Politica

Agenția Națională de Integritate anunță că a sesizat Parchetul în cazul șefului Autorității Electorale Permanente: Constantin Mitulețu Buică este acuzat că și-a angajat cumnata la AEP pe funcția de consilier

Agenția Națională de Integritate anunță că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Constantin Florin Mitulețu Buică a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

  • Potrivit ANI, în exercitarea atribuțiilor de Președinte al Autorității Electorale Permanente a emis, aprobat și semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul Vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier.

Agenția Națională de Integritate îl acuză pe Constantin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente de conflict de interese penal. Sesizarea a fost depusă de un fost director din AEP, demis chiar de Mitulețu Buică.

Cristian Petraru, fost șef al aparatului tehnic de la Biroul Electoral Central director în Autoritatea Electorală Permanentă până în 2019, a depus în august 2021 o sesizare la ANI în care indica faptul că președintele AEP ar fi numit-o într-o funcție din instituție pe cumnata sa, sora soției sale.

Petraru a primit de la ANI în decembrie 2022, după aproape un an și jumătate, o adresă în care informat că în dosarul plecat de la sesizarea sa a fost întocmit un ”raport de evaluare prin care au fost identificate elemente de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese în materie penală”, potrivit declarației lui Cristian Petraru pentru G4Media.

Constantin Mitulețu-Buică a confirmat pentru G4Media primirea raportului de evaluare de la Agenția Națională de Integritate și a respins acuzațiile, anunțând că va contesta raportul ANI. Mai mult, şeful AEP, omul care organizează alegerile în România, a declarat că ”nu există nici un conflict de interese, nu voi demisiona”.

”Raportul vizează o presupusă încălcare a articolului 301 din Codul Penal, referitor la conflictul de interese. Voi depune concluzii împotriva acestui raport pentru că nu există nici un conflict de interese. ANI m-a anunțat că va sesiza Parchetul General. Nu voi demisiona, e o simplă sesizare a Parchetului”, a declarat Constantin Mitulețu-Buică.

Cazul a pornit de la angajarea la AEP, pe post de consilier în Biroul teritorial Dolj, a lui Carmen Mihaela Miningeș, cumnata președintelui AEP.

E bine să faci politică şi să fii angajat la stat dacă vrei să faci o avere de invidiat

Conform declarației actualizate pe 2021, șeful AEP deține două terenuri și o casă de locuit în Craiova, precum și un autovehicul Renault Captur achiziționat în 2019. Acesta mai deține aproximativ 200.000 de lei în conturile bancare și nu are datorii față de bănci. În ce privesc veniturile, Buică a câștigat anul trecut peste 150.000 de lei din indemnizația de președinte AEP. La această sumă se mai adaugă o diurnă de 90.000 de lei precum și o indemnizație restantă de la alegerile locale din 2020 de 3.300 de lei, ambele tot de la AEP. În total, venitul lui Buică pe anul trecut s-a ridicat la 243.000 de lei (49.000 de euro), adică 20.250 de lei (4.100 de euro) pe lună. La veniturile familiei se mai adaugă salariul soției care lucrează drept consilier parlamentar la Camera Deputaților, de unde a încasat anul trecut 33.000 de lei. Aceasta a mai primit și o indemnizație de 27.000 de lei de la Direcția de Asistență și Protecție Socială.

În comparație, președintele Klaus Iohannis a încasat în 2021 un salariu de 179.507 lei (aprox 36.000 de euro), lunar însumând 14.950 de lei (aprox. 3.000 de euro).

Dosar restituit de abuz în serviciu

În noiembrie 2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a anunţat Parlamentul că Mituleţu-Buică, a fost trimis în judecată pentru comiterea în concurs a trei infracţiuni de abuz în serviciu, ultima în formă continuată. De asemenea, a fost trimis în judecată şi secretarul general al AEP, Cristian Andreescu, pentru comiterea infracţiunii de fals intelectual.

  • Presa relata atunci că Mituleţu-Buică este acuzat, printre altele, că a făcut presiuni ca doi directori din AEP să părăsească instituţia. De asemenea, el ar fi blocat mai multe posturi din cadrul AEP şi nu a organizat concursuri pentru ocuparea lor, caz semnalat într-un raport al Curţii de Conturi.
  • În martie 2021, Mituleţu-Buică explica, pentru AGERPRES, că a fost pus sub acuzare de procurori pe motiv că, în 2019, a aplicat două sancţiuni disciplinare pentru doi directori din instituţie, dar considera că nu a făcut nimic ilegal.

Mitulețu-Buică a fost ales președinte al AEP de către Parlament pe 27 februarie 2019, la propunerea grupului parlamentar PSD care deținea majoritate la acea vreme.

 

 

Foto: Inquam Photos / George Călin