Sanatate

Află unde te poți testa gratuit pentru hepatita C, în Cluj-Napoca

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca este unul dintre punctele în care oamenii, mai ales cei din categoriile de risc, se pot testa gratuit pentru a vedea dacă sunt purtători ai virusului hepatic de tip C. Totul, în cadrul proiectului HepC A.L.E.R.T. (HepC Awareness-Linkage to care Epidemiological-Research-Treatment), inițiat de către Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Testarea se realizează cu ajutorul testelor rapide de diagnostic (cu sânge din deget) și este gratuită pentru toate persoanele asigurate care ajung la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca sau la un alt partener medical din București, Timișoara sau Iași.

• Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni, București;
• Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, Timișoara;
• Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”, Iași.

În aceste centre se vor realiza testările primare, evaluare și tratament, precum și analiza epidemiologică. Se estimează că în primele trei luni ale proiectului vor fi testate aproximativ 50.000 de persoane în toate cele 4 centre implicate. Organizatorii își doresc ca, pe viitor, numărul centrelor să crească, în așa fel încât să fie acoperite cât mai multe orașe din țară.

„APAH-RO sprijină orice acțiune de testare prin care se încearcă eliminarea  hepatitelor, bolii cu transmitere, din rândul populației. Suntem onorați să fim partenerii Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie într-un proiect de o asemenea anvergură. Rolul asociației va fi acela de informare cu privire la afecțiunile hepatice, modalitățile de testare și tratament. De asemenea, pacienții și aparținătorii care au nevoie de suport psihologic, ni se pot adresa. APAH-RO face apel către populația generală și, în mod special, către persoanele aflate la risc, să se testeze. Testarea este un gest de responsabilitate față de propria persoană și față de comunitatea în care trăim”, a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

În România, în anul 2015, cirozele și cancerele hepatice secundare infecțiilor cu virusul B și C au dus la peste 5.000 de decese (peste 25 de decese la 100.000 de locuitori), mai multe decât cele provocate de diabet, tuberculoză și HIV/SIDA împreună. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *