Analiza

Aflăm, dintr-o știre de înalt angajament jurnalistic, că s-au finalizat marcajele rutiere pe DJ 107R. După doi ani după ce, concomitent cu demararea lucrărilor de modernizare, se mai aruncau în gropile de pe acest drum niște bani pentru reabilitare!

La 1 august 2016, Alin Tișe, proaspăt (la al doilea mandat) președinte al Consiliului Județean Cluj, semna ordinul de începere a lucrărilor de întreţinere a cinci noi drumuri judeţene, printre care și pentru DJ 107R Băişoara – Muntele Băişorii – Staţiunea Muntele Băişorii. Lucrările de întreținere constau în: realizarea de plombări, reprofilări ale părţii carosabile cu adaos de material, burduşiri ale şanţurilor, decolmatarea camerelor de cădere, asigurarea esteticii rutiere, tăierea de acostamente, decolmatarea şanţurilor şi a podeţelor, eliminarea gropilor prin acoperire cu piatră spartă, turnarea de covoare asfaltice șamd.

Iaca niște bani, cadou pentru niște asfaltatori. Vorbim despre întreținerea anunțată pe acest drum în august 2017, după ce, cu fix o lună înainte, Alin Tișe semnase o altă hârtiuță prin care se demarau pe acest drum lucrări de modernizare definite clar ca “realizarea de fundații, podețe, ziduri de sprijin, acostamente, executarea de marcaje, tăierea vegetaţiei de pe marginea drumului, respectiv turnarea de covor asfaltic și a stratului de uzură”.

Dar treaba aceasta am aflat-o de abia în anul următor, prin iulie 2017, moment în care președintele CJ Cluj, Alin Tișe, s-a simțit dator să raporteze la Partid, printr-un e-mail, că, pe banii clujenilor, a făcut depășiri la planul cincinal de asfaltări.

Partidul trebuia informat, nu cetățeanul contribuabil.

Reamintim faptul că, Alin Tişe a semnat, în decembrie 2016, contractul pentru obținerea, de către judeţul Cluj, a creditului bancar în valoare de 225.000.000 lei (aproximativ 50 milioane de euro), necesar reabilitării şi modernizării drumurilor judeţene. Lucrările privind modernizarea a 500 de kilometri au demarat în primăvara anului 2017. Cum preşedintele CJ Cluj iese rar din biroul său (mai nou aflăm că intră tot mai rar în biroul său – deh, gurile rele), pentru a inspecta stadiul şi calitatea lucrărilor de reabilitare a drumurilor judeţene, pe teren se deplasează mai mult vicepreşedintele Vakar Istvan. Acesta a publicat, în 2017, pe contul personal de Facebook mai multe imagini cu modul în care se desfăşoară lucrările, surprinse în timpul deplasărilor prin judeţ. Așa am aflat că pe drumul Băişoara-Muntele Băişorii s-a turnat asfalt, dar nimeni nu a lucrat la realizarea unor rigole, a unor șanțuri de colectare a apelor pluviale. Așa că, în toamnă, după ploile abundente din zonă, corelat cu traficul greu, în asfaltul proaspăt turnat au apărut fisuri. Alte lucrări, altă distracție, alți bani de dat.

În fine, n-o mai lungim, azi, data stelară a anului 2018, după 2 ani de la semnări de demarări de lucrări, cu mândrie patriotică, Alin Tișe ne anunță în mass media de casă, că pe tronsonul cuprins între localitatea Băişoara şi staţiunea Muntele Băişorii s-au finalizat lucrările de marcaje rutiere.

Și asta este știre!

Nu și faptul că, concomitent cu demararea lucrărilor de modernizare, se mai aruncau în gropile de pe acest drum niște bani pentru reabilitare! Oricum DNA Cluj nu citește chestii d-astea…

PS: Din fotografia publicată pe site-ul Ziua de Cluj se observă clar halul de modernizare a drumului: nu tu rigole, nu tu șanțuri de preluare a apelor pluviale ca protecție împotriva acelora care s-ar putea revărsa peste drum de pe pantele din stânga, cum vă uitați la fotografie! Braovo, bă, băieți, v-ați asigurat front de lucru și pentru la anul! Practic, din 2017, de când Vakar Istvan semnala lipsa șanțurilor de colectare a apelor pluviale, constructorul a ridicat din umeri și și-a văzut mai departe de treabă. Adevărul este că din start acestea nu au fost prevăzute a se face. Ordinul de lucrări prevede doar: “realizarea de fundații, podețe, ziduri de sprijin, acostamente, executarea de marcaje, tăierea vegetaţiei de pe marginea drumului, respectiv turnarea de covor asfaltic și a stratului de uzură”. Numai așa, cu intenție, se poate asigura plătitorul din banii publici, respectiv CJ Cluj, că amicul politic, respectiv drumarul, va avea și în viitor de lucru. Măcar pentru întreținere și reparații. Bani cu care s-a și început de altfel această amplă lucrare de modernizare, după cum arătam la început. Acesta este unul dintre cercurile vicioase prin care sunt azvârliți, ritmic, banii clujenilor în lucrări de mântuială, în beneficiul amicilor politici ai diverselor partide care se joacă de-a administrația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *