Editorial

Afecțiunile dentare de azi, urgențele de mâine, dinții lipsă de poimâine – de ce nu e normal să se suspende activitatea cabinetelor stomatologice

Scris de 565

Pe timpul pandemiei, clujenii cu afecțiuni dentare trebuie să le amâne, dacă nu sunt urgențe, până ce trece criza coronavirusului. Nici măcar urgențele nu se mai pot rezolva la cabinetele dentare private, ci numai la serviciul de urgență din cadrul Spitalului Județean, sau cel puțin asta se înțelege din anunțul de pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate Cluj:

„Având în vedere ORDONANȚA nr. 2 din 21 martie 2020 MILITARĂ privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, care la art. 1 prevede că:

«(1) Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară»,

asistența medicală stomatologică de urgență se va acorda de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, prin garda de urgențe stomatologice – pe str. Avram Iancu, nr. 21 (intrarea prin cort).

Serviciile de urgență stomatologică vor fi acordate la adresa mai-sus menționată în fiecare zi a săptămânii (de luni până duminică) între orele 08.00 – 20.00, cu mențiunea că, intervalul orar 08.00 – 10.00 se rezervă exclusiv asistenței stomatologice de urgență pentru copii.”

Așadar, dacă avem o urgență stomatologică, mergem pe Avram Iancu 21. 

La ultima urgență pe care am avut-o, când m-am prezentat la un spital de stat, mi-au scos direct măseaua. La privat, când am avut același tip de problemă, mi-au operat-o. O rezecție apicală la privat costă 4-500 de lei și salvează măseaua, o extracție te lasă cu o măsea lipsă, a cărei înlocuire prin implant costă 4-5000 de lei.

Întrebarea pe care mi-o pun acum este dacă e normal să se suspende activitatea în cabinetele de medicină dentară pe perioada pandemiei/stării de urgență. Să fim serioși: nimeni, dar absolut nimeni nu merge la dentist doar ca să se afle în treabă, să se plimbe! Mai ales acum, când mulți s-au trezit șomeri sau în șomaj tehnic, deci cu veniturile mult diminuate, puțini, foarte puțini s-ar mai duce la dentist, dacă nu ar avea neapărată nevoie. Cu siguranță, în această perioadă, extrem de puțini ar fi aceia care ar merge la stomatolog pentru estetică dentară, pentru fațete, pentru albirea dinților sau pentru alte proceduri de înfrumusețare.

Și, atunci, de ce să se suspende complet activitatea cabinetelor? Dacă medicii sunt dotați corespunzător, cu combinezoane, măști, mănuși, ochelari și alte măsuri necesare de protecție, dacă realizează o bună dezinfecție a cabinetelor, de ce să nu fie lăsați să își trateze pacienții?

O a doua întrebare: de unde știu eu dacă durerea dentară pe care o am e o urgență sau nu? De unde știu că mă doare o jumătate de față pentru o minoră rană la gingie sau din cauza unei grave infecții? De unde știe un om normal, care nu e medic, dacă durerea și problema lui e urgentă? Bineînțeles, dacă nu se urcă pe pereți de durere, caz în care merge sigur la urgență.

A treia întrebare: O problemă gingivală netratată 2-3 luni, un tratament de canal neefectuat la timp, alte afecțiuni care nu sunt acum urgențe, pot deveni urgențe peste o lună-două. Iar urgențele înseamnă, de multe ori, extracție. Atâta timp cât medicul stomatolog se protejează, cât cabinetul e dezinfectat, de ce să își piardă oamenii dinții, amânând proceduri de tratament necesare? Tratarea unei paradontoze, a unui canal infectat etc. reprezintă proceduri stomatologice necesare, nu proceduri estetice, pentru a ne face zâmbetul mai frumos.

A patra întrebare: Este firesc să stea oamenii închiși în casă, cu dureri dentare, să aștepte să le treacă, să se întrebe după câte zile e cazul să meargă la urgență, sau dacă nu e mai bine să ia un paracetamol pentru durere și să mai rabde, pentru a apela după încetarea stării de urgență la un cabinet stomatologic, unde să își poată rezolva problema cu tratamente temeinice, și nu prin proceduri de urgență?

A cincea întrebare: E normal ca statul să ne suspende dreptul la sănătate, motivând că ne ferește de contractarea unui coronavirus, pe care riscăm însă să îl luăm din supermarket și de la farmacie, unde e voie să mergem, dacă vrem, și de 5 ori pe zi? E firesc să nu avem dreptul să ne tratăm afecțiunile dentare într-un cabinet stomatologic steril, unde lucrează un medic protejat cu mască, ochelari, mănuși ș.a., dar să avem dreptul să ne ducem animalele la veterinar? Dacă câinele are o problemă dentară, îl poți duce la cabinetul privat, care încă e deschis, și îi poți trata afecțiunea din timp și ca la carte! Dacă omul are o afecțiune dentară, nu și-o poate rezolva, până nu devine urgență.

A șasea întrebare: Statul român își dorește un popor fără dinți, după ce scăpăm de pandemie? Un popor bolnav, care nu va mai avea bani să se trateze, pentru că orice problemă dentară amânată, complicată în timp, costă de 2-3 ori mai mult? Pacienții care aveau lucrări dentare mari, începute înainte de declanșarea epidemiei, ce fac în această perioadă, stau cu „șantierul” deschis în gură?

A șaptea întrebare: Dacă se suspendau doar intervențiile stomatologice care țin de estetica dentară, și erau lăsați oamenii să se trateze de afecțiunile care țin de sănătatea dentară (și nu numai, pentru că unele probleme dentare grave pot agrava sau genera alte afecțiuni – cardiace, pulmonare ș.a.), activitatea, care oricum ar fi fost redusă, a cabinetelor stomatologice, ar fi zădărnicit combaterea coronavirusului, ar fi favorizat răspândirea acestuia?

A opta întrebare: aceste măsuri luate prin ordonanțe militare trebuie să închidă neapărat tot pentru toți, de-a valma, nu se pot extirpa problemele chirurgical, cu precizie, pentru a nu face un rău care nu este necesar, și victime colaterale? De exemplu, nu se putea reduce activitatea cabinetelor stomatologice, doar prin suspendarea tratamentelor estetice, dar nu și a celorlalte, care suportă amânare, dar care sunt necesare? Tot ce nu e urgență astăzi poate suportă, într-adevăr, amânare, dar dacă peste o lună va deveni o urgență, atunci tratamentul de astăzi chiar poate fi amânat?

9. Dacă, la început, măsurile s-au luat sub presiunea momentului, cu restricții generale, nu pot fi acum nuanțate, prin noi ordonanțe, care să reducă la maximum victimele colaterale ale acestei lupte cu pandemia?

Nu de alta, dar, pe lângă coronavirus, populația mai suferă și de alte afecțiuni, care trebuie tratate la timp, pentru a nu genera probleme de sănătate la fel de grave ca și cele provocate de infecția cu coronavirus. Și o infecție dentară te poate omorî dacă nu mergi la medic și nu e deloc normal să îi amâni tratamentul, doar pentru că în acest moment nu te face să te urci pe pereți de durere.

Viață există și în timpul pandemiei, și după. Și omul viu are nevoie de dinți sănătoși și acum, și după. Iar privarea de medicul stomatolog e o privare de dreptul la sănătate.ULTIMA ORĂ

 • Acum 47 mins In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 1 hour Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 2 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 3 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 4 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 4 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 5 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 7 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 7 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 8 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 9 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Sinistru Editorial

Emil Ceausescu. Preamultul

Sinistra poza asta cu Boc, strabic si buhait, cu caciula de readepist pe ceafa. Sinistre […]

Recomandările redacției
TOP CITITE