Din oras

AJPS Cluj: 500 de alocatii platite in 2013 pentru copiii clujenilor care muncesc in strainatate

Aproximativ 500 de clujeni care lucreaza in strainatate au solicitat in tara, in 2013, plata alocatiilor de stat si a indemnizatiilor pentru cresterea copilului. Cele mai multe cereri provin de la clujenii plecati la munca in Italia si Spania.

Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) Cluj a avut in plata 475 de dosare pentru alocatiile si indemnizatiile pentru cresterea copilului in 2013. Banii au fost solicitati de catre clujenii care au muncit in aproape toate cele 27 de state din Uniunea Europeana. Reprezentantii institutiei clujene sustin ca angajatii fie nu au solicitat plata prestatiilor familiale in tarile de resedinta, fie nu au stiut cum sa le ceara, iar acum depind de ajutoarele sociale din tara.

“Ei solicita prestatii la noi, desi prin legislatia europeana sunt obligati sa ceara prestatii familiale – aici intra si alocatiile de stat si indemnizatiile pentru cresterea copilului – in tara unde isi desfasoara activitatea. Daca au facut solicitarea aici, ei primesc cuantumul alocatiilor de stat din Romania”, a precizat Paula Nicoara, purtatorul de cuvant al AJPS Cluj.

Potrivit datelor furnizate de AJPS Cluj, in 2013 s-au acordat 475 de alocatii de stat si s-au emis 415 formulare europene de verificare. Cele mai multe cereri provin de la clujenii plecati la munca in Italia si Spania. Au fost solicitate 94 de alocatii de stat pentru Italia si au fost depuse 313 dosare pentru plata ajutoarelor sociale pentru Spania.

Alocatie europeana, plata in lei

Plata prestatiilor sociale este reglementata prin  Regulamentul  Consiliului  (CEE)  nr.1408/1971. Alocatia europeana a devenit din 2007 un drept al copiilor romani ai caror parinti muncesc legal intr-un alt stat membru. Clujenii care au cerut plata ajutoarelor in tara nu primesc aceiasi bani pe care i-ar fi primit in tarile in care au muncit, explica AJPS Cluj.

“In cazul alocatiilor de stat in Romania, plata este de 42 de lei lunar, iar in ceea ce priveste indemnizatia de crestere a copilului, suma minima este de 600 de lei si poate ajunge pana la 85% din salariu, insa nu mai mult de 3.400 de lei, in functie de venitul net al parintelui care cere indemnizatia”, a continuat Nicoara.

Cele 475 de dosare aflate in plata sunt alocatii pentru cresterea copilului. Cuantumul alocatiei de stat pana la doi ani este de 200 de lei. Plata prestatiilor sociale pentru copii variaza si in functie de gradul de handicap al celor mici.

„Daca copilul are un grad de handicap se acorda lunar 200 de lei, timp de trei ani. De la doi ani pana la terminarea cursurilor liceale copiii primesc o alocatie de 42 de lei sau 84 de lei daca sunt incadrati cu vreun grad de handicap”, a explicat Nicoara.

Care sunt conditiile?

Pentru a obtine aceasta alocatie cetatenii romani trebuie sa fie salariati sau sa desfasoare activitati  independente, sa fie in somaj, sau sa fie titularii de pensii care au copii in ingrijire. O conditie pentru plata acestor alocatii este ca cel putin unul dintre parintii copilului sa lucreze cu forme legale in alt stat membru decat Romania. De asemenea, persoanele nu pot beneficia de plata dubla a indemnizatiilor familiale.

“Noi verificam daca au solicitat plata acestor prestatii si in tara in care si-au desfasurat activitatea. In cazul in care au beneficiat de acest drept in strainatate, ei nu mai pot solicita inca o data aceeasi plata in tara”, au punctat oficialii AJPS Cluj.

In Romania se pot acorda ajutoarele sociale doar in masura in care in tara de resedinta le este refuzata motivate plata acestora. In Spania, de exemplu, daca familia castiga peste 11 mii de euro anual, nu se califica pentru acordarea prestatiilor sociale. Procedura consta in completarea formularului E 411 – cererea de informatii privind  dreptul  la  prestatiile  familiale  in  statul  de  resedinta  al  familiei  si  a formularului  E 401  –  atestat  privind  componenta  familiei  in  vederea  acordarii prestatiilor familiale.

“Daca li se refuza motivat plata, atunci noi suntem obligati sa le facem plata, pentru ca sunt cetateni de origine romana”, a aratat Nicoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *