Al doilea ca mărime din Cluj-Napoca, Parcul Feroviarilor e primul de la coadă ca amenajări. Peisajul din acest parc este unul dezolant, apocaliptic, de spațiu părăsit. Și asta și este.
Istoria paraginii
Parcul Feroviarilor, de 5,3 hectare, a intrat în proprietatea Primăriei în anul 2017, aparținând anterior de Ministerul Transporturilor. Primăria a organizat un concurs internațional de soluții pentru modernizarea Parcului Feroviarilor. Proiectul câștigător a fost ales în mai 2018, iar de atunci clujenii așteaptă să debuteze lucrările de modernizare care vor costa aproximativ 10 milioane de euro.
După doi ani de la preluarea Parcului Feroviarilor, în noiembrie 2019, Primăria abia reușise să finalizeze studiul de fezabilitate.
Al doilea parc ca mărime din Cluj se află de ani de zile într-o stare avansată de degradare, iar clujenii sunt văduviți de un important spațiu verde. După ce Primăria va reuși să demareze lucrările, va dura încă doi ani până ce parcul va fi modernizat.
Între timp, porțile parcului sunt deschise pentru publicul larg, dar clujenii nu se înghesuie în acest spațiu verde, fiindcă nu prea au pentru ce. Până la îndepărtata modernizare, parcul e unul pleșuv, lipsit de puncte de atracție.
Ce ni se promite?
Proiectul de reabilitare presupune înlocuirea băncilor aflate într-o avansată stare de degradare, un nou loc de joacă, aparate de fitness, rastele pentru biciclete, cișmele cu apă, vitrine iluminate. De asemenea, ar urma să fie amenajate două lacuri ce vor avea rolul de contemplație și de relaxare. Când și dacă se vor face, primarul va putea contempla pe malul lor asupra tuturor proiectelor promise și nerealizate.
Proiectul de modernizare prevede inclusiv amenajarea malurilor Someșului, înlocuirea balustradelor și amplasarea de pasarele pietonale ce vor asigura legătura cu parcul, ceea ce ar schimba înfățișarea întregii zone. De asemenea, pe malurile Someșului sunt propuse pentru amenajare două amfiteatre de dimensiuni mici. În cadrul aceluiași proiect ar urma să fie modernizată și strada Parcul Feroviarilor, prin înlocuirea pavajului și a bordurilor, prin refacerea trotuarelor și amenajarea de benzi pentru biciclete.
Ce ni se oferă?
Ni se promit multe, ca de obicei, dar ni se oferă, la modul concret, puține. În fotografiile de mai jos puteți vedea exact ce vă oferă Primăria, în al doilea parc al Clujului, ca mărime.
În prezent, singurele amenajări de pe malul Someșului, din dreptul Parcului Feroviarilor, sunt aceste dughene din lemn putrezit:
Malurile Someșului, neamenajate, sunt infectate de gunoaie:
Parcul Feroviarilor este, pe largi porțiuni, un simplu teren viran:
Paragina este la ea acasă:
Potecile ad-hoc se întretaie cu cele construite în Epoca de Aur:
Așezați pe băncile dintre tufișuri, vizitatorii parcului pot admira această operă de artă:
Printre dotările moderne ale Parcului Feroviarilor este inclusă și această masă simplă, 100% din beton:
O instalație din lemn putred le este pusă la dispoziție clujenilor romantici:
Iar o fostă fântână arteziană întregește peisajul dezolant:
Singura facilitate modernă din parc este acest teren cu gazon sintetic:
Însă, priviți „tribunele”:
Un polițist local se uită lung spre un tomberon rupt, sprijinit de un stâlp de iluminat. „Cine să-l fi rupt, oare?”
Clujul de cinci stele, care oferă o calitate a vieții la cele mai înalte standarde, le oferă clujenilor acest parc (al doilea ca mărime, deci nu unul oarecare). Promisiuni de modernizare există, dar există dintotdeauna. Ce ne lipsesc sunt parcurile.