Politica

Agenția Națională a Inutilității. ANI cere degeaba vacantarea postului de deputat deținut de Steluța Cătăniciu

Agenția Națională de Integritate cere degeaba vacantarea postului de deputat deținut de Steluța Cătăniciu. Deși a demonstrat conflictul de interese în care s-a aflat deputatul clujean al ALDE, ba chiar a trimis, la data de 6 martie anul curent, o solicitară în scris către Camera Deputaților, prin care solicită încetarea mandatului Steluței Cătăniciu, politicianul clujean își poate continua liniștită activitatea parlamentară. ANI a trimis Parlamentului o scrisoare și la începutul legislaturii, în 21 decembrie 2016.

Atunci, deputații majorității au validat mandatele colegilor lor, sub pretextul că solicitarea ANI ar fi sosit după ce lucrările comisiei de validare s-au încheiat.

Preşedinte al Comisiei de validare la data depunerii jurământului, nimeni altul decât social-democratul Florin Iordache, cel care avea apoi să ajungă ministru al Justiţiei şi să se remarce prin celebra ordonanţă 13, care a scos România în stradă, a validat mandatul Steluței Cătăniciu, motivând că, cităm: „Comisia de validare când şi-a încheiat activitatea nu avea de unde să ştie că la un moment dat ne va scrie ANI. Deci comisia de validare nu poate sta pentru că o instituţie a statului la un moment dat ne va sesiza. În momentul în care a ajuns de dimineaţă (21 decembrie 2016 n.r.), am discutat-o şi am respins-o”, a fost explicația lui Iordache. 

Prin urmare, Steluța Cătăniciu a depus jurământul ca deputat.

„Știți că e un banc cu două echipe de fotbal care joacă un meci și pe care un arbitru îl prelungește la nesfâștit și la un moment dat, exasperat, căpitanul uneia dintre echipe îl întreabă pe arbitru: <> și arbitrul îi spune: <>. Deci cam așa este și în cazul acesta. E un meci între mine și ANI!”, susține deputatul ALDE.

Iar Agenția Națională de Integritate a pierdut definitiv meciul cu Cătăniciu, iar atuurile deputatului clujean sunt multiple. Spre exemplu: ultima cerere a ANI, trimisă conducerii Camerei Deputaţilor la data de 6 martie, nu a apărut nici măcar pe ordinea de zi a Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, care trebuie să trimită un punct de vedere către Biroul Permanent, care urma să ia ulterior o decizie.

Nici nu avea cum să treacă de Comisia Juridică, atâta vreme cât unul dintre cei doi secretari ai Comisiei Juridice este chiar Steluța Cătăniciu. De altfel, ordinea de zi a şedinţelor comisiei este stabilită de către preşedinte, vicepreşedinţi şi secretari, deci și Steluța Cătăniciu. În plus, răspunsurile cererilor se redactează abia la o lună de zile de când au fost înregistrate.

Reamintim că Steluța Cătăniciu a pierdut procesele cu ANI, la Înalta Curte de Casație și Justiție și are decizie definitivă de incompatibilitate. Deputatul clujean nu are voie să ocupe o funcţie sau o demnitate publică, aleasă sau numită, pe o perioadă de trei ani începând cu data de 24 noiembrie 2015, după ce Curtea Supremă a decis definitiv că Steluţa Cătăniciu s-a aflat în conflict de interese în perioada ocupării funcţiei de consilier local în cadrul Primăriei Cluj-Napoca (2008-2012), deoarece a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în litigiu cu municipalitatea.

Ei, și?

România plătește inutil funcționari în instituții ale statului care nu pot să pună în aplicare decizii definitive și irevocabile al Justiției. Iar Parlamentul României este stat în stat, cu mult mai presus de legi și prevederile acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *