite de membrii Guvernului în exerciţiul funcţiei lor:
– prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 11 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 15 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 15 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 15 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 16 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 18 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 18 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 19 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 19 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 20 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 20 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE