Din oras

Alarma falsă cu bombă pe Aeroportul Internațional Cluj

Scris de 328

În această dimineață, un pasager îmbarcat pentru zborul Wizzair W63301, cu destinația Lutton, Marea Britanie, a declarat că ar fi în posesia unei “bombe” pe care o are “în bagajul de cabină”. Au fost declanșate procedurile specifice și situația s-a lămurit ca fiind o alarmă falsă. Având în vedere gravitatea faptei comise, paagerul a fost reținut pentru cercetări. Aeroportul Internațional Cluj a clarificat situația creată printr-un comunicat de presă pe care-l prezentăm integral:

“Azi, 26.07.2017, la ora 05.55,  pe zborul Wizzair W63301, cu destinatia Londra Lutton, unul din pasageri a facut afirmatia ca are o „ bomba in bagajul de cabina”.

Avand in vedere gravitatea situatiei create au fost declansate  procedurile specifice.

Zborul a avut o intarziere de 2 ore și 45 de minute.

Pasagerului i-a fost intrerupta calatoria si a fost preluat pentru cercetare de catre organele abilitate. Alarma s-a dovedit a fi falsa.

Celelalte zboruri nu au fost afectate si se desfasoara conform programului.”

UPDATE: Potrivit directorului Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, David Ciceo, deşi s-a dovedit a fi nereală, afirmaţia este foarte gravă, iar bărbatul, care are 44 de ani și este originar din Bistrița-Năsăud, va trebui să suporte consecinţele faptei sale.

„Astăzi dimineaţă un pasager care era în avionul ce urma să decoleze spre Londra, la ora 05.55, a anunţat stewardesa că are o bombă în bagaj. Ca urmare a gravităţii acestei afirmaţii s-au pus în acţiune programul corespunzător acestei situaţii de criză, s-au luat toate măsurile necesare, au fost debarcaţi pasagerii, au fost controlate bagajele, avionul, s-a constatat că afirmaţia nu a fost reală. Cetăţeanul respectiv este cercetat de către poliţia de frontieră, urmează să suporte consecinţele pentru că este foarte grav, chiar dacă afirmaţia este nereală se încadrează pe codul aerian, va trebui să răspundă conform codului aerian, este o afirmaţie deosebit de gravă”, a declarat miercuri presei David Ciceo.

În prezent, bărbatul este cercetat de Poliţia de frontieră şi urmează ca, în cursul zilei de miercuri,  să fie prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru continuarea anchetei.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Română, Alexandra Popescu, după petrecerea incidentului, comandantul aeronavei a declanşat procedura specifică în cazul unei ameninţări cu bombe. Imediat s-a întrunit consiliul de securitate al aeroportului, fiind dispuse măsurile specifice în astfel de situaţii.

„Azi dimineaţă, în jurul orei 06.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca au fost informaţi de către autorităţile aeroportuare că la o cursă care trebuia să decoleze în direcţia Luton, Londra, comandatul aeronavei a declanşat procedura specifică în cazul unei ameninţări cu bombe. Imediat s-a întrunit consiliul de securitate al aeroportului, fiind dispuse măsurile specifice în astfel de situaţii. Astfel, a fost identificat un pasager, un cetăţean român, care la îmbarcarea în aeronavă, în cadrul discuţiilor cu însoţitoarea de bord a spus că are o bombă în bagajul de mână. După efectuarea controlului antiterorist suplimentar asupra aeronavei, pasagerilor şi bagajelor s-a stabilit că că nu există niciun pericol, fapt pentru care aeronava a decolat în direcţia Luton, cu o întârziere de 2 ore şi jumătate. Persoana în cauză, un cetăţean român cu vârsta de 44 de ani, domiciliat în judeţul Bistriţa-Năsăud si-a întrerupt călătoria şi poliţiştii de frontieră îl cercetează pentru săvârşirea infracţiunii de comunicare de informaţii false, care pun în pericol siguranţa zborului, infracţiune prevăzută de codul aerian, urmând să fie prezentat în cursul zilei de astăzi Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj în vederea măsurilor legale”, a spus reprezentantul Poliţiei de Frontieră.

La rândul său, directorul David Ciceo face un apel către toţi cei care călătoresc cu avionul să aibă mai multă grijă la afirmaţiile pe care le fac deoarece în contextul internaţional actual acestea vor atrage măsuri destul de severe.

„Având în vedere şi contextul internaţional îi rugăm pe toţi pasagerii, pe toţi însoţitorii, să aibă foarte mare grijă la afirmaţiile pe care le fac în contextul de securitate european şi internaţional. Nici măcar glume deplasate nu se acceptă”, a spus Ciceo.

Potrivit unor surse, bărbatul din Bistriţa-Năsăud se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

La rândul său, compania Wizz Air, care deţine aeronava în cadrul căreia a avut loc alarma falsă, a transmis miercuri un comunicat prin care reafirmă preocuparea pentru măsurile de siguranţă.

“Pe zborul W6 3301 de la Cluj la Londra Luton, din 26 iulie, în timpul îmbarcării, un pasager a afirmat că deţine un dispozitiv exploziv. Echipajul Wizz de serviciu a urmat procedurile standard pentru a asigura siguranţa tuturor pasagerilor, a echipajului şi a aeronavei şi a raportat imediat problema autorităţilor competente. Pasagerul a fost arestat şi, după reverificarea tuturor bagajelor, a pasagerilor şi a aeronavei, operaţiunile obişnuite au fost reluate. Siguranţa şi securitatea reprezintă pentru Wizz Air prioritatea 0”, se arată în comunicatul companiei aeriene.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 14 hours Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 17 hours In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 20 hours In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 20 hours In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 20 hours In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 20 hours Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
 • Acum 20 hours PubliNews
  Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
 • Acum 22 hours In vizor
  HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
 • Acum 23 hours Eveniment
  GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
 • Acum 23 hours General
  A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
 • Acum 23 hours Analiza
  Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
 • Acum 2 days In vizor
  Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE